Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція №1 Псих. бізнесу.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
62.63 Кб
Скачать

2. Бізнес як діяльність.

Перш ніж говорити про психологію бізнесу, спробуємо визначитися з тим, що є сама ця діяльність, вважаючи, що слово «психологія» зрозуміле і не вимагає спеціальних визначень.

Чого не скажеш про слово Бізнес. Як виявилось, в довідниках і енциклопедіях зовсім немає бажаної одностайності і лаконічності цього слова.

Так, в довідниковому виданні 50-х років минулого століття визначення, що приводиться, при всій його явній ідеологічній націленості має багато в чому психологічний характер: «Бізнес (буквально - діло, операція, комерційна діяльність; бізнесмен - комерсант, ділок) - поширений термін серед капіталістів Англії і особливо США.

У набагато більш стислому вигляді подає ті ж ідеї Словник іноземних слів, виданий «Радянською Енциклопедією» в 1964 р. як «загальнодоступний посібник для найширшого кола радянських читачів». Інформація про бізнес представлена тут в двох коротких статтях:

«Бізнес - справа, заняття, пов'язане з особистою наживою, підприємницька діяльність, комерція».

«Бізнесмен - ділок, комерсант, підприємець; капіталіст, прагнучий зі всього витягувати крупні бариші, не гребує жодними засобами в цілях особистої наживи».

Але що пишуть про бізнес ті, хто сам живе в цьому середовищі? Парадоксально, але в класичних енциклопедіях країн — Англії і Америки, прародителів цього поняття, також не просто знайти відповідь на питання, що цікавлять нас.

Так, в одному з найбільш грунтовних і популярних в США видань, «The Encyclopedia Americana», немає визначення поняття «бізнес», як такого. Правда, там представлена досить грунтовна стаття під назвою «бізнес-кар'єра», в якій визначення бізнесу приводиться в контексті, що задається заголовком: «Під бізнесом розуміється фінансова, комерційна або торгівельна діяльність, яка займає час, увагу і роботу людей і характеризується вкладеннями капіталу у пошуках прибутку або удосконалень»

У свою чергу, популярний тлумачний словник Уебстера, на додаток до викладених варіантів повсякденного слововживання, додає спеціальну статтю:

«Бізнес - комерція, торгівля, індустрія, транспорт - означає такі форми активності, які мають своїм результатом надання послуг і предметів вжитку. Бізнес як складне поняття включає позначення цих складних видів діяльності, пов'язаних із закупівлею і продажею предметів вжитку або з фінансовими взаємодіями людей; так, комерція і торгівлі - діяльність тих, хто пов'язаний з обміном і транспортуванням предметів вжитку; індустрія - діяльність тих, хто виробляє предмети вжитку; транспорт - діяльність тих, хто залучений в операції людських і товарних переміщень (залізниці, кораблі, автобусні лінії і т. п.)».

У сучасному українському словнику визначено, що бізнес – це економічна, комерційна, біржова або підприємницька діяльність, яка спрямована на отримання прибутку.

Список подібних визначень можна було б продовжити. Проте багато в чому вони повторювали б один одного, вже не сильно прояснюючи ситуацію. Спробуємо просто підвести деякі проміжні підсумки того, що ми побачили, заглянувши в словники.

Як мінімум із сказаного ясно, що «бізнес» - це слово, пов'язане з діловою активністю. Область цієї активності відноситься до процесів купівлі-продажу, а також до виробництва, фінансів, торгівлі або послуг. Всі автори єдині в тому, що домінуючий мотив бізнесу - це здобуття прибутку.

Проте для серйознішого розуміння власне психології бізнесу, наповненої безкінцевою різноманітністю справ, подій, людей, пристрастей і стосунків, цього десятка слів про бізнес явно недостатньо. І оскільки тут на рівних стикаються Людина зі своїми пристрастями, бажаннями і можливостями і Бізнес зі своїми внутрішніми законами, продовжимо наше дослідження.

Після вищерозглянутого ми впритул підійшли до визначення того, що вважатиметься настояним бізнесом і, відповідно, що матиметься на увазі під психологією бізнесу.

Як відомо, багато людей вважають себе непоганими політиками, педагогами або психологами. З цього не виходить, що практично кожна людина - готовий політик, вчитель або психолог.

Відомо також, що далеко не кожен політик, вчитель або психолог за посадою є таким по суті або по своїм можливостям.

Намагаючись визначити, хто дійсний політик, педагог або психолог, можна зламати багато копій.

Аналогічно буде справа і з бізнесом. Чи є бізнесменом ваш знайомий, в якого по життю з легкістю виходить проводити неймовірні операції, ніколи не виникало проблем з добуванням грошей, але який в той же час продовжує числитися штатним співробітником якоїсь установи? Або, навпаки, як бути з тим, хто відкриває вже третю по рахунку комерційну фірму, але і її, як дві попередні, схоже, незабаром чекає безславний кінець?

Вирішення цих питань залежатиме лише від критеріїв, які будуть введені як обмежувальні умови. Спробуємо ввести такі критерії і ми.

Ми спробуємо обмежитися мінімально можливим набором відмінностей поняття «Бізнес», визначивши їх у вигляді трьох обмежувальних критеріїв. Бізнес - це активність, що має своїм результатом здобуття прибутку.

Строго кажучи, цей критерій містить в собі дві складові: активність і отримання прибутку. Для поставленого завдання визначення специфіки бізнесу нам важливо підкреслити - як особливий критерій відмінності «дійсного» бізнесу від «не-бізнесу» - те, що результатом цієї активності повинно бути отримання прибутку.

У контексті розмежування, що вводиться, є сенс декілька детальніше зупинитися на уточненні поняття «прибуток», оскільки неточності в його інтерпретації характерні не лише для психологів, але, як показує досвід, і для практикуючих бізнесменів.

Перш за все прибуток — це далеко не будь-які гроші, які ви отримуєте. Гроші, які ви взяли в борг, - це просто борг, або, використовуючи благородніший економічний термін, «кредит». Гроші, які ви знайшли на вулиці, - це теж не прибуток, а просто дарунок долі. Гроші, які виділяє уряд під певні економічні програми, — також не прибуток, а лише цільові засоби. Так само не прибуток ваша зарплата, отриманий спадок, виграш в лотерею і багато що інше.

Прибутком вважається лише результат нехитрої з вигляду комерційної операції «гроші - товар(послуга) - гроші», здійснивши яку, ви повинні з суми отриманого доходу відняти всі необхідні витрати, включаючи ті, які безпосередньо пішли на проведення цієї операції («прямі витрати»), ті, які на перший погляд можуть не мати до неї відношень («непрямі витрати»), а також податки. Залишок - лише якщо він буде позитивною величиною,- в підсумку і вважатиметься вашим прибутком.

Детальний розбір поняття «прибуток» і тих обставин, які на неї впливають, можна знайти в будь-якому підручнику економіки.

Поки обмежимося констатацією того факту, що нехитра підміна понять «гроші» і «прибуток» або «доходи» і «прибуток» в ситуаціях, коли люди вважають, що мета бізнесу - робити гроші, отримувати дохід, в житті приводить до виникнення безлічі проблем у підприємців, а у сторонніх спостерігачів сповна може породжувати гострі емоційні реакції на зразок тієї, яку виразив один із консультантів, що попрацював деякий час з невеликою торгівельною фірмою в одному з приморських міст. «Представляєте, — розповідав він, — зайняв господар грошей, купив цілий корабель імпортних продуктів, відкрив невелику лавку в місті - сидить і все це продає. Живі гроші йдуть в руки, гори товару на складі, ще добре, що не псується, товар такий, - і щасливий. У мене, говорить, бізнес. І чути ніяк не хоче про те, що на самій-то справі він повільно розоряється».

Бізнес - це діяльність, а не операція.

Інженер може вигідно купити і незабаром перепродати свій автомобіль, отримавши на цій операції прибуток. Державна установа може з великою вигодою зробити декілька операцій з коштовними паперами. Командування військової частини може розпродати недоторканний запас з терміном придатності, що закінчується, або застаріле устаткування і покласти отримані гроші на депозит під вигідний відсоток до моменту розплати з будівельниками, які будують для офіцерів житло. Все це хороші приклади окремих комерційних операцій, або, інакше, вигідних операцій, проте навряд чи варто серйозно називати інженера, чиновника або командира бізнесменами.

Освоєння методів бізнесу, технологій проведення різних операцій (торгівельних, фінансових, бартерних, посередницьких і тому подібне) - необхідний елемент бізнесу, проте бізнес до цього не зводиться. Бізнес - це системно організований процес, цілісна діяльність, зміст якої далеко виходить за рамки окремої, нехай навіть найуспішнішої комерційної операції.

Таким чином, перехід від «психології операції» до «психології систематичного бізнесу» - це особливий якісний етап в становленні бізнесу і бізнесмена, а уміння отримувати прибуток на окремих операціях ще не свідчить про те, що ви маєте справу з реальним бізнесом. Цю стадію ми швидше віднесли б до «квазі-бізнесу», який має багато зовнішньої схожості з реальним бізнесом, але не витримує перевірки на міцність в скільки-небудь довгостроковій перспективі.

Критичний момент, який може служити тут розмежуванням, - це спосіб розпорядження прибутком. Поки основна частина прибутку вирішує особисте споживання, навіть при найграндіозніших масштабах цього прибутку, ми маємо справу лише з «відрядним» підприємництвом, доля якого у віддаленій перспективі більш ніж сумнівна. Якщо ж основна частина отриманих коштів прямує в розвиток справи — нехай навіть ефективність цієї справи. як і належить в ринковій ситуації, ніколи не гарантована, - це вже заявка на справжній бізнес.

І на кінець, необхідно відмітити, що бізнес - це юридично законна діяльність.

Характеризуючи положення бізнесу в сучасній українській системі суспільних стосунків, найм'якше визначення, яке можна дати в зв'язку з цим, - це суперечність і неоднозначність. З одного боку, бізнес і підприємництво як вид діяльності офіційно узаконений, безліч державних і відомчих нормативних актів регулюють його здійснення, ми бачимо представників найбільших бізнес-структур на екранах телевізорів. Для людей, що працюють у сфері бізнесу, публікується безліч спеціалізованих видань, існують клуби і об'єднання бізнесменів, державні програми і асоціації підтримки розвитку підприємництва і тому подібне.

Є, проте, і оборотна сторона медалі. Відстежуючи офіційне відношення держави до бізнесу і громадську думку про нього, ми без зусиль можемо побачити масу негативних відтінків в сприйнятті бізнесу: це поняття асоціюється зазвичай з ухиленням від податків, розпродажею сировинних ресурсів. шахрайством, іншими «нецивілізованими» діями.

Критерій, що вводиться, дозволяє чіткіше позначити предмет нашого дослідження, відмежувавши бізнес від різних форм того, що називається «Незаконним бізнесом» або «кримінальним бізнесом». Бізнес — це бізнес, а незаконний бізнес — це відповідні злочини, позначені в Кримінальному кодексі. Відповідно, і мова тут повинна йти не про психологію бізнесу, а про юридичну або кримінальну психологію.

З точки зору психології бізнесу, принциповим для нас є те. що кожен нормальний бізнесмен прагне бути законослухняним в своїй діяльності, як би широко не були поширені зворотні переконання. Реальна ж проблема полягає в тому, що дотримання цьому прагненню може приходити в протиріччя з вимогою номер один - орієнтацією на отримання прибутку. Зрозуміло, кожен бізнесмен вирішує цю колізію в рамках своїх уявлень про кордони дозволеного і недозволеного.