Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій нормування.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
982.53 Кб
Скачать

1.4. Науково-технічне нормування

Санітарно-гігієнічні та екологічні нормативи визначають якість об'єктів оточуючого природного середовища відносно здоров'я людини і стану екосистем, однак не вказують на джерело впливу і не регулюють його діяльність. Вимоги, які ставляться безпосередньо до джерел антропогенних впливів на оточуюче середовище, встановлюються науково-технічними нормативами.

Науково-технічне нормування передбачає введення обмежень діяльності господарських об'єктів відносно забруднення оточуючого середовища, тобто визначає гранично допустимі інтенсивності потоків шкідливих речовин, які можуть надходити від джерел впливу в повітря, воду і ґрунт. Таким чином, від підприємств вимагається не безпосереднє забезпечення тих або інших ГДК, а дотримання гранично допустимих викидів і скидів шкідливих речовин, які встановлені для народногосподарського об'єкту в цілому або для конкретних джерел, які входять до складу цього об'єкту. Зафіксоване перевищення величин ГДК в оточуючому середовищі саме по собі не є порушенням з боку підприємства, хоча, як правило, є сигналом невиконання встановлених науково-технічних нормативів або свідчить про необхідність їх (нормативів) перегляду.

До науково-технічних нормативів, крім нормативів скидів та викидів, відносяться також технологічні, технічні, будівельні, містобудівельні норми і правила (наприклад БНіП), які містять вимоги з охорони оточуючого природного середовища. В основу розробки науково-технічних нормативів покладений такий принцип; за умовами дотримання цих нормативів об'єктами господарської діяльності регіону вміст будь-якої шкідливої речовини (домішки) у воді, повітрі та ґрунті має задовольняти вимогам санітарно-гігієнічного нормування.

Контрольні питання до теми:

  1. Суть, мета, об'єкти і завдання нормування.

  2. Дати визначення нормативу.

  3. Класифікація нормативів.

  4. Види нормування.

  5. Дати визначення санітарно-гігієнічного, екологічного, науково-технічного нормування.

  6. Основні характеристики санітарно-гігієнічного нормування.

  7. Основні характеристики екологічного нормування.

  8. За якими принципами здійснюються екологічне нормування.

  9. В яких випадках застосовується науково-технічне нормування?

2 Нормування якості природних сфер

Нормування якості природних сфер регламентується Законом України "Про охорону навколишнього природного середовища" і "Правилами охорони поверхневих вод від забруднення стічними водами", Законом України "Про пестициди та агрохімікати", Водним кодексом України, Земельним кодексом України, ДСТУ 3980, КНД 2-11.1.2.008, ГОСТ 2874, ГОСТ12.1.007, ГОСТ 17.1.02, ГОСТ 17.2.01, ГОСТ 17.2.1.03, ГОСТ 17.4.1.03, ГОСТ 17.4.2.01, ДСанПін № 136/1940, СанПін 2.1.4.544, СанПін 42-128-4433. В них розроблені нормативи ГДКВ, ГДКВР, ГДКмр, ГДКсд,, ГДКгр, ОБРВ, ОДК, ТДК..

Нормування якості – встановлення в нормативно-конструкторській документації кількісних і якісних вимог до безпечності.

Нормування включає відбір номенклатури показників, техніко-економічне обґрунтування значень показників, встановлення вимог до якості, ідентифікація потенційної небезпечності, встановлення вимог до методів експертизи та контролю показників безпечності.