Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
К.р. № 2 Експертиза послуг.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
62.9 Кб
Скачать

24. Вимоги до компетентності та кваліфікації експерта.

Експерт повинен відповідати наступним вимогам: незалежність; компетентність; досвід роботи; особисті якості.

Незалежність експерта означає відсутність залежності від виробників, продавців і споживачів продукції, а також організацій, в яких проводиться експертиза. Умови роботи експерта повинні виключати можливості комерційного, фінансового, адміністративного та іншого впливу на результати експертної оцінки.

Компетентність експерта забезпечується наявністю професійної освіти в певній галузі, що відповідає її експертної діяльності, а також спеціальними знаннями.

Досвід роботи - одна з важливих характеристик експерта при атестації. Кандидат в експерти повинен мати не менше 4 років стажу практичної роботи в галузі, що відповідає заявленій галузі атестації.

Особисті якості експерта: об'єктивність, відповідальність, неупередженість (неупередженість) і принциповість. Ці якості необхідно мати експерту для дотримання принципів, покладених в основу експертизи, а також для виконання покладених на нього завдань.

25. Визначити обов’язки експерта при виконанні робіт.

На експерта покладаються такі обов'язки:

Прийняти до виконання доручену йому експертизу;

Провести повне дослідження, дати обґрунтований та об'єктивний висновок; Повідомити в письмовій формі особу або орган, яка призначила експертизу, про неможливість її проведення, якщо поставлене питання виходить за межі компетенції експерта або якщо надані йому матеріали недостатні для вирішення поставленого питання, а витребувані додаткові матеріали не були получени; З'явитися на виклик особи або органу, який призначив експертизу, для надання роз'яснень чи доповнень з приводу проведеної експертизи або причи нам повідомлення про неможливість її проведення;Заявіть самовідвід за наявності передбачених законом обставин;З дозволу особи або органу, який призначив експертизу, проводити окремі дослідження в присутності підозрюваного, обвинуваченого, підсудного та інших осіб у випадках, передбачених законодавством.

26. Які дані мають бути присутні у постанові (ухвалі) щодо призначення експертизи?

У постанові (ухвалі) про призначення експертизи вказуються такі дані: місце і дата винесення постанови чи ухвали; посаду, звання та прізвище особи, що призначили експертизу; найменування суду; назва справи та його номер; обставини справи, що мають значення для проведення експертизи; підстави для призначення експертизи, прізвище експерта або найменування установи, експертам якої доручається проведення експертизи; питання, які виносяться на рішення експерту; перелік об'єктів, що підлягають дослідженню (у тому числі порівняльних зразків та інших матеріалів, спрямованих експерту, або посилання