Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема1.1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
222.21 Кб
Скачать

4. Процес планування діяльності підприємства.

Як доцільна діяльність людей процес планування має свою технологію, що передбачає послідовність робіт, що виконуються при складанні плану.

Процес планування складається з наступних етапів:

  1. Визначення мети планування. Цілі планування є вирішальним чинником при виборі форм і методів планування. Вони обумовлюють також критерії при ухваленні планових рішень і контролі за ходом їх реалізації.

  2. Аналіз проблеми. На цьому етапі визначається початкова ситуація на момент складання плану і формується кінцева ситуація.

  3. Пошук альтернатив. На цьому етапі серед можливих шляхів вирішення проблемної ситуації відшукуються відповідні дії.

  4. Прогнозування. На цьому етапі формується уявлення про розвиток планової ситуації.

  5. Оцінка. На цьому етапі проводяться оптимізуючі розрахунки для вибору найкращої альтернативи.

  6. Ухвалення планового рішення. Вибирається і оформляється єдине планове рішення.

5. Система контролю на підприємстві.

Контроль - це процес, що забезпечує досягнення цілей організації. Він необхідний для виявлення і рішення виникаючих проблем раніше, ніж вони стануть серйозними, і може також використовуватися для стимулювання успішній діяльності. Процес контролю складається з установки стандартів, зміни фактично досягнутих результатів і проведення коректувань в тому випадку, якщо досягнуті результати істотно відрізняються від встановлених стандартів. Керівники починають здійснювати функцію контролю з того самого моменту, коли вони сформулювали цілі і завдання і створили організацію. Контроль дуже важливий, для того, щоб організація функціонувала успішно. Функція контролю - це така характеристика управління, яка дозволяє виявити проблеми і скоректувати відповідно діяльність організації того, як ці проблеми перетворюються в кризу. Одна з найважливіших причин необхідності здійснення контролю полягає в тому, що будь-яка організація, безумовно, зобов'язана володіти здатністю вчасно фіксувати свої помилки і виправляти їх до того, як вони перешкодять досягненню цілей організації.

Один з важливих аспектів контролю полягає в тому щоб визначити, які саме напрями діяльності організації найбільш ефективні. Визначаючи успіхи і невдачі організації і їх причини, ми отримуємо можливість достатньо швидко адаптувати організацію до динамічних вимогам зовнішнього середовища. Контроль не тільки дозволяє проблеми і реагувати на них так, щоб досягти намічених цілей, але і допомагає керівництву вирішити, коли потрібно вносити радикальні зміни в діяльності організації. Контроль - це критично важлива і складна функція управління. Одна з найважливіших особливостей контролю, яку слід враховувати в першу чергу полягає в тому, що контроль повинен бути всеосяжним. Кожен керівник незалежно від свого рангу, повинен здійснювати контроль як невід'ємну частину своїх посадових обов'язків, навіть якщо ніхто йому спеціально цього не доручав. Контроль є фундаментальним елементом процесу управління. Ні планування ні створення організаційних структур, ні мотивацію не можна розглядати повністю у відриві від контролю. Дійсно, фактично всі вони є невід'ємними частинами загальної системи контролю в даній організації. Основними засобами здійснення попереднього контролю є реалізація певної політики, процедур, правил і ліній поведінки. Він застосовується по відношенню до трудових, матеріальних і фінансових ресурсів. Попередній контроль в області людських ресурсів досягається в організаціях за рахунок ретельного аналізу ділових і професійних навиків і відбору найбільш підготовлених і кваліфікованих людей. У багатьох організаціях попередній контроль людських ресурсів продовжується і після їх найму в ході курсу навчання. Контроль матеріальних ресурсів здійснюється шляхом вироблення стандартів мінімально допустимих рівнів якості і проведення фізичних перевірок відповідності матеріалів, що поступають, цим вимогам. До методів попереднього контролю матеріальних ресурсів відноситься також забезпечення їх запасів на рівні достатньому для того, щоб уникнути дефіциту. Найважливішим засобом попереднього контролю фінансових ресурсів є бюджет (поточний фінансовий план), який дозволяє також здійснювати функцію планування. Бюджет є механізмом попереднього контролю в тому сенсі, що дає упевненість: коли організації буде потрібно готівка , ці кошти у неї будуть.

Поточний контроль

Поточний контроль здійснюється безпосередньо в ході проведення робіт. Поточний контроль зазвичай проводиться у вигляді контролю роботи підлеглого його безпосереднім керівником. Поточний контроль не проводиться одночасно з виконанням самої роботи. Він базується на вимірюванні фактичних результатів, після проведення роботи. Поточний контроль грунтується на зворотніх зв'язках.

Завершальний контроль

Завершальний контроль здійснюється після того, як робота закінчена або закінчився відведений для неї час. Хоча завершальний контроль і здійснюється надто пізно, щоб відреагувати на проблеми у момент їх виникнення, проте, він має дві важливі функції. Одна з них полягає у тому, що завершальний контроль дає інформацію, необхідну для планування у випадку, якщо аналогічні роботи передбачається проводити в майбутньому. Друга функція завершального контролю полягає в тому, щоб сприяти мотивації.