Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rassulova_N.V.ta_in.Buhgalterskiy_oblik.Nav.-pr...doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
3.32 Mб
Скачать

5. Облік процесу реалізації

Реалізація продукції, робіт і послуг є завершальним етапом кругообігу засобів підприємства. Тут натуральна їх форма набирає характеру грошової.

Значення і роль процесу реалізації суттєво зростають за умов ринкової економіки. Саме завоювання ринків, можливості реалізації продукції визначають відповідні обсяги її виробництва. Виробляють лише ту продукцію і в таких розмірах, в яких її можна реалізувати. При здійсненні процесу реалізації поєднуються інтереси підприємства і держави.

Процес реалізації - це сукупність операцій по доведенню продукції до споживача (покупця) згідно з підписаними контрактами.

Основними завданнями обліку процесу реалізації є забезпечення інформації про обсяг реалізованої продукції в розрізі її окремих видів та виявлення фінансових результатів як щодо підприємства в цілому, так і щодо окремих видів продукції, а також забезпечення контролю за формуванням собівартості проданої продукції.

Реалізацію завершується кругообіг ресурсів підприємства і забезпечується можливість здійснення наступного циклу діяльності, відшкодування витрат, одержання прибутку та сум податків для їх нарахування на користь бюджету.

Реалізація продукції здійснюється згідно з підписаними контрактами на підставі наказів (розпоряджень) відділу збуту (маркетингу). Працівники складу відбирають продукцію і виписують накладну, яка передається до бухгалтерії для формування платіжних документів.

У процесі реалізації продукція передається покупцеві (або транспортній організації). При цьому її слід відобразити у двох оцінках:

  • за відпускними цінами з включенням непрямих податків, адже саме таку суму повинен заплатити покупець;

  • за собівартістю реалізації для списання продукції.

Відпускні (продажні) ціни формуються на основі витрат виробника з урахуванням стану ринку і передбачених законодавством податків.

Одночасно з відображенням реалізації продукції необхідно списати її з матеріально-відповідальної особи. Причому відпускається покупцям продукція щоденно, чи з певною періодичністю протягом місяця. Оскільки у поточному обліку випуск і списання готової продукції на протязі місяця відображається за прийнятими на підприємстві обліковими цінами, то на кінець місяця виникає потреба розрахувати і списати відхилення облікової вартості реалізованої продукції від її фактичної собівартості.

Розрахунок відхилень здійснюють у розрізі видів (груп) продукції за методом середнього відсотку з використанням таких формул:

1.

Середній

відсоток відхилень

=

Сума відхилень на залишок продукції на початок місяця

+

Сума відхилень на відпущену продукцію

х 100%

Залишок продукції за обліковими цінами на початок місяця

+

Випуск продукції за місяць за обліковими цінами

2.

Сума відхилень на реалізовану за місяць продукцію

=

Вартість реалізованої за місяць продукції за обліковими цінами

х

Середній відсоток відхилень

100%

При здійсненні розрахунку слід звернути увагу на вид відхилень і знаки, яким вони позначаються. При випуску продукції у даному разі відхилення можуть бути у вигляді:

  • економії, яка записується позитивними показниками;

  • перевитрати, яка записується позитивними показниками.

Розраховуючи середній відсоток у чисельнику необхідно ставити знак більшої суми відхилень, у випадку коли вони на залишок і випуск різні. Цей же знак вказується і за сумою відхилень на реалізовану продукцію. Якщо відхилення одинакові, то проблема знаку не виникає.

Приклад.

  1. Залишок на початок місяця склав:

за продукцією “В”

- за обліковими цінами 30000 грн.

1000 грн.

- економія

за продукцією “Д”

- за обліковими цінами 16000 грн.

- перевитрати 2000 грн.

  1. Випуск з виробництва за місяць:

продукції “В”:

- за обліковими цінами 70000 грн.

2000 грн.

- економія

продукції “Д”:

- за обліковими цінами 34000 грн.

- перевитрати 1000 грн.

  1. Реалізовано за місяць:

продукції “В” за обліковим цінами 52500 грн.

продукції “Д” за обліковими цінами 23800 грн.

Для наочності розрахунок відхилень на реалізовану продукцію і її залишок на кінець місяця представимо у вигляді таблиці 6.9.

Таблиця 6.9.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]