Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект ПіРП 2012.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
2.63 Mб
Скачать

Тема 4. Конкурентоспроможність потенціалу підприємства

4.1. Конкурентоспроможність потенціалу підприємства та її рівні

4.2. Методи оцінювання конкурентоспроможності потенціалу підприємства

4.3. Прикладні моделі оцінювання конкурентоспроможності потенціалу підприємства

    1. Конкурентоспроможність потенціалу підприємства та її рівні

Основною умовою ринкової економіки є наявність конкуренції. Проблема досягнення конкурентоспроможності є надзвичайно актуальною для вітчизняних підприємств.

Конкурентоспроможність потенціалу підприємства – це комплексна порівняльна характеристика, яка відображає рівень переважання сукупності показників оцінки можливостей підприємства, що визначають його успіх на певному ринку за певний проміжок часу стосовно сукупності аналогічних показників підприємств-конкурентів.

Конкурентоспроможність потенціалу підприємства є комплексним, багатопрофільним поняттям, оскільки враховує взаємодію всіх складових потенціалу – виробництва, маркетингу, персоналу, менеджменту, фінансів та інших.

Конкурентоспроможність потенціалу підприємства має декілька особливостей.

  • Конкурентоспроможність не є внутрішньою, природною якістю підприємства. Вона може бути виявлена і оцінена лише за наявності реальних чи потенційних конкурентів.

  • Це поняття є відносним стосовно різних конкурентів.

  • Конкурентоспроможність потенціалу підприємства визначається продуктивністю використання залучених до процесу виробництва ресурсів.

  • Рівень конкурентоспроможності потенціалу підприємства залежить від рівня конкурентоспроможності складових (ресурсів та продукції), а також від загальної конкурентоспроможності галузі та країни.

В економічних наукових дослідженнях виділяють такі рівні конкурентоспроможності потенціалу підприємства:

↑ світове лідерство;

↑ світовий стандарт;

↑ національне лідерство;

↑ національний стандарт;

↑ галузеве лідерство;

↑ галузевий стандарт;

↑ пороговий рівень.

Якщо підприємство перебуває нижче порогового рівня, його потенціал вважається неконкурентоспроможним.

Сучасні вчені-економісти пропонують розрізняти чотири основні рівні конкурентоспроможності потенціалу підприємства.

1 рівень. Організація управління має нейтральний характер. Головним для керівника підприємства є реалізація виробничого потенціалу, найповніше завантаження виробничих потужностей. Поза увагою залишаються проблеми конкурентоспроможності продукції, зміни ринкової ситуації та запити споживачів.

2 рівень. Використання наявного потенціалу забезпечує виробництво продукції, яка за характеристиками відповідає стандартам, встановленим основними конкурентами. Не здійснюється пошук можливостей та прихованих резервів, які забезпечили би конкурентні переваги.

3 рівень. Система управління активно впливає на виробничі системи, сприяє їхньому розвитку та вдосконаленню. Використовуються конкурентні переваги, підприємство прагне до перевищення загальногалузевих стандартів виробництва.

4 рівень. Потенціал підприємства істотно випереджає потенціал конкурентів. Оскільки для більшості підприємств-конкурентів набір використовуваних у виробничому процесі ресурсів є однаковим, а ефективність їхнього поєднання і використання є різною, успіх у конкурентній боротьбі залежить насамперед від якості управління.

Більшість вітчизняних підприємств пербувають на першому або другому рівні конкурентоспроможності.

В теоретичних дослідженнях конкурентоспроможність визначається, головним чином, як здатність підприємства виробляти продукцію, що користується попитом в умовах досягнення високого рівня ефективності. Сучасні науковці, розвиваючи ідею про діалектичну єдність ефективності та конкурентоспроможності, пропонують розглядати конкурентоспроможність підприємства з двох позицій: як потенціал підприємства (конкурентоспроможність менеджменту) і як перевагу підприємства порівняно з іншими (конкурентоспроможність діяльності) (рис.4.1).

