Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція №1 Псих. бізнесу.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
62.63 Кб
Скачать

1

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

УКРАЇНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ФІНАНСІВ ТА МІЖНАРОДНОЇ ТОРГІВЛІ

ФАКУЛЬТЕТ ПРАВОЗНАВСТВА ТА МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН

КАФЕДРА СУСПІЛЬНИХ НАУК

Навчальна дисципліна

ПСИХОЛОГІЯ БІЗНЕСУ"

МАТЕРІАЛИ ДО ЛЕКЦІЇ № 1

Сутність, місце і роль психології бізнесу в діяльності бізнесмена.

Етапи розвитку особистості бізнесмена

для студентів усіх спеціальностей денної

та заочної форм навчання

КИЇВ-2012

П Л А Н

  1. Загальна характеристика дисципліни.

  2. Бізнес як діяльність.

  3. Особливості діяльності людини в бізнесі.

4. Підприємець.

5. Менеджер.

6. Інвестор.

7. Лідер.

1. Загальна характеристика дисципліни

Дуже важлива обставина, яка слід зазначити, - те, що сама дисципліна «психологія бізнесу», як це не може здатися дивним, не є настільки розробленою, що по ній було написано класичний підручник. У бібліографічних розділах по темі набагато частіше можна зустріти найрізноманітніші варіанти пов'язаних з нею «психологією» («психологія підприємництва», «психологія управління», «індустріальна психологія», «економічна психологія», «психологія ділових стосунків», «психологія торгівлі», «психологія реклами», «психологія менеджменту» і ін.), чим власне розвороти теми про психологію бізнесу. Перегляд бібліотечних полиць і каталогів, так само як і інформаційних систем Інтернет у пошуках даних про психологію бізнесу, дозволив виявити швидше рідкі вкраплення по даній темі, ніж розгорнуту систему поглядів або сформовану наочну область. Примітно при цьому, що про психологію бізнесу частіше пишуть практики - консультанти, менеджери, фахівці з управління персоналом - ніж класичні представники академічної і університетської психологічної науки. Про це у нас і буде подальша розмова.

Визначення дисципліни «психології бізнесу» для нас важно і принципово в наступному відношенні. Бізнес - вельми різностороння діяльність, і в ній можна знайти безліч самих різних психологічних аспектів: особові особливості людей і людські відносини, норми і цілі, способи ухвалення рішень, самооцінку і самопрезентацію, маніпуляцію і альтруїзм. Збудувати все це в більш-менш логічну послідовність нам допоможе одне принципове розуміння, яке склалося із спостережень за людьми бізнесу і за тими проблемами, які всі вони вимушені були вирішувати з неминучою закономірністю, а також із книг уважних теоретиків, котрі зверталися до осмислення специфіки бізнесу, - як власне психологів, так і економістів, маркетологів, так і соціологів.

Говорячи про бізнес, необхідно відмітити, що навіть найблискучіших навиків різних маніпуляцій людині може вистачити лише для того, щоб провернути з десяток успішних операцій. Але на основі маніпуляцій ніколи не побудувати стійкий, такий, що має хороші перспективи довготривалий бізнес. Це набагато складніше завдання, і саме про те, як побудувати серйозний бізнес, буде йти мова в цій дисципліні.

Необхідно відмітити, що людина бізнесу повинна наряду з характерним для підприємництва пріоритетом винахідливості і творчості - навчитися освоювати в якомусь сенсі протилежні речі: регулярний менеджмент, науку організації, ділове адміністрування. І якщо на початку дороги підприємець може шкірою відчувати запит ринку, ту нішу, в якій можна добитися успіху, то, у міру того як розвивається його бізнес, він все більше повинен розвивати інші способи розуміння і відчуття. Закон бізнесу - це постійне зростання, і можливості заморозити свою справу на певному рівні навіть на не тривалі проміжки часу майже неймовірні. Але зростання справи передбачає одночасне завдання витися новому, освоювати нові якості, розвивати в собі нові здібності. І так без кінця.

Таким чином, бізнес — це не просто школа і навіть не університет, це практично безперервний іспит, який доводиться здавати все життя, принаймні до тих пір, поки бізнесмен залишається в своїй справі. І саме про психологічні вимоги до того, хто складає цей іспит ми будемо говорити. Саме в цьому призначення дисципліни «Психологія бізнесу».