Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки України.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
962.05 Кб
Скачать

2.2 Аналіз результатів експерименту

Для виявлення просторового мислення у майбутніх фахівців швейного профілю було проведено експеримент в місті Конотопі в професійно технічному училищі №33 Було запропоновано контрольну роботу з конструювання та тести Контрольна робота оцінювалася за такою шкалою: спочатку було запропоновано завдання 5-го рівня (ескіз спідниці в готовому вигляді, див. табл. 1). Через 10 хвилин, учням, які не впоралися із завданням, пропонувалася задача нижчого рівня складності. І так до тих пір поки учень міг самостійно виконати моделювання.

Тести оцінювалися інакше,за кожну правильну відповідь студентка отримувала бали які в кінці додавалися і було видно розвинутість вміння здійснювати технічне моделювання, а отже і здатність розв’язувати задачі професійного змісту.

Роботи оцінювалися за рівнями ,та потім результати порівнювалися між собою, і визначався коефіцієнт кореляції.

В експерименті взяло участь 30 учнів другого року навчання з різних груп. Ми виявили, що з тестами учні показали більш гарний результат, середній бал становив 23,7 (з максимальних 30 )- це достатній рівень, а от з контрольною роботою виникли складності в деяких учнів, тому середній показник коливається між достатнім і середнім рівнем.

Коефіцієнт кореляції між показниками розвитку просторового мислення та рівнем виконання задач на моделювання становить 0,85. Це свідчить про наявний істотний зв’язок між рівнем розвитку просторового мислення та здатністю учнів розв’язувати задачі професійного змісту. Отже наше припущення про те, що просторове мислення є одним із найважливіших елементів у структурі спеціальних здібностей виявилося вірним.

Виконуючі завдання з контрольної роботи, у учнів які отримали високий рівень їх лише 7-м чоловік .З завданням вони справилися добре і швидко, в них не виникло ускладнень із завданням. Так як ці студентки закінчили професійно технічне училище зі швейної справи і мали вже досвід, тому складності в них і не виникло.

Студенти які до училища захоплювалися швейною справою і протягом року показували добрі результати з конструювання – упоралися на достатній рівень, таких учнів виявилося 13-чол., складності виникли на найскладнішому етапі, тому їм потрібно було дати наступний рівень для вирішення цього завдання , потім вони справлялися без ускладнень.

Студенти які з контрольної роботи показали середній рівень, вони не захоплювалися швейною справою та протягом навчального року слабо виконували завдання. В цих виникли складності на 5 і 4 рівні ,але взявши 3-й рівень складності та детально роз`яснивши хід самої контрольної роботи.

Студентки які отримали низький рівень, а їх всього 4 чоловіки, мають дуже низьку підготовку з конструювання, а також вони часто не відвідували заняття. При виконанні контрольної роботи у них виникали складності і потрібно було роз’яснювати завдання по декілька разів.

З тестами студенти справилися набагато краще, ніж з контрольною роботою. Для тестів не потрібні були такі знання як для контрольної роботи. Але все ж таки в кого добре розвинена просторова уява, той на відмінно виконав завдання. Не маючи добре розвиненого просторового мислення студенти отримали низький (1чоловік) і середній (2 чоловіки) рівня. На достатньому рівні опинилося 15 чоловік, що вказує і на середній рівень підготовки учнів з просторового мислення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]