Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки України.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
962.05 Кб
Скачать

2.3 Методичні рекомендації з розвитку технічних здібностей учнів птнз в процесі вивчення фахових дисциплін швейного профілю.

Підготовка майбутніх кваліфікованих робітників високого рівня професійної компетентності, здатних до діяльності, сповненої інтелектуального і творчого змісту, спонукає до удосконалення виробничого навчання – невід’ємної складової цієї підготовки. Посилення вимог до професійно-практичної підготовки робітників усіх галузей зумовлено необхідністю її наближення до міжнародних стандартів якості, скороченням обсягів некваліфікованої та малокваліфікованої праці у багатьох галузях виробництва, постійним зростанням конкуренції на ринку праці.

Аналіз навчальних планів і програм з виробничого навчання засвідчив, що в 1996 – 2004 рр. його зміст не оновлювався, що також не сприяло зростанню престижності професії, мотивації молоді до оволодіння професіями швейного профілю

Вивчення стану професійно-практичної підготовки майбутніх кваліфікованих робітників у ПТНЗ швейного профілю дало змогу виявити ряд суперечностей, усунувши які можна досягти суттєвого її поліпшення:

Майстрам виробничого навчання я б запропонувала звернути увагу на моделювання,так як це головний фаховий предмет. Провівши експеримент з моделювання я переконалася, що є залежність від просторового мислення,і тому потрібно збільшити навантаження з таких предметів як малювання і комп`ютерна графіка. Ці предмети допоможуть добре розвинути просторове мислення та бачити послідовний хід роботи.

Висновки до 2 розділу

За результатами дослідження виявлено показники та рівні просторового мислення учнів.

Отже, студенти які вже мали досвід роботи, які закінчили училища справилися з даною задачею напрочуд легко. Ті студенти які навчалися добре і мали гарну успішність вийшли на достатній рівень, а от студенти які пропускали заняття з конструювання і не мали гарної успішності, їм було дуже складно впоратися з цим завданням.

Висновок

Розвиток технічних здібностей учнів ПТНЗ в процесі фахової підготовки теоретично обґрунтований та експериментально перевіриний зміст і методика розвитку технічних здібностей учнів ПТНЗ у процесі вивчення дисципліни “Моделювання одягу”.

В процесі експериментального дослідження були виявлені педагогічні умови розвитку технічних здібностей учнів ПТНЗ в процесі вивчення дисципліни “Моделювання одягу”.

Розвиток технічних здібностей учнів буде ефективнішим, якщо:

-зміст навчальної дисципліни “ “Моделювання одягу” передбачатиме структуру, побудовану з врахуванням особливостей моделювання та технології виготовлення виробів на сучасному швейному виробництві,

-методика розвитку технічних здібностей у процесі моделювання швейних виробів базуватиметься на використанні комплексу навчально-розвиваючих завдань різного рівня складності.

1.Розвиток технічних здібностей учнів буде ефективнішим, якщо: зміст навчальної дисципліни “ “Моделювання одягу” передбачатиме блочну структуру, побудовану з врахуванням особливостей моделювання та технології виготовлення виробів на сучасному швейному виробництві, методика розвитку технічних здібностей у процесі моделювання швейних виробів базуватиметься на використанні комплексу навчально-розвиваючих завдань різного рівня складності.

2. Уточнивши зміст поняття про технічні здібності та їх структуру. Було визначено, що одним із компонентів структури технічних здібностей є просторове мислення

3.Виявивши критерії оцінювання рівнів розвитку технічних здібностей учнів ПТНЗ і підібравши відповідні діагностичні методики

4.Теоретично обґрунтували та експериментально перевірили ефективність моделі розвитку технічних здібностей учнів у процесі моделювання швейних виробів.

5.Розробили та експериментально перевірити залежність просторового мислення з дисципліною “Моделювання одягу”.

Інформаційні джерела

  1. Ананьев Б.Г. Психология чувственного познания. – М.: Изд-во АПН РСФСР, 1960. – 486 с.

  2. Безрукова В. С. Методика профессионального обучения в системе педагогического знания // Проблемы метод. подготовки инженеров-педагогов. Сб. научн. трудов. – Свердловск: СИПИ, 1989. – С. 4-20.

