Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
91.65 Кб
Скачать

3. Особливості окп на підприємствах одиничного, серійного і масового типів виробництв.

Всі елементи ОКП (системи, нормативи, планово-облікові одиниці, розрахунки руху предметів праці в часі і просторі) залежать від типу виробництва.

Одиничне виробництво – характеризується виготовленням різних виробів одиницями або невеликими серіями по окремих замовленнях без регулярного повторення в плановому періоді.

Основне завдання ОКП на підприємствах цього типу полягає в забезпеченні: своєчасного виготовлення різних виробів відповідно встановлених термінів, які встановлюються замовниками, а також своєчасного завантаження і роботи всіх виробничих підрозділів і ділянок при найкоротших виробничих циклах і найменших витратах на виготовлення продукції.

Об'єктом планування в цьому випадку є замовлення.

Процес виконання замовлення складається з наступних етапів:

  • оформлення замовлення;

  • підготовка виробництва;

  • виготовлення виробів, які включені в замовлення.

Календарно-планові розрахунки в одиничному виробництві включають:

  • розрахунок тривалості виробничого циклу виготовлення виробу;

  • визначення календарних випереджень в роботі окремих виробничих підрозділів;

  • складання плану-графіка виконання замовлення;

  • складання зведеного графіка виконання замовлення;

  • розрахунки завантаження устаткування і виробничих площ по календарних періодах і коректування звідного графіка з метою вирівнювання завантаження по окремих планових періодах.

Тривалість виробничого циклу виготовлення виробу є провідним нормативом, на основі якого виконуються календарно-планові і об'єктно-календарні розрахунки.

Тривалість окремих процесів збірки розраховуються по формулі:

TСБ = , де

Тн – нормативна трудомісткість операції;

Ч - кількість працівників, які здійснюють операцію;

Квн – плановий коефіцієнт виконання норм.

Наступним етапом розрахунку тривалості виробничого циклу виготовлення виробу є визначення тривалості циклів оброблювальної і заготовчої фаз.

На основі циклових графіків встановлюються календарні випередження по етапах виробничого процесу.

При складанні звідного графіка проводяться розрахунки завантаження устаткування і площ роботами по виконанню різних замовлень у всіх підрозділах підприємства. При цьому необхідно здійснити таке завантаження всіх ділянок виробництва, щоб вона була рівною їх пропускній спроможності і рівномірною впродовж всього періоду.

Виробнича програма цеху, яка встановлена на місяць, є основою для розробки завдань кожному учасникові і робочому місцю. Розробка місячних завдань виробничим ділянкам починається з складання подетальних планів за наступними даними:

  • конструкторсько-технологічним специфікаціям;

  • картам технологічних процесів;

  • картам розшифровки комплектів;

  • часу почала і закінчення робіт.

Після складання подетальних планів (ділянками)! проводяться об'ємно-календарні розрахунки по групах устаткування і складських площах. В результаті таких розрахунків встановлюється змінність роботи ділянок, окремих груп устаткування і уточнюється потреба в працівниках певних професій.

Основною особливістю серійного виробництва є виготовлення більш обмеженої в порівнянні з одиничним виробництвом номенклатури виробів серіями, що періодично повторюються. Основне завдання ОКП в серійному виробництві – забезпечення періодичності виготовлення виробів згідно плану при повному і рівномірному завантаженні устаткування, площ, працівників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]