Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ 2010_дн_прок.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
693.25 Кб
Скачать

Тема 10.

  1. На підставі системного аналізу положень Конституції України визначить правовий механізм охорони і захисту Конституції України.

  2. Керуючись конституційним законодавством визначити суб'єктів, організаційний порядок і правову регламентацію забезпечення охорони Конституції та відновлення конституційної законності.

  3. Назвіть які моделі конституційного контролю виділяють у науці конституційного права.

  4. Назвіть основні відмінності «американської» і «європейської» моделей судового конституційного контролю.

  5. Назвіть, ким і коли вперше була розроблена наукова концепція «європейської» («австрійської») моделі конституційного контролю.

  6. Назвіть основні проблеми становлення системи правової охорони Конституції в сучасній Україні.

Тема 11.

  1. Використовуючи рішення Конституційного Суду України від 14 грудня 2000 р. № 15-рп/ 2000 про порядок виконання рішень Конституційного Суду України (Офіційний вісник України. - 2000. -№51.- Ст. 226.) охарактеризувати механізм виконання рішень Конституційного Суду України з організацією дискусії про існуючі практичні проблеми та необхідність їхнього законодавчого врегулювання.

  2. Назвіть гарантії діяльності суддів Конституційного Суду України.

  3. Назвіть стадії конституційного судочинства.

  4. Приведіть приклади рішень Конституційного Суду України, у яких застосовуються принципи та норми міжнародного права (Міжнародний пакт про громадянські і політичні права, Міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права людини 1966 p., Конвенція про захист прав людини і основних свобод 1950 p., Конвенція Міжнародної організації праці 1948 р. про свобода асоціації і захисту прав на організацію № 87 і т. ін.).

5.Підбирить справу для розгляду в Конституційному Суді України та визначте основні стадії конституційного судочинства у справі, керуючись Законом України від 16 жовтня 1996 року «Про Конституційний Суд України» (Відомості Верховної Ради України. - 1996. - № 49. - Ст. 272.) і Регламентом Конституційного Суду України (затв. 5 березня 1997 р. - Офіційний вісник України. - 1997. - № 20.).

Тема 12.

  1. Проведіть дискусію про конституційний деліктоздатність держави, нації, народу.

  2. Підготуйте експертний висновок і на його підставі візьміть участь у дискусії про можливість застосування конституційної відповідальності з іншими видами юридичної відповідальності, виділивши кілька варіантів роздільного і сукупного застосування конституційного та іншого видів відповідальності.

  1. Приведіть приклад правопорушення по конституційному праву та проведіть структурний аналіз правопорушення.

  2. Перелічить види санкцій, застосовуваних до порушників у сфері регулювання конституційного права.

  3. Назвіть державні органи, що мають юрисдикційні повноваження в сфері регулювання конституційного права.