  3. Ботвинников А.Д. Экспериментальное исследование обучения чтению чертежей // Известия АПН РСФСР. –М., 1963. -№126. – С. 18-21.

  4. Выготский Л.С. Педагогическая психология / Под ред. В.В.Давыдова. – М.: Педагогика, 1991. – 480 с.

  5. Гончаренко С У. Методика як наука. – Хмельницький: Вид-во ХГКП, 2001. – 30 с

  6. Гильбух Ю. З. Что такое техническое мышление // Школа и произвводство. – 1990. – № 3. – С. 220-224.

  7. . Гуревич Р. С. Теоретичні та методичні основи організації навчання у професійно-технічних закладах: Монографія / За ред. С. У. Гончаренка. – К.: Вища шк., 1998. – 229 с.

  8. Занков Л.В. Наглядность и активизация учащихся в обучении. – М.: Учпедгиз, 1960. – 311 с.

  9. Зазимко О.В. Психолого-педагогічні вимоги до ідентифікації технічної обдарованості в юнацькому віці // Педагогіка і психологія. – 2001. - №2 (31). – С.14-23.

  10. Кільдеров Дмитро Едуардович Д и с е р т а ц і я

Навчання учнів 8-9 класів просторовим перетворенням у графічній діяльності на уроках креслення Київ – 2007

  1. Кудрявцев Т.В. Психология технического мышления. (Процесс и способы решения технических задач). – М.: Педагогика, 1975. - 304 с.

  2. Ломов Б.Ф. Психологические основы формирования графических знаний, умений и навыков. – В кн.: Основы методики обучения черчению / Под ред. А.Д. Ботвинникова. – М.: Просвещение, 1966. – С. 117 – 146.

  3. Линькова Н.П. К вопросу о пространственном мышлении // Вопросы психологии способностей школьников. – М.: Просвещение, 1964. – 260 с.

  4. Леонтьев А.Н. Деятельность. Сознание. Личность. – М.: Политиздат, 1975. – 304 с.

  5. Менчинская Н.А. Мышление в процессе обучения // Исследование мышления в советской психологии. - М.: Наука, 1966. - С. 349-386.

  6. Милерян Е.А. Психология формирования общетрудовых политехнических умений. – М.: Педагогика, 1973. – 229 с.

  7. Професійна освіта: Словник: Навч. посіб. / Уклад. С.У.Гончаренко та ін.; За ред. Н.Г.Ничкало. – Вища шк., 2000. – 380с.

  8. Профессиография инженера-педагога: Разработка / Э.Ф.Зеер, Н.С.Глуханюк, Свердловск – СИПИ, 1989. – 43 с.

  9. Психология и педагогика. Учеб. пособие для вузов./ Отв. ред. Радугин А.А. – М., 1997. – 256 с.

  10. Психолого-педагогический словарь для учителей и руководителей общеобразовательных учреждений. – Ростов н/Д.: изд-во «Феникс», 1998. – 544 с.

  11. Реан А.А., Бордовская Н.В., Розум С.И. Психология и педагогика. – СПб.: Питер, 203. – 432 с.

  12. Рубинштейн С.Л. Основы общей психологии: В 2-х т. – М.: Педагогика, 1989, - Т. I. - 488 с. Т. II. - 328 с.

  13. Якиманская И.С. Некоторые вопросы повышения уровня развития пространственных представлений у школьников. – В кн.: Повышение эффективности и качества преподавания черчения у школьников. М.; 1981, С. 44 – 58.

  14. www.lib.ua-ru.net/diss/cont/339402.html

  15. www.studentam.net.ua/content/view/7830/

  16. www.lib.ua-ru.net/diss/cont/340718.html

  17. www.kharkivoda.gov.ua/show.php?page=3946&calendar_month=1-09&lang=ru

Додаток 1

Стимульний матеріал для діагностування рівня розвитку просторового мислення.

(Адаптований Д.Е. Кільдеровим [10] тест

«Прогресивні матриці Равена»)

I рівень складності

II рівень складності

III рівень складності

IV рівень складності

V рівень складності

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]