Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція №1 Псих. бізнесу.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
62.63 Кб
Скачать

5. Менеджер.

Менеджер - це нова роль, черговий етап становлення Людини бізнесу, для переходу на який Підприємець повинен пережити болісний для багатьох процес відчуження від своєї справи, зробити свій бізнес як можна більш незалежним від своїх власних пристрастей і організувати його не під себе, а в максимальній відповідності з об'єктивними вимогами ситуації, в якій знаходиться його підприємство.

На практиці, справжня ж проблема полягає в тому, що на переході від однієї ролі до інший Підприємець, як це робиться на психотерапевтичних сеансах, повинен попрощатися зі своїм дітищем, - своєю Справою і віддати його на піклування іншим людям.

Це зовсім не означає, що він повинен відійти від цієї справи, закинути його і забути. Навпаки, його відповідальність за те, що все відбувається ще більш зростає. Але тепер у фокусі його уваги повинні знаходитися абсолютно інші речі - не технологія бізнесу, не то, наскільки правильно або неправильно відбувається процес, а люди. Люди, яким по частинах роздається процес і технологія роботи. Завдання Менеджера - управляти і контролювати дії людей, що займаються процесом, але не сам цей процес.

По суті, головна відмінність Менеджера від Підприємця не в зовнішніх проявах - вони є лише ознакою того, що основний перехід вже здійснений, - але у внутрішній позиції. Підприємець працює в своєму бізнесі, знаходиться «усередині» нього: справа Підприємця невідривно від нього самого, воно гине, починаючи з того самого моменту, коли Підприємець по тих або інших причинах припиняє їм займатися. Менеджер же починає працювати над своїм бізнесом і отримує добрий результат, коли бізнес починає жити самостійним життям, може бути легко відокремленим від нього і переданий іншому менеджерові, наприклад професійному Керівникові.

Тобто, Менеджер - це підприємець, який уміє організувати свою роботу так, щоб вона укладалася в розклад з 9 до 18; він уміє поставити справу так, що воно не розвалюється з його відходом у відпустку і не зупиняється з його від'їздом у важливе відрядження; він знає все, що йому необхідно знати, і знає, у якого фахівця він може з'ясувати те, що йому самому знати необов'язково; він працює з організацією справи, а не з самою справою.

Менеджер - це універсальна управлінська професія, власне, в перекладі це і є управлінець, керівник.

Далеко не всім удається здійснити описаний перехід, і на цій стадії розвитку в підприємництві починається очевидний масовий відсів.

У бізнесі залишаються ті, хто врешті-решт знаходить в собі сили і можливості для зміни своїй внутрішній позиції. Перехід від ролі Підприємця до ролі Менеджера - далеко не одномоментний процес, і багатьом людям для нього вимагається від декількох місяців до декількох років. Все питання полягає лише в тому, якою мірою вони встигатимуть зі своїми внутрішніми змінами за змінами вимог бізнесу, що розвивається, і ситуації навколо нього.

Менеджер, що виріс із Підприємця, власник своєї справи повинен здійснювати організаційні зміни не тоді, коли він готовий до цього, а тоді, коли від нього цього вимагає назріла або навіть перезріла ситуація. Але щоб це зробити успішно, він повинен погоджувати зміни з організаційною культурою, що склалася, стратегічно спланувати її, проконтролювати наявні ресурси, організувати необхідні наради, виучити і мотивувати людей, ефективно розподілити час і так далі.

Проте коли позаду такий перехід - залишається лише одне завдання - вчитися, вчитися і вчитися всьому тому, що називається регулярним менеджментом.

Не менш важливе для менеджера уміння спілкуватися з людьми, вирішувати виникаючі питання без конфліктів, зацікавлювати, дохідливо і просто пояснювати. В той же час менеджер повинен прекрасно знати тонкощі роботи свого підрозділу і у разі потреби зуміти узяти управління процесом на себе і вивести ситуацію з кризи.

Що ж відбувається далі з тими, хто зумів успішно пройти дорогу Підприємця, зберегти в собі його кращі риси і стати Менеджером і, врешті, досягли і тут своїх вершин, зберігши і розвинувши свою Справу. Тепер йому доводиться освоювати нову роль - роль Інвестора.