Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція №1 Псих. бізнесу.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
62.63 Кб
Скачать

4. Підприємець

Підприємець - перший рівень при входженні в бізнес. Підприємництво - це справа, на якій базується бізнес. Термін «підприємець» часто уживається як повний синонім слова «бізнесмен», тобто він розглядається як та сама ключова фігура, яка робить бізнес.

Але це не відповідає дійсності і головний предмет нашого обговорення - це роль Підприємця в бізнесі і визначення – хто такий підприємець.

Спробувати себе в підприємництві з тією або іншою долею надії на успіх може кожна людина.

На початку справи у підприємців не має нічого надприродного і особливо героїчного. Просто вони під тиском якихсь обставин так чи інакше зробили перший крок, який спричинив подальші дії. Комусь зробити цей крок було простіше, комусь складніше, але, так або інакше, після того, як він був здійснений, подальше вже диктували обставини.

Разом з тим, звернемо увагу на одну важливу особливість: - починаючий підприємець спочатку значно більше орієнтований на минуле, чим на майбутнє. До майбутнього у нього лише одне вимога: він хоче, щоб там все було добре. Проте його реальна дія, його вибір детерміновані минулим досвідом, накопиченим уміннями, освоєною спеціальністю, пристрастями, і тими можливостями, які вже сьогодні існують і випробувані на ринку. «Знайомі з'їздили до Туреччини - і я зможу». «Всі зараз торгують цукром - і я знайду потрібні зв'язки».

Після того, як Ви стали підприємцем настає наступне запитання: де взяти гроші? Для того, щоб почати справу, зазвичай потрібні якісь засоби (підприємці люблять називати їх красивим словом «початковий капітал») - на покупку квитка і речей при поїздці за кордон, на оренду офісу, видавничого устаткування, придбання міні-пекарні або на що-небудь ще, без чого жодна дія неможлива. Хоча і це дуже непросте питання, але все таки можливості зайняти гроші існують практично завжди.

І проблема полягає не в тому, де дістати гроші, а в тому, чи можна бути упевненим, що повернеш їх в строк в необхідній кількості. За чисто технічним питанням, таким чином, виявляються дві дуже складні психологічні проблеми - проблема відповідальності і проблема готовності піти на ризик. Саме у цьому і полягає одна з ключових особливостей «вільного підприємництва» - неминучість ризику

Якщо ви вирішуєтесь на такий ризик і берете на себе відповідальність, ви робите ще один крок в освоєнні ролі Підприємця. Якщо ні - Підприємець вмирає у вас вже на цьому етапі.

Якщо ви успішно пройшли ці два перші кроки, то далі деякий час у вашій діяльності немає нічого специфічно підприємницького - це звичайна організаційна робота. Це може бути оформлення маси документів, поїздки за товаром, будівництво, покупка техніки, пошук необхідних співробітників - одним словом, рутина конкретної справи.

І у якийсь момент ви вже готові вийти в новий для вас простір - простір ринкових стосунків. На руках у вас вже є «товар», те, що ви готові запропонувати, і все питання полягає лише в тому, як точніше вийти на «свого» покупця і продати йому те, що у вас є.

Саме тут, при зустрічі з головною складовою бізнесу - клієнтами, покупцями або замовниками, - Підприємництво несе свої основні втрати. Не всім удається вирішити два ключові питання бізнесу: знайти свого клієнта і продати йому те, що ви пропонуєте, за тією ціною, яку ви рахуєте для себе прийнятною. Саме ваша здатність відповісти на ці питання кінець кінцем визначить, залишитеся ви в бізнесі чи ні.

Успіхи окриляють - і у слід за першим успішним продажем ви здійснюєте другу, третю, десяту, тисячну. У вас усе більш чітко позначається технологія роботи, виявляються свої причини багатьох природних і неминучих спочатку збоїв, і ви знаходите способи їх усувати, вводячи нових людей і нові функції в організацію справи. Поступово, але неухильно зростає число людей, що працюють з вами, у них весь час виникають якісь проблеми, і перед вами нова болісна дилема: або займатися їх питаннями, або продовжувати робити ту справу, яку ви звиклися робити самі і ви точно знаєте, що ніхто не розуміє і не робить її краще, ніж ви.

У цій стадії ви просто залишаєтеся «індивідуальним приватним підприємцем», а ваш бізнес - «дрібним підприємництвом». І при всій незначності розмірів цієї справи воно все ж залишається бізнесом, а ви - Підприємцем.

Таким чином, Підприємець - це людина, яка:

• добилася успіху в проведенні як мінімум декількох комерційних операцій, використавши власні або позикові засоби, і бере особисту участь у формуванні первинного капіталу комерційного підприємства;

• бере особисту участь у виконанні своєї справи;

• несе матеріальну відповідальність за результати своєї справи;

• володіє правом ухвалення рішення при виборі напрямів розвитку справи;

• володіє правом розпоряджатися отримуваним в справі прибутком Присутність кожного з цих критеріїв необхідно для відповідності статусу Підприємця. Але недостатньо для гарантованого забезпечення успіху.

Роль Підприємця закінчується з її переродженням в роль Менеджера - в той момент, коли створена Підприємцем організація відволікає його самого від особистого виконання всіх справ, безпосередньо пов'язаних з бізнесом, вимушуючи його зайнятися вирішенням завдань по управлінню іншими людьми, що виконують цю справу.