Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Макроекономіка.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.87 Mб
Скачать

План лекції

УКООПСПІЛКА

ЛЬВІВСЬКА КОМЕРЦІЙНА АКАДЕМІЯ

МАКРОЕКОНОМІКА

ЛЬВІВ - 2010

Основне завдання макроекономіки як складової частини економічної теорії полягає в тому, щоб надати студентам базові теоретичні знання та найпростіші практичні навички з питань механізму функціонування національної економіки в умовах ринкових відносин. Для поглибленого вивчення та закріплення теоретичного матеріалу і набуття практичних навичок у розв’язанні макроекономічних завдань країни важливого значення набувають практичні заняття з курсу макроекономіки.

Студенти повинні оволодіти методикою і методоологією макроекономічного аналізу економічних систем, навчитися використовувати сучасні методи наукового дослідження в процесі вивчення економічних явищ, вивчити найбільш загальні принципи функціонування макроекономічних систем в розвинутих західних національних економіках, а також в перехідних економіках.

Вивчення курсу «Макроекономікая» дає можливість студентам навчитися аналізувати конкретні макроекономічні факти функціонування національних економічних систем і на їх основі робити наукові узагальнення та висновки, на достатньому рівні оволодіти методикою і методологією економічного аналізу, заснованого на побудові і подальшому науковому аналізі економіко-математичних функцій та моделей, вміти використовувати в процесі економічного аналізу графічні методи, набути першого досвіду здійснення самостійних наукових досліджень в процесі підготовки наукових і курсових робіт, рефератів, проходженя економіко-комерційної практики на підприємствах.

Під час оволодіння курсом «Макроекономіка» студенти повинні вивчити класичні та сучасні проблеми і методи державного регулювання макроекономічних систем, навчитися аналізувати рівень економічної ефективності певних методів чи інструментів державного регулювання макроекономічних систем, досліджувати та аналізувати основні тенденції розвитку сучасних, найбільш розвинутих західних економік, а також перехідної економіки.

Модуль 1. МАКРОЕКОНОМІЧНА РІВНОВАГА

Тема 1: Макроекономіка як наука

Тема 2: Макроекономічна виробнича система: результати виробництва

Аналіз ефективності функціонування економіки можна проводити на різних рівнях: по-перше, на рівні окремих господарських одиниць, таких як підприємства (фірми), домогосподарства і, по-друге, в масштабі всього народного господарства та його складових із використанням агрегованих величин (наприклад, показників сукупного попиту та сукупної пропозиції). Оскільки обидві сфери людської діяльності – на рівні фірми і в масштабі країни взаємопов’язані, то між мікро- та макроаналізом немає непереборної межі; але розділ рівней, навіть при певній його умовності, корисний в методичному плані і відображає реально існуючі різниці між інтересами окремого індивідуума, однієї фірми та інтересами суспільства в цілому.

Тема 4: Макроекономічна ринкова система: сукупний попит на споживчі товари. Споживання і заощадження

План лекції

Допоміжна література

Методичні поради

У попередній темі ми познайомилися з такими надзвичайно важливими економічними явищами як інфляція та безробіття і з’ясували, що існує багато факторів, які призводять до виникнення цих загалом негативних явищ в економіці, існування яких в кінцевому результаті провокує економічну нестабільність.

Допоміжна література

Словник нових термінів і понять

Методичні поради

План лекції

Методичні вказівки

План лекції

Основна література

7. Обов’язкові резерви – це резерви, що їх вимагає нагромаджувати центральний банк. Частина отриманої суми яку банк зобов’язаний зберігати в якості резервів у національному банку відповідно до нормативів.

Задачі

Тести

План лекції

Тести

Тести

План лекції

Словник нових термінів і понять

Тести

План лекції

Методичні поради

План лекції

Методичні поради

План лекції

4. Припустимо, що уряд України встановлює валютний курс 1 грн. = 1,8дол. Сума гривень, що пропонуються за цим курсом, дорівнює 180 млн. Залежність попиту на гривні від валютного курсу має вигляд:

5. При фіксованих значеннях обмінного курсу валюти, ставки процента за кордоном, рівня цін у країні і за кордоном функція заощаджень (S) домашніх господарств визначається за формулою S=-15 + 0,3Y, а попит на імпортні товари Z= 0,1Y. Інвестиційний попит підприємців виражається функцією I = 6 - 1,5/. Попит на гроші відоб­ражається функцією M = 0,5Y + 40 – 2i. Функція чистого експорту капіталу має вигляд NKE= 25 -2,5i. Експорт благ дорівнює 10 (у.г.о.). В обігу знаходиться 42 (у.г.о.). Держава не втручається в економіку.

6. При фіксованих значеннях обмінного курсу валюти, ставки процента за кордоном, рівня цін у країні і за кор­доном попит домашніх господарств на вітчизняні блага визначається формулою С= 5 + 0,8 У, а на імпортні товари Z=0,1Y. Інвестиційний попит підприємств виражається функцією I= 6 — 1,5i. Попит на гроші визначається функ­цією М=0,5Y + 40-2i. Функція чистого експорту капіталу має вигляд NKE = 25 -2,5i. Експорт благ дорівнює 10 (у.г.о.). В обігу знаходиться 48 (у.г.о.). Держава не втручається в економіку.

7. Модель світового господарства складається з економік двох країн, які торгують одна з одною. В першій із них гранична схильність до споживання вітчизняних та імпортних благ відповідно дорівнює 0,4 та 0,3, а в другій —0,9 та 0,1. Визначіть, як зміниться НД в кожній країні, якщо в першій автономні інвестиції зростуть на 100 (у.м.о.).

Завдання 1.

Завдання 2.

План лекції

Завдання

ВНП

Заощадження

Завдання