Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л19.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
96.26 Кб
Скачать

Гнуття листового металу

Розповідаючи про гнуття як спосіб виготовлення виробів, учитель пояснює учням, що гнуттям називають слюсарну операцію надання металу певної конфігурації без зміни його перерізу і обробки різанням.

Ознайомлення учнів з операцією гнуття вчитель починає з вивчення будови і призначення відповідних інструментів: плоскогубців, оправок і найпростіших пристосувань.

Спочатку з'ясовують, які способи гнуття вже відомі учням. Після цього слід продемонструвати нові прийоми виконання цієї операції.

Приступаючи до гнуття листового металу, вчитель повинен враховувати такі можливі помилки учнів під час виконання цієї операції: наносять сильні удари молотком і роблять вм'ятини на заготовці; не додержують ліній розмічання.

Під час вступного інструктажу і далі в процесі поточних інструктажів учитель пояснює учням, чому і як згинають метал легкими й частими ударами молотка. Це він демонструє сам. Під час роботи вчитель нагадує також про згинання по лінії розмічання так, щоб її було постійно видно.

Формуючи в учнів вміння гнути метал, учитель разом з тим повинен розповісти їм про те, як можна полегшити гнуття металу за допомогою пристосувань. Особливого значення набувають пристосування для гнуття при виготовленні великої кількості однакових деталей. Учитель може запропонувати конструкцію такого пристосування для виготовлення великої кількості однакових деталей з метою підвищення продуктивності праці.

Нарізання різьби

Вивчення учнями правил і прийомів нарізання різьби доцільно почати з відомостей про призначення різьби в техніці. Учні повинні запам'ятати, що нарізання різьби — це утворення гвинтової лінії на зовнішній або внутрішній циліндричній поверхні деталі.

Утворення гвинтової лінії можна продемонструвати намотуванням паперового трикутника на циліндр. Використовуючи класну дошку та плакат, учитель показує основні елементи різьби (крок, кут профілю, зовнішній і внутрішній діаметри). Для цього можна успішно використовувати кодопозитиви, діафільм, діапозитиви і відповідний фрагмент кінофільму «Технологія виготовлення виробів у шкільних майстернях». При цьому необхідно показати учням метричну, дюймову та трубну різьби, розповісти про їх призначення та особливості. Треба звернути увагу учнів на роль метричної різьби, зокрема, для деталей різьбових з'єднань: болтів, шпильок, гайок, гвинтів.

Подавши основні відомості про метричну різьбу й інші види різьби, вчитель переходить до пояснення будови та призначення різьбонарізних інструментів. Практика показує, що доцільніше, вивчивши будову інструментів для нарізання зовнішньої різьби, розпочати формування в учнів уміння користуватися цими інструментами. Потім учитель знайомить учнів з інструментами для нарізання внутрішньої різьби та прийомами її нарізання.

Демонструючи інструменти для нарізання різьби (плашки, мітчики, плашкотримачі й воротки з наступним показом прийомів їх використання), доцільно паралель­но з плакатами використати діа- та кодопозитиви, фрагменти діафільму та кінофільму. Це допоможе учням краще сприймати матеріал і оволодіти умінням нарізати зовнішню та внутрішню різьбу. При цьому вони повинні навчатися визначати чорнові та чистові мітчики, діаметри та крок різьби на мітчиках і плашках за умовними позначеннями на них. Безпосередню практичну роботу можна розпочати після ознайомлення учнів з таблицею діаметрів стержнів та отворів для нарізання різьби залежно від матеріалу та діаметра різьби.

Проводячи інструктаж перед практичною роботою щодо нарізання різьби, вчитель наголошує, для чого роблять західні фаски, якою повинна бути поза під час ро­боти, скільки обертів здійснювати вперед і в зворотному напрямі, для чого змащують заготовки і т. ін. Учні по­винні пам'ятати, що під час нарізання різьби стержень має бути затиснутим вертикально в лещатах, а плашкотримач відносно стержня повинен рухатися в площині, перпендикулярній до нього (не можна допускати відхи­лення від прямого кута).

В інструктажі щодо нарізання внутрішньої різьби вчитель попереджає учнів, що від перекосів мітчики швидко ламаються, тому слід обов'язково обертати мітчик одночасно двома руками, злегка натискуючи на вороток зверху. Від перекосів і різких рухів мітчик може зламатися в отворі, а це може зіпсувати весь виріб, до того ж його буде дуже важко вийняти з отвору.

З механізованим нарізанням різьби учнів можна ознайомити за допомогою технічних засобів та під час екскурсії. При цьому вчитель пояснює переваги та значен­ня механізованого нарізання різьби для різних різьбових з'єднань і кріплень у машинобудуванні та інших галузях народного господарства. Учні повинні знати, що різьбу на токарних верстатах нарізають різцями, різьбовими гребінками та плашками, а на фрезерних верстатах — фрезами. Після цього вчитель наголошує, що найефективнішим способом виготовлення різьби є накатування на різьбонакатних верстатах. Для цього деталь пропускають між двома плоскими плашками або циліндричними роликами, на яких нанесено профіль, що відповідає профілю накатаної різьби.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]