Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_Технол_брод_виробництв_денна_2010 лабор.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
335.36 Кб
Скачать

Визначення сахаристості цукрового буряка методом гарячої водної дигестії

Метод заснований на екстрагуванні вуглеводів, серед яких переважає сахароза, із бурякової стружки гарячою водою та на їх здатності обертати площину поляризації поляризованого світла. Для отримання точних результатів з отриманого розчину необхідно вилучити білки та інші оптично активні сполуки.

Прилади, посуд і реактиви: поляриметр, технічні ваги, широкогорла конічна колба місткістю 201,5 см3, водяна баня, воронка із складчастим фільтром, порцелянова чашка місткістю 100-150 см3, розчин ацетату свинцю, естер.

Техніка аналізу. Вимитий корінь цукрового буряку подрібнюють на дробарці або терці. Нормальну наважку 26,00 г подрібненої бурякової стружки зважують на технічних вагах у порцеляновій чашці і переносять у широкогорлу мірну колбу на 201,5 см3 для дигестії. В колбу до­бавляють 7 см3 ацетату свинцю і холод­ну дистильовану воду до 3/4 її об’єму. Колбу витримують у нагрі­тій водяній бані протягом 30 хв. при температурі 75-80°С. Вміст колби часто перемішують, обертаючи її навколо осі.

Через 30 хв. із колби видаляють бульбашки повітря, обертаючи її між долонями, додають декілька крапель естеру для погашення піни, доливають гарячою водою до мітки і знову занурюють у водяну баню з температурою 80-85° С на 15 хв. Після цього вміст колби охолоджують, гасять піну декількома краплями естеру, перемішують і фільтрують у суху колбу. Каламутні порції фільтрату повертають на фільтр до отримання прозорого розчину.

Прозорим розчином заповнюють поляриметричну трубку на 400 мм і поляризують не менше 3 разів. Покази поляриметра характеризують вміст сахарози (%) в буряках.

Результати аналізу. Об'єкт аналізу: цукровий буряк № 10. На аналіз взято 26,0 г бурякової стружки, яка розчинена в 200 см3 дистильованої води (напівнормальна наважка). Кут обертання визначали в двонормальній трубці довжиною 400 мм три рази і отримали покази 15,4, 15,6, 15,2. Середнє значення (15,4+15,6+15,2)/3 = 15,4. Отже, вміст сахарози в буряку 15,4 %.

Висновки. Метод достатньо простий, але тривалий і вимагає навичок роботи з поляриметром. Аналізований зразок цукрового буряку відповідає вимогам стандарту за сахаристістю.

2.3 Загальні правила безпечної роботи в хімічній лабораторії

В хімічній лабораторії дозволяється працювати тільки за наявності справної припливно-витяжної вентиляції, обладнаних витяжних шаф, спецодягу, засобів індивідуального захисту, пожежогасіння і аптечки першої допомоги.

В хімічній лабораторії забороняється пити воду і приймати їжу.

Після закінчення роботи необхідно привести в належний стан своє робоче місце, помити та прибрати посуд, поставити на місце хімічні реактиви, виключити електроприлади, воду, газ, стисле повітря та освітлення.

Правила роботи з скляним посудом

При роботі з скляним хімічним посудом і скляними приладами необхідно дотримуватися певних правил безпеки. Необхідно пам‘ятати, що хімічний посуд крихкий і, в основному, тонкостінний, а через це при необережній роботі його можна розбити і отримати травми. Скляний посуд і прилади потрібно тримати обережно, не стискаючи його сильно пальцями.

Для попередження травматичних пошкоджень при роботі з скляним посудом необхідно дотримуватись таких застережних заходів:

1. Відразу ж прибирати зі столу склобій і відходи теплової обробки скла.

2. При збиранні скляних частин приладів суворо дотримуватися діючих правил, які наведені у відповідних інструкціях.

3. При розрізані скляних трубок і паличок руки потрібно захищати рушником.

4. При митті посуду йоржами або скляною паличкою необхідно бути обережним, адже можна ними легко пробити днище або стінки посуду. Для попередження цього на оголений дротовий кінець йоржа або кінець скляної палички потрібно надіти шматочок гумової трубки.