Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Макроекономіка.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Модуль іv Світова економічна система Контрольні питання

1. Перерахуйте фактори, які викликають посилення інтернаціоналізації виробництва в сучасних умовах.

2. Дайте характеристику форм інтернаціоналізації виробництва.

3. Розкрийте суть фактору нерівномірності економічного розвитку країн світу.

4. Визначте, в яких формах існують зовнішньоекономічні зв’язки.

5. Охарактеризуйте зовнішньо – торгівельні стосунки України і висловіть свою думку щодо шляхів їх розвитку у майбутньому.

6. Розкрийте суть зв’язку між „інтернаціоналізацією господарського життя” і „міжнародною економічною інтеграцією”.

7. Розкрийте суть Європейського Союзу і дайте його основні характеристики.

8. Зробіть класифікацію світових ринків за характером і сутністю свободи конкуренції.

9. Детально охарактеризуйте світовий олігополістичний ринок і світовий ринок монополістичної конкуренції.

10. Перерахуйте фактори, які впливають на ціноутворення на світових ринках.

11. Що послужило причиною виникнення світового ринку валютних ресурсів і які у нього перспективи?

12. Назвіть основні валютні центри на світовому валютному ринку.

13. Охарактеризуйте основні теорії щодо причин існування світової торгівлі.

14. Розкрийте суть порівняльних переваг.

15. Розкрийте суть зустрічної торгівлі.

16. Охарактеризуйте типи міжнародної торгівельної політики, визначіть їх ефекти та дефекти.

17. Зробіть системний аналіз інструментів економічного захисту національного ринку.

18. Проаналізуйте наслідки запровадження тарифів на імпорт на внутрішньому ринку.

19. Поясніть суть стратегії економічного розвитку країн, що розвиваються.

Завдання

              1. Протягом тривалого періоду країна А мала більш високі темпи інфляції, ніж її господарські партнери. Яким чином ця ситуація впливає на показники економічної діяльності країни А, що наведені у нижче поданій таблиці 27:

Таблиця 27

Вихідні дані для аналізу

№ п/п

Показники

Зростає

Скорочується

Не змінюється

1

Дефіцит платіжного балансу.

2

Обсяг експорту

3

Обсяг імпорту

2. Фірма, що займається виготовленням ліків, придбала ліцензію на право використання впродовж 9 років „ноу-хау” для випуску сучасних лікувальних засобів. Річна вартість чистої реалізації за вирахуванням непрямих податків, зборів та мита становить 50 тис. грн., ставка роялті – 10%. Визначте річну суму роялті, що виплачується в продовж дії терміну ліцензійної угоди.

3. Робимо припущення, що уряд України встановлює валютний курс 1 грн.=1,8 дол. Сума гривень, що пропонується за цим курсом, дорівнює 180 млн. Залежність попиту на гривні від валютного курсу має вигляд:

Ціна гривні в доларах

1,70

1,80

1,90

2,0

2,1

Обсяг попиту (млн. гри.)

170

160

150

140

130

а) У цій ситуації уряд купує чи продає гривні? Яку кількість?

б) Якщо уряду прийдеться купувати гривні за долари, де він візьме долари?

4. В таблиці 28 наведені дані про попит на гривні та їх пропозицію (млн.):

Таблиця 28

Вихідні дані для аналізу

Ціна гривні

(в доларах)

Обсяг попиту на гривні (млн.)

Обсяг пропозиції гривень(млн.)

0,50

300

400

0,53

320

370

0,56

340

340

0,59

360

310

0,63

380

280

а) визначте рівноважний валютний курс долара;

б) визначте рівноважний валютний курс гривні;

в) яка кількість доларів буде куплена на валютному ринку?

г) яка кількість гривень буде куплена на валютному ринку?

5. Внаслідок розширення дії міжнародних монополій на зовнішніх ринках відбувається заниження цін, коли має місце експорт сировини із слаборозвинутих країн, і завишення цін на товари та послуги, які імпортують слаборозвинуті країни. За таких умов, що буде відбуватися із світовими цінами по відношенню їх до інтернаціональної вартості? Дати пояснення.

