Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ 2010_дн_прок.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
693.25 Кб
Скачать

Тема 3.

  1. Використовуючи теоретичні знання про сучасні наукові концепції праворозуміння зробить критичний аналіз формально-юридичного (аналітичного), «легалістського», соціологічного, інституціонального напрямку, «політичної юриспруденції», юридичного реалізму та «елегантної юриспруденції» у теорії та практиці конституційно.

  2. Аргументовано обґрунтуйте підвищення ролі науки конституційного права на сучасному етапі розвитку політико-правових процесів в Україні. Особливу увага приділить прогностичній і експертній ролі науки конституційного права при здійсненні конституційно-проектних і законопроектних робіт.

  3. Ґрунтуючись на положеннях ст. 15 Конституції України про те, що «громадське життя в Україні ґрунтуються на принципах політичного, економічного та ідеологічного різноманіття» і «ніяка ідеологія не може визнаватися державою як обов'язкова» розкрийте зміст ідеологічної функції науки конституційного права.

  4. Назвіть (приклади) актуальні проблеми конституційно-правових досліджень.

5. Назвіть нові терміни в категоріальному апарату науки конституційного права.

Тема 4.

  1. Підготувати концепцію, програму та план конкретно-соціологічного дослідження із проблеми: Студентське самоврядування в Одеській національній юридичній академії.

  2. Визначити зміст та науково-практичні функції імітаційно-ігрового моделювання, організаційно - і нормативно-правового проектування, експериментування як ефективних засобів удосконалювання державного будівництва, політичного та правового реформування, перевірки на реалізованість теоретичних наробітків і науково-практичних рекомендацій.

  3. Визначити, який метод і методики дослідження є пріоритетними на стадії підведення підсумків виборів депутатів.

Тема 5.

  1. Використовуючи публіцистичні матеріали, сформулювати подання з наступною дискусією про ефективність, доцільність і перспективність для розвитку правової системи України застосування нетрадиційних нормативно- правових засобів регулювання конституційних відносин: прецедентів, презумпції, фікцій, колізійних норм, нормативних договорів, конституційних угод і декларацій, звичаїв.

  2. Визначити вид норм (по характері приписання), закріплених у ст.ст. 40, 48, 60, 89 ч. II Конституції України.

  3. Охарактеризуйте конституційні інститути (приклади).

  4. Назвіть можливі види гіпотез конституційних норм.

  5. Приведіть приклади відсильних та бланкетних норм у Конституції України.

  1. Приведіть приклади процесуальних норм у Конституції України.

  2. Приведіть приклади статутарних норм у Конституції України.

Тема 6.

1. Система джерел конституційного права України характеризується ієрархічністю. Виходячи з аналізу ст. 8 Конституції України, рішень Конституційного Суду України № 4-зп від 3 жовтня 1997 р. (справа про набрання чинності Конституцією України), № З-рп/2002 від 12 лютого 2002 р. (справа про електроенергетику), № 9 - рп/2001 від 19 червня 2001 р. (справа про стаж наукової праці), № 1-рп/2003 від 16 січня 2003 р. (справа про Конституції Автономної Республіки Крим) розкрити зміст та сутність ієрархії конституційно- правових актів з наступним обґрунтуванням прикладного значення системності складу джерел конституційного права в умовах формування правової держави.

2. Визначить політико-правову природу Конституційного договору між Верховною Радою та Президентом України «Про основні положення організації й функціонування державної влади й місцевого самоврядування в Україні на період до прийняття нової Конституції України» (від 8 червня 1995 р.) і Універсала національної єдності (див.: Урядовий кур'єр. - 2006. - 5 серпня).

  1. Визначить, чи є застосування ст. 297 ГК України (про право фізичної особи звернутися в суд з позовом про захист достоїнства та честі) субсидіарним застосуванням права у відношенні ст. 37 Закону України від 22 березня 2001 р. «Про статус народного депутата України» (про відповідальність за зазіхання на честь, достоїнство народного депутата -Відомості Верховної Ради України. - 2001.-№42.-Ст. 212).

  2. Назвіть офіційні видання нормативно-правових актів: Закону України, Постанови Кабінету Міністрів, рішення місцевої ради.

  1. Приведіть приклад застосування звичаю у конституційних відносинах.