Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція №1 Псих. бізнесу.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
62.63 Кб
Скачать

3. Особливості діяльності людини в бізнесі

Тепер, коли нам удалося щось з'ясувати про природу бізнесу як виду діяльності, настав час звернутися до суб'єкта цієї діяльності, тобто до Людини бізнесу.

Перше, що необхідно вирішити в рамках даного питання, - це визначитися - кого можна називати людиною бізнесу? Чи будемо ми відносити до бізнесменів всіх тих, що діють у сфері бізнесу, або ж необхідно провести якусь розмежувальну лінію і відокремити «справжніх» людей бізнесу від тих, хто є сусідами з ними?

Це необхідно для розуміння ключових моментів психології бізнесу.

Дійсно, у сфері бізнесу діє значне різноманіття фігур. Вони розрізняються по сферах діяльності: торговці, фінансисти, банкіри, страховики, промисловці, рекламісти, консультанти та інші. Усередині цих сфер існують також свої спеціальності і спеціалізації: дилери (фіз.. або юр. особа, що здійснює перепродаж товару або цінних паперів і валюти), андеррайтери (маклери по операцям з цінними паперами), комівояжери (роз’їздний представник торгової фірми або особа, яка виконує роль посередника чи діє по дорученню клієнта), брокери, маклери, мерчендайзери (торговий представник, який займається підготовкою товарів до продажу, реалізує товари в розничні магазини тощо), промуотери (особи, які займаються цілеспрямованою рекламою товаруі послуг чи знаменитості) та інші.

Не дивлячись на безперечну значущість і самостійний інтерес, які представляє кожна з цих позицій в бізнесі, ми не цікавитимемося ні професійною спеціалізацією, ні особливостями, пов'язаними з розмірами здійснюваної справи.

Але предмет нашого обговорення - це психологія бізнесу в цілому, і тому ми повинні вибрати для себе ширший і узагальнювальний зріз.

Основним критерієм, який ми вважатимемо принциповим для визначення статусу Бізнесмена, виступає одночасне поєднання права власності і факту управління своїм підприємством.

Лише тих, хто вкладає свої засоби і майно в бізнес, одночасно переймаючи на себе відповідальність за його розвиток, ми можемо вважати справжніми Бізнесменами, і в основному саме про них йтиме розмова.

Решта фігур - навіть фахівці високого класу - стануть предметом нашого розгляду лише в тій мірі, в якій це необхідно для розуміння всієї складності завдань, що стоять перед головною дійовою особою бізнесу.

Наступне питання – це вибір способу дослідження і опису фігури Бізнесмена, який міг би стати оптимальним для аналізу його психологічних особливостей.

Для академічної психології оптимальним міг би стати наступний варіант: проведення маси порівняльних досліджень особливостей психічних функцій - мислення, уваги, пам'яті, навиків і ін., або ж поєднань особистих характеристик бізнесмена Кузніцова, бізнесмена Сміта, бізнесмена Ковальського і багатьох інших бізнесменів. Але такий варіант для психології бізнесу мало підходить.

Крім того, необхідно відмітити, що соціальне замовлення і спрямованість «диференціальних» досліджень особи, її властивостей і психічних функцій - це завжди кінець кінцем оптимальний відбір і підбір людей на відповідні позиції. Але завдання підбору бізнесменів не існує. Вона, відповідно до природи самого бізнесу, вирішується методом природного відбору.

Грунтуючись як на своїх спостереженнях, так і на думках багаточисельних авторів, що описують свою роботу в бізнесі і свої враження від Людини бізнесу, я переконався в тому, що тут в однаковій мірі можуть бути успішними дуже різні по своєму психологічному складу люди. Стикаючись з однією і тією ж проблемною ситуацією, одні з них вирішують її своєю комунікабельністю, інші - ерудицією і здоровим глуздом, треті - фантастичною активністю, четверті, - чимсь ще іншим.

Бізнесмена може цікавити і реально цікавить питання про психологічні властивості виконавців, оскільки вони мають бути ефективними провідниками його волі, реалізаторами його цілей і устремлінь. Стосовно ж до себе самого його цікавить лише одне питання - що йому робити для того, щоб виграти в своїй справі.

Проте головна характеристика бізнесу як діяльності на відміну від багатьох інших видів активної роботи полягає в тому, що ця діяльність постійно розвивається, міняються її правила і умови, і Людина вимушена постійно змінюватися сама відповідно до цих нових правил.

Саме в цих змінах є своя логіка. Тому оптимальним при вивченні психології Бізнесмена вважається динамічний підхід, тобто спостереження за Бізнесменом по шляху його розвитку. Всім відомо, що ступити на дорогу бізнесу може практично кожна людина. Але триматися на цій дорозі довгий час, а тим більше пройти по ній значний відрізок дороги у напрямку до ваблячих горизонтів удається мало кому.

Статистика свідчить, що в країнах з розвиненою економічною системою не більше 20 % людей, що пробують себе в бізнесі, залишаються в нім після закінчення 5-8 років. Що допомагає вижити в бізнесі на різних етапах його розвитку? Що приводить до невдачі тих, хто програє цю гру? Саме ця лінія буде для нас основною в побудові логіки подальшого руху.

Оскільки академічна психологія мало придатна для вирішення цього завдання, ми використовуватимемо в своєму аналізі досить вільний жанр практичної психології, що опирається на опис і на той метод пізнання, який називається методом «проживання», або «вчення на основі переживання досвіду».

Для початку розмови про Людину бізнесу зупинимося на способах опису, характерних для теорії ролей. Соціальні ролі - термін, активно використовуваний як соціальною психологією, так і соціологією. Він концентрує увагу на універсальних, загальних вимогах, що пред'являються до поведінки людини, що знаходиться в певній соціальній позиції.

Ролі відрізняються від інших варіантів стану і поведінки людини - таких, наприклад, як «веселий» і «сумний», - головним чином тим, що вони виробляються в ході людської історії як якісь узагальнені моделі виконання соціальних функцій, необхідні зразки поведінки людини. Відповідно, виникають і деякі уявлення про те, як ці ролі повинні «правильно» виконуватися.

При соціальному походженні ролей вони завжди реалізуються конкретними людьми і стають частиною їх самих, їх індивідуальної історії.

З цієї точки зору Бізнесмен - це узагальнена назва соціальної ролі, яку виконують люди в бізнесі. Точно так, як і будь-яка людина, що діє в науці, виконує роль Ученого, а будь-який офіцер - роль Військового.

Але в долі кожної конкретної дійової особи, що грає одну з цих крупних ролей, виразно видно етапні стани, що змінюють один одного. Принаймні до тих пір, поки людина діє в бізнесі, науці або на військовому терені.

Так, шлях військового – від сержанта до генерала. В науковця – від аспіранта до академіка.

Чи можна виділити подібні етапи розвитку ролі Бізнесмена? Так. Їх існує як мінімум чотири. Вони досить широко відомі, хоча і аналізуються часто абсолютно в різних контекстах і не завжди логічно зв'язуються між собою. Це ролі Підприємця, Менеджера, Інвестора і Лідера. Вони відрізняються між собою точно так, як і відрізняються ролі аспіранта, наукового співробітника, професора і академіка в науці, і ми можемо розглядати Підприємця, Менеджера, Інвестора і Лідера як якісь етапні іпостасі ролі Бізнесмена, які послідовно повинна освоювати людина, що присвятила себе бізнесу.

Спробуємо послідовно розглянути ключові характеристики цих етапних станів і зрозуміти їх сутнісні особливості. Але головне - нам важливо спробувати побачити, наскільки складним, що вимагає від людини якісних психологічних змін в собі і своїй діяльності може виявитися перехід від однієї з цих позицій до іншої.