Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rassulova_N.V.ta_in.Buhgalterskiy_oblik.Nav.-pr...doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
3.32 Mб
Скачать
  1. Господарські процеси як об’єкти бухгалтерського обліку

Підприємство будь-якої форми власності і організаційної форми створюються для здійснення господарської діяльності. Господарська діяльність – це будь-яка діяльність, у тому числі підприємницька, юридичних, а також фізичних осіб ( суб’єктів підприємництва) пов’язана з виробництвом, виконанням робіт, наданням послуг, торгівлею. Вона являє собою сукупність окремих господарських операцій.

Під господарською операцією слід розуміти окремий факт господарського життя, який призводить до зміст у стані, складі, наявності активів підприємства, джерел їх утворення або впливає на фінансові результати. Кожна операція характеризується відповідними ознаками (місцем здійснення, об’єктами які змінюються у результаті її здійснення тощо), а також показниками тобто кількісними значеннями. Саме ознаками і показниками розрізнюються господарські операції. В той же час усі вони є елементами кругообігу активів підприємства.

Кругообіг активів підприємства як постійний, послідовний їх рух поділяється на господарські процеси.

Господарський процес – це частка кругообігу активів підприємства, яка складається з економічно взаємозв’язаних господарських операцій. Перелік господарських процесів залежить від напрямку діяльності конкретного підприємства (виробництво, торгівля і т.і.). Будь яке виробниче підприємство створюється з метою виготовлення продукції, виконання робіт та їх реалізації. Але здійснення процесу виробництва неможливе без наявності певних матеріальних ресурсів. Саме тому на підприємствах сфери виробництва виділяють три взаємопов’язані господарські процеси, які здійснюються у певній послідовності:

  • процес придбання виробничих запасів;

  • процес виробництва;

  • процес реалізації.

Усі вони є обов’язковими для сфери виробництва, але визначальна роль належить процесу виробництва. Від його об’ємів та специфіки залежать види та кількість виробничих запасів, які необхідно придбати, а також об’єми реалізації адже реалізувати можна тільки ту кількість продукції яка була виготовлена.

Згідно з діючим законодавством України будь-який господарюючий суб’єкт повинен постійно і безперервно здійснювати бухгалтерський облік своєї діяльності, побудований на єдиних принципах зазначених у Законі “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” від 16.07.99р.

Поточний бухгалтерський облік кожного господарського процесу передбачає опис:

  • його економічної сутності і характеристики;

  • значення для здійснення господарської діяльності;

  • облікових задач;

  • економічних показників та порядку їх визначення;

  • системи бухгалтерських рахунків необхідних для його відображення;

  • порядку відображення операцій які входять у його склад;

  • подання інформації про нього у фінансовій звітності.

  1. Найважливіші показники господарської діяльності та їх характеристика

Для керівництва діяльністю будь-якого підприємства і здійснення контролю за нею використовується система показників, яка характеризує її різні аспекти. Найбільша частина (понад 70%) показників формується у системі бухгалтерського обліку. Розрізнюють:

1. Кількісні показники які характеризують обсяги тих чи інших процесів, наприклад кількість придбаних (заготовлених) виробничих запасів, виробленої і реалізованої продукції в цілому та за її видами тощо. Цей показник дає раціонально вирішувати господарські завдання. В них досить часто поєднуються інтереси підприємства, його працівників і держави. Так обсяг реалізації продукції:

  • підтверджую, що вона користується попитом, тобто суспільно визнана;

  • забезпечує підприємству можливість відшкодування витрат і отримання прибутку;

  • дозволяє підприємству сплатити передбачені законодавством податки бюджету, а отже сформувати його доходну частину.

Кожен господарський процес характеризується відповідними кількісними показниками у натуральних вимірниках.

2. Якісні показники характеризують якісну ефективність здійснення конкретного господарського процесу. Більшість з них мають вартісний вимір. Деякі з них досить універсальні і можуть використовуватись у кожному господарському процесі. Наприклад, собівартість:

  • придбаних виробничих запасів;

  • виготовленої продукції (робіт, послуг);

  • реалізованої продукції (робіт, послуг).

Зниження собівартості – один з найважливіших факторів підвищення прибутковості і рентабельності господарювання.

Інші – можуть застосовуватись тільки у конкретному господарському процесі. Так показник “доход від реалізації” безумовно може характеризувати тільки одноіменний процес.

Нарешті існують синтезовані якісні показники які дозволяють оцінити діяльність у цілому. Найважливішими з них є:

  • прибуток

  • рентабельність.

Як кількісні, так і якісні показники господарської діяльності визначають за даними бухгалтерського обліку.

Використання системи якісних показників дає можливість отримати всебічну характеристику того або іншого підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]