Рис. 4.1. Складові конкурентоспроможності підприємства

Підприємство може успішно функціонувати і розвиватися лише за умови володіння певними конкурентними перевагами, які створюють передумови для високого рівня продуктивності та ефективної діяльності. Ефективність діяльності підприємства залежить від таких факторів:

  • відповідності мети та цілей діяльності вимогам зовнішнього середовища, можливостям підприємств та інтересам персоналу;

  • адекватності обраних стратегій визначеним цілям;

  • сили і спрямованості мотивацій, які спонукають членів організації до досягнення цілей;

  • обсягу та якості залучених до виробництва ресурсів.

Перші три фактори характеризують стратегічний аспект ефективності управління, останній – тактичний. Стратегічний і тактичний аспекти формують два різних за природою джерела конкурентоспроможності: ринкове позиціонування та поточну ефективність. Ринкове позиціонування формується більшою мірою під впливом факторів зовнішнього конкурентного середовища і означає здійснення відмінних від конкурентів видів діяльності чи здійснення подібної діяльності, але іншим чином, що забезпечує підприємству унікальну або вигідну позицію. Поточна ефективність означає здійснення подібних видів діяльності краще, ніж це роблять конкуренти, а також низку інших заходів, які дозволяють підприємству інтенсифікувати використання наявних засобів виробництв. Таким чином, поточна ефективність забезпечує отримання прибутку в процесі реалізації додаткової вартості, а ринкове позиціонування, створюючи, підтримуючи і розширюючи ринки збуту – власне можливість цього процесу. Стійка конкурентоспроможність господарюючого суб’єкта може бути досягнута лише за умови, коли вона ґрунтується на обох джерелах конкурентоспроможності, які узгоджуючись, взаємодіючи, доповнюючи, посилюють одне одного. Ринкова позиція підприємства визначається двома властивостями – адаптивністю та інноваційністю. Адаптивність характеризує реакцію підприємства на зміни у зовнішньому конкурентному середовищі, а інноваційність є основою такої реакції, прийняттям рішень щодо зміни діяльності на основі засвоєння і впровадження нових елементів.

Зазначені властивості визначають необхідні (адаптивність) та достатні (інноваційність) умови формування конкурентоспроможності як основної характеристики ефективності діяльності підприємства. На рис. 4.2 подано концепцію формування конкурентоспроможності підприємства на основі адаптивності та інноваційності.

Рис. 4.2. Концепція формування конкурентоспроможності підприємства

При цьому стратегічна діяльність повинна бути зорієнтована, по-перше, на розвиток потенціалу для забезпечення самоорганізації і, по-друге, на поглиблення і розширення методів управління підприємством. Тактична діяльність в таких умовах спрямовується на оперативне (ситуаційне) використання певних властивостей у конкурентному середовищі.

Ринки товарів мають свої унікальні особливості, і разом з тим, існують загальні умови прояву конкуренції, властиві усім ринкам. Відомий американський економіст М.Портер пропонує перелік з п’яти конкурентних сил, якими можна охарактеризувати стан конкуренції на певному ринку:

  • суперництво між конкурентами, що діють в межах однієї галузі;

  • конкуренція з боку підприємств, що пропонують товари-замінники;

  • загроза появи нових конкурентів;

  • постачальники ресурсів, їхні економічні можливості, здатність торгуватися;

  • покупці, їхні економічні можливості, здатність торгуватися.

Зазначені конкурентні сили формують умови, в яких функціонує будь-який конкурентний ринок і, відповідно, обумовлюють можливості формування і реалізації потенціалу підприємств, що здійснюють господарську діяльність на певному ринку.

Позицію підприємства на ринку визначають його конкурентні переваги, що поділяються на два основні типи:

  • низькі витрати і, відповідно, більш низькі ціни, ніж у конкурентів;

  • диференціація товарів.

Конкурентна перевага будь-якого типу дає більш високу ефективність використання ресурсів. Підприємство з нижчими витратами виробництва отримує більший прибуток за рахунок ефекту масштабу, за рахунок масового виробництва стандартної продукції. Підприємство з диференційованою продукцією отримує прибуток, більший, ніж конкуренти, за рахунок можливості встановлювати більш високі ціни на унікальну, з кращими споживчими властивостями, продукцію.