Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ 2010_дн_прок.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
693.25 Кб
Скачать

Тема 9. Конституційні конфлікти (2 години).

Конституційний конфлікт: поняття і ознаки. Функції конституційних конфліктів. Класифікація конституційних конфліктів. Структура конституційних конфліктів. Конституційний і політичний конфлікт. Конституційний конфлікт, конституційна криза, конституційна реформа, конституційна революція.

Конфліктність у конституційно-правових відносинах. Проблема конфронтаційних відносин публічно-владних структур.

Причини та умови виникнення конституційних конфліктів. Ситуативне моделювання виникнення конституційних конфліктів. Динаміка конституційних конфліктів. Керування конфліктними ситуаціями. Прогнозування та профілактика конституційних конфліктів.

Припинення конституційних конфліктів. Процедури дозволу конституційних конфліктів. Єднальні процедури у зв'язках між державними структурами. Теорія консенсусу. Консенсуальний характер взаємодії органів публічної влади.

Поняття і завдання конституційної конфліктології. Предмет конституційної конфліктології. Конституційна конфліктологія в системі конституційно-правової науки.

Тема 10. Правова охорона Конституції й конституційного ладу (2 години).

Конституційна законність у правовій державі.

Політико-правові кошти забезпечення конституційного правопорядку в країні.

Поняття та функції правової охорони Конституції. Суб'єкти правової охорони Конституції.

Конституційний контроль і нагляд. Історичний досвід і сучасна організація правової охорони Конституції. Суб'єкти та об'єкти конституційного контролю. Класифікація і види конституційного контролю.

Парламентський контроль як різновид конституційного контролю.

Конституційний контроль глави держави та уряду.

Судовий конституційний контроль як різновид конституційного контролю.

Тема 11. Конституційна юстиція (2 години).

Поняття конституційної юстиції. Становлення та розвиток конституційної юстиції в Україні. Нормативне регулювання конституційної юстиції.

Конституційний Суд України - орган конституційної юрисдикції. Конституційний Суд у системі поділу влади. Політико-правова природа Конституційного Суду, його мети та завдання. Функції Конституційного Суду України. Порядок формування і склад Конституційного Суду України. Статус судді Конституційного Суду України. Структура і організація діяльності Конституційного Суду України. Повноваження Конституційного Суду України.

Принципи і загальні правила конституційного судочинства. Суб'єкти та форми звернення в Конституційний Суд України. Учасники конституційного судового процесу. Поняття і характеристика стадій конституційного судочинства. Процесуальні строки. Акти Конституційного Суду України: правова природа, порядок прийняття та виконання. Правові позиції Конституційного Суду України: поняття і значення.

Сучасний етап розвитку конституційної юстиції: проблеми і тенденції.

Тема 12. Конституційні правопорушення та відповідальність (2 години).

Поняття і склад конституційних правопорушень.

Суб'єкт правопорушень по конституційному праву. Загальний і спеціальний суб'єкти правопорушень.

Об'єкт правопорушення по конституційному праву. Види об'єктів правопорушень. Предмет правопорушення.

Об'єктивна сторона правопорушень по конституційному праву. Обов'язкові й факультативні ознаки об'єктивної сторони правопорушення. Дії, бездіяльність та їх наслідки при характеристиці правопорушень. Причинний зв'язок.

Суб'єктивна сторона правопорушень по конституційному праву. Поняття і форми вини правопорушника. Мотив і ціль правопорушення.

Санкції по конституційному праву. Санкції і відповідальність: співвідношення та роль у забезпеченні конституційної законності в країні.

Поняття і функції конституційної відповідальності. Особливості конституційної відповідальності. Конституційна відповідальність - вища форма соціально-політичної і юридичної відповідальності. Підстави і види конституційної відповідальності.