6. Відомо, що найбільші вигоди на світовому ринку має країна, в якій на виробництво товарів витрачається складніша, продуктивніша і інтенсивніша, праця Використавши поняття інтернаціональної вартості дайте пояснення цьому зауваженню.

7. Укладено контракт на 2000 дол. Курс гривні до долара 5,35. Визначте валютну економію чи збиток, якщо курс гривні знизився до 5,20.

8. Країни А і Б виробляють таку кількість товарів X і У (таблиця 29):

Таблиця 29

Виробництво товарів X і У

Товар X

Товар У

Країна А

24

32

Країна Б

10

10

Знайдіть обмінний коефіцієнт (умови торгівлі) якщо кожна країна спеціалізується на основі принципу порівняльних переваг.

9. США імпортують з Великобританії продукт. Якщо ціна цього продукту у Великобританії становить 20 фунтів стерлінгів, скільки він буде коштувати у США за валютного курсу 1 ф. ст. = 2,0 дол.?

10. Між країною А та іншими країнами мали місце такі зовнішньо торговельні операції: купівля резидентами країни А цінних паперів іноземних фірм – 60 млн., дол.; імпорт товарів і послуг у країну А – 110 млн. дол.; експорт товарів і послуг з країни А – 130 млн. дол.; продаж цінних паперів фірм країни А іноземцям – 70 млн. дол.; імпорт золота у країну А 70 млн. дол.; грошові перекази з інших країн у країну А – 40 млн. дол. Складіть платіжний баланс країни А.

11. Якщо країна підвищить мито на імпортовані тканини, то які наслідки це матиме для: 1) споживачів цієї країни; 2) місцевих виробників тканини; 3) іноземних імпортерів?

12. Розгляньте ситуацію, за якої індустріальні країни імпортують всю потрібну їм нафту з країн ОПЕК і за якої країни ОПЕК є конкуруючими постачальниками з повністю нееластичною кривою пропозиції. Як вплинуть на імпорт нафти ціни ОПЕК на нафту, ціни індустріальних країн, якщо всі країни споживачі встановлять імпортне мито у розмірі 10$ за барель? Який аргумент може бути використаний для підтримки такого мита на імпорт нафти?

13. Робимо припущення, що країна А може виробляти 10 комп'ютерів, або 10000 бочок вина, використовуючи при цьому одну одиницю ресурсів; країна Б може виробляти 3 комп'ютери, або 15 бочок вина, використовуючи при цьому також одну одиницю ресурсів. Визначити: 1) чи призведе спеціалізація кожної країни де збільшення сумарного виробництва? 2) цей приклад показує абсолютні чи порівняльні переваги? 3)як буде виглядати крива виробничих можливостей країни А, якщо максимальна к-сть комп'ютерів, яка може бути вироблена в країні, складає 3000 шт.? 4) як буде виглядати крива виробничих можливостей країни Б, якщо максимальна к-сть бочок вина, яке може бути вироблене в цій кращі складає 6000000.

14. Протекціонізм "нової хвилі" наводить такі аргументи на захист вітчизняних галузей економіки від іноземної конкуренції:

а) «в деяких ситуаціях в країні може підвищитися життєвий рівень через використання протекціонізму, якщо жодна інша країна не застосовує відплатних заходів";

б) "якщо ринок не працює добре, і має місце надмірне безробіття, то мита можуть зменшити норму безробіття";

в) "країна може піти на незначне зниження життєвого рівня, щоб зберегти певні галузі, які вважаються необхідними для її національної безпеки, наприклад, виробництво надпотужних комп'ютерів або видобуток нафти, захищаючи їх від іноземної конкуренції";

г) "зарплата в Кореї становить тільки одну десяту зарплати у США. Якщо ми не обмежимо імпорт товарів корейського виробництва, то у майбутньому зіткнемось з тим, що дефіцит торговельного балансу збільшуватиметься під ударами конкуренції з боку робітників з низькою зарплатою зі Східної Азії".

У кожному випадку визначте відношення аргументу до одного із традиційних способів захисту протекціонізму. З'ясуйте умови, за яких він обґрунтований, і вирішить, чи ви погоджуєтесь з ними.

15. Сполучені Штати запровадили квоти на сталь, судна, автомобілі, текстиль та багато інших продуктів. Економісти підрахували, що продаючи з аукціону право на квоти, держава діставатиме щороку принаймні 1.0 млрд. дол. Проаналізуйте економіку квот таким чином. Припустіть, що уряд запровадив квоту у розмірі 100 на імпортні товари, встановлюючи величину квоти для імпортуючих країн на основі імпорту останніх років. Якими будуть рівноважна ціна і кількість одягу? Які втрати ефективності від квотування? Як впливає продаж на аукціоні прав на квоту?

16. Розгляньте ситуацію, за якої індустріальні країни імпортують всю потрібну їм нафту з країн ОПЕК і за якої країни ОПЕК є конкуруючими постачальниками з повністю нееластичною кривою пропозиції. Як вплинуть на. імпорт нафти ціни ОПЕК на нафту, ціни індустріальних країн, якщо всі країни споживачі встановлять імпортне мито у розмірі 10 дол. за барель? Який аргумент може бути використаний для підтримки такого мита на імпорт нафти.

17. На внутрішньому американському ринку зерна функції попиту та пропозиції описуються рівнянням: Qd=7–2P, Qs=–3+3P, де Q – це обсяг зерна в тис. бушелів. Скільки бушелів зерна імпортуватимуть чи експортуватимуть США, якщо світова ціна за бушель становитиме 1 дол., 2 дол., З дол., 4 дол. чи 5 дол.? Використайте ці дані, щоб побудувати графік пропозиції експорту зерна та попиту на імпорт зерна у США. Припустімо, що єдиною іншою країною, яка виробляє зерно, є Україна, де внутрішня ціна становить 4 дол. Чому рівноважна світова ціна знаходиться десь між З дол. і 4 дол.? Яка з країн експортуватиме зерно за такою світовою ціною і яка з них імпортуватиме його?

18. У таблиці 30 показано як розподіляється дохід на світовому рівні.

Таблиця 30

Розподіл дохіду на світовому рівні

Населення світу (група)

Відсоток світового доходу

Найбагатша (20%)

82.7

Друга (20%)

11.7

Третя (20%)

2.3

Четверта (20%)

1.9

Найбідніша (20%)

1.4

Ознайомтесь із таблицею, дайте її детальний аналіз і зробіть загальний висновок.

19. В історії розвитку країн, що розвиваються, був період, який характеризувався "демографічним вибухом". Дайте відповідь на питання, на який час він приходиться? Чи існує тут зв’язок із теорією Т. Мальтуса? Поясніть суть демографічного переходу на основі графіку. Покажіть на графіку чотири стадії демографічного переходу.

20. Припустимо, що країна, що розвивається і розвинута країна мають подушний ВВП відповідно 500 дол. і 5000 дол. Якщо в обох країнах подушний ВВП збільшилися на 3%, на скільки зміниться розрив у ВВП?

21. Припустимо, що в країні, що розвивається, відношення капітал/продукт дорівнює 3. Як вплинуть на величину ВНП в умовах повної зайнятості інвестиції обсягом 10 млн. дол.?

22. Робимо припущення, що доля заощаджень в ВНП складає 5%, а відношення капітал / продукт дорівнює 3. Потрібно визначити темп зростання ВНП в умовах повної зайнятості.

Тести

1. Рахунок поточних операцій включає:

а) чистий дохід від інвестицій;

б) чисті капітальні трансферти;

в) чистий імпорт капіталу;

г) чисті поточні трансферти.

2. В основі Ямайської валютної системи лежить:

а) вільний плаваючий курс;

б) фіксований курс;

в) золотий стандарт;

г) золотовалютний стандарт.

3. Якщо Франція експортує в Англію вино, а Англія експортує у Францію текстиль, то підвищення цін на текстиль означає:

а) покращення умов торгівлі для Франції;

б) зміну кута нахилу лінії торгових можливостей Франції;

в) зміну кута нахилу лінії торгових можливостей Англії;

г) всі відповіді вірні;

д) правильні тільки відповіді а) і б).

4. Принцип порівняльних переваг вперше сформулював:

а) Томас Мальтус;

б) Адам Сміт;

в) Пол Самуельсон;

г) Давид Рікардо;

д) Альфред Маршалл.

5. Відмінність між імпортним митом і квотою полягає в тому, що тільки мито:

а) призводить до скорочення міжнародної торгівлі;

б) призводить до підвищення цін;

в) приносить доходи в держбюджет;

г) сприяє зниженню рівня життя в країні;

д) всі відповіді невірні.

6. Прихильники протекціонізму стверджують, що мита , квоти та інші торгові бар’єри необхідні для:

а) захисту молодих галузей від іноземної конкуренції;

б) збільшення внутрішньої зайнятості;

в) запобігання демпінгу;

г) забезпечення оборони країни;

д) всі відповіді вірні.

7. Рахунок капітальних операцій не включає:

а) отримання дивідендів;

б) отримання іноземних кредитів;

в) купівлю фінансових активів;

г) продаж матеріальних активів.

8. Дефіцит рахунка поточних операцій покривається за рахунок:

а) чистого експорту товарів;

б) чистих поточних трансфертів;

в) резервних активів;

г) чистих доходів.

9. Реальний валютний курс відображає відношення між:

а) кількістю валют які обмінюються;

б) внутрішніми та іноземними цінами товару у спільній валюті;

в) внутрішніми та іноземними цінами товару в різних валютах.

10. Яка з наступних форм торгових бар’єрів не є суттєвою перешкодою для вільної торгівлі:

а) мито на імпорт;

б) добровільні експортні обмеження;

в) імпортна квота;

г) ліцензії на експорт та імпорт;

д) всі відповіді невірні.

11. Складова частина платіжного балансу – рахунок поточних платежів – не включає:

а) товарний експорт;

б) чисті доходи від інвестицій;

в) транспортні послуги іноземним державам;

г) зміни в активах країни за кордоном;

д) односторонні трансфертні платежі.

12. Якщо говорять, що країна девальвувала свою валюту, то мають на увазі, що:

а) країна відмовилась від золотого стандарту;

б) внутрішня купівельна спроможність одиниці валюти впала;

в) уряд підвищив ціну за якою він буде купувати золото;

г) в країні відзначається дефіцит торгового балансу;

д) ціни, по крайній мірі декількох валют, виражені в валюті даної країни, знизились.

13. Активне сальдо платіжного балансу збільшиться, якщо в країні:

а) знизяться реальні процентні ставки;

б) зростуть темпи інфляції;

в) зростуть темпи економічного зростання;

г) відбудуться всі процеси, що перераховані вище;

д) нічого з перерахованого вище не відбудеться.

14. Іспанія вирішує встановити контроль над зовнішньою торгівлею для того, щоб знизити дефіцит платіжного балансу. Одним з результатів цього рішення буде:

а) зниження рівня інфляції в країні;

б) зниження темпів економічного зростання;

в) зниження іспанського імпорту;

г) зниження сальдо торгового балансу.

15. Як може вплинути на фізичний обсяг експорту і імпорту США помітне зниження ціни долара в іноземних валютах (наприклад, в фунтах стерлінгів)?

а) експорт і імпорт зростуть;

б) експорт зросте, а імпорт знизиться;

в) експорт і імпорт зменшаться;

г) експорт зменшиться, а імпорт зросте;

д) суттєво не вплине ні на експорт, ні на імпорт.

1 Ця модель була вперше наведена у праці Р.Солоу “Внесок до теорії економічного зростання” в 1956р. За розробку теорії економічного зростання Р.Солоу в 1987 р. було присуджено Нобелівську премію.

Ми наводимо її у максимально спрощеному вигляді.

249