Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція №1 Псих. бізнесу.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
62.63 Кб
Скачать

6. Інвестор.

«І настане той день, коли мої гроші стануть працювати, а я нарешті зможу відпочивати». Ця золота мрія кожного нового підприємця наблизиться до реальності лише тоді, коли вони, послідовно пройдуть певну дорогу і освоять досконало ролі власне Підприємця і Менеджера, але вони стикаються з наступним завданням, вирішити яке вони повинні в ролі Інвестора.

Завдання це виникає з тієї обставини, що у розпорядженні власника бізнесу виявляється надто багато вільних коштів. Комусь це може здатися вельми приємною подією, але лише не справжньому Бізнесменові. Гроші повинні працювати - це правило він дуже міцно засвоює протягом всієї попередньої дороги свого розвитку. Вільні кошти - це головний біль, тому що вони простоюють в той момент, коли могли б і повинні були б знаходитися в обороті і приносити додатковий дохід.

Нове завдання вимагає розвитку і нової якості. Якщо раніше Бізнесмен в ролі Менеджера був зосереджений головним чином на питаннях управління справою і організацією, то на цьому етапі виникає необхідність самостійного управління грошима. Причому не просто на рівні обліку доходів і витрат і точного розподілу засобів по наявних потребах, а саме ефективне розпорядження «зайвими», не потрібними існуючій організації і справі грошима.

Хоча кожному Підприємцеві і Менеджерові в тій чи іншій мірі доводиться вирішувати завдання оптимального розпорядження засобами, ми виділили роль Інвестора як самостійну іпостась Бізнесмена, оскільки тут виникає декілька нових якостей. Інвестор на відміну від Підприємця працює з відносно вільними засобами. Навіть якщо частина коштів або вся сума береться в кредит, вони вже, так або інакше, застраховані бізнесом, що працює. На відміну від Менеджера Інвестор направляє ці засоби не на внутрішні потреби організації, що діє, а на нову справу зі всіма супутніми ризиками. Головний сенс робити це успішно Інвестор здатний лише на базі накопиченого раніше досвіду діяльності в позиціях і Підприємця і Менеджера - в тій мірі, в якій йому необхідно адекватно оцінити перспективність і міру риски нової діяльності, розібратися в людях, яким доручається справа, організувати поточний і ефективний контроль над тим, як розвиваються в цій справі організаційні механізми і процеси.

Освоєння ролі Інвестора вимагає від бізнесмена чергової серйозної зміни в роботі на перспективу. Якщо Підприємець, при всіх ризиках свого підприємства, навіть за наявності найперспективнішої ідеї, спирається головним чином на свій минулий досвід і на досвід, накопичений в бізнесі-довкіллі, якщо Менеджер працює перш за все з ситуацією в сьогоденні, актуальним станом організації, балансує між проблемами, що накопичилися вчора, і завданнями завтрашнього дня, то Інвестор в силу особливостей своєї діяльності зобов'язаний усе більш піклуватися про майбутні перспективи.

Як би там не було діяльність Інвестора досить швидко приводить до розуміння, що ефективність будь-яких інвестицій визначається точністю довготривалих прогнозів. Проте само це «переміщення» в майбутнє неабиякою мірою сприяє тому, що на певній стадії Інвестор може змінити свою роль на наступну, вищу позицію в бізнесі - роль Лідера.

7. Лідер.

При всіх раніше виникаючих проблемах розвитку, вирішуючи питання про можливі цілі і засоби подальшого руху, завжди можна було в тій чи іншій мірі орієнтуватися по зразках, на когось. В той момент, коли ви стаєте Лідером в своїй сфері бізнесу, ви перетворюєтеся на першопроходця. Зрозуміло, якісь ходи і способи ще можна шукати, але вони не дають відповіді на головне питання: як і куди ви йдете тепер? Лише тут ви нарешті стаєте Піонером в повному розумінні цього слова, Першопроходцем, і тепер уже не Ви, а на Вас будуть рівнятись інші.

Отримання права на цю роль - мрія майже кожного бізнесмена. Практично в будь-якій сесії, присвяченій стратегічному плануванню розвитку бізнес-структур, ми стикаємося з таким формулюванням: «Нам потрібно стати першими в своїй справі», «Ми маємо бути лідерами в своєму бізнесі».

Але за видимою простотою цієї мети таїться пастка. Як тільки ви виявляєтеся попереду, ви стаєте у фокусі уваги всіх. Будь-який ваш успіх аналізується, будь-які невдачі перебільшуються в обговореннях і інтерпретаціях, негайно перетворюючись для тих, хто оточує Вас, у свідчення неминучого і швидкого краху. Найнеприємніше, проте, те, що позицію Лідера дійсно дуже важко утримати.

Тому, мабуть, найбільш відповідний образ для опису ситуації, в якій знаходиться Лідер, - це жонглер на канаті: йому доводиться невпинно маніпулювати своїм бізнесом, щомиті ризикуючи при цьому втратити рівновагу.

Пошук нових, невідомих до того ходів і способів дії - не лише складне, але до того ж і ще вимагає великих витрат заняття: воно відволікає гроші, людей, вимагає часу. Проте як тільки вам, витративши безліч зусиль, часу і засобів, удається знайти ці нові ходи і упровадити їх у себе. як вони тут же підхоплюються тими, хто Вас оточує.

Роль Лідера - це інновації. Статус Лідера і особливості його положення на ринку вимушують його знаходити ходи, ніші і способи дій, що не використалися раніше в цій сфері. Діяльність Лідера протікає в умовах найбільшого ризику, але і очікувана віддача також може бути максимальною. Постійне балансування на межі великих виграшів і великих втрат пред'являє свої високі вимоги до рівня внутрішньої стійкості і зрілості особи Бізнесмена на цій стадії.

Підсумовуючи вищесказане, можна зробити Висновок, що:

Бізнес - це складна і динамічна діяльність, яка розвертається сьогодні в багаточисельних сферах і напрямах, в неї залучена безліч різних людей. Проте, дійсними суб'єктами бізнесу в цьому різноманітті дійових осіб можна рахувати лише власників бізнесу, керівників своїх організацій, тих, хто своїм капіталом, майном і ім'ям відповідає за результати діяльності комерційного, фінансового або іншого підприємства.

Розвиваючись разом зі своїм підприємством, Бізнесмен на своєму шляху в бізнесі проходить через різні якісні іпостасі. Найбільш принципові етапи цього шляху - ролі Підприємця, Менеджера, Інвестора і Лідера.

Головне, важливо розуміти, що на кожному етапі, в кожній іпостасі Бізнесменові доводиться вирішувати окремі завдання, характерні для подальших або попередніх етапів. Так, Підприємцеві, крім того, що він бере особисту участь у виконанні своєї справи, доводиться вирішувати завдання управління, Менеджерові - приймати вирішення про інвестування коштів в ті або інші проекти, Інвесторові і Лідерові - продовжувати займатися поточними організаційними питаннями.

Але в масі поточних завдань доцільно виділяти те, що на психологічній мові прийнято називати «провідною діяльністю» і «зоною найближчого розвитку».

Провідна діяльність і головна турбота Підприємця - це становлення і виживання його справи, заробляння поточних коштів, освоєння можливостей отримання прибутків - і терміново «латати дірки» інтенсивно зростаючого підприємства. Його «зона найближчого розвитку» - це управління зростаючим і міцніючим підприємством, що, у свою чергу, вимагає від нього відвернення від поточної, повсякденної самостійної участі в проведенні бізнес-операцій.

Укладач:

Доцент кафедри суспільних наук Пижевський А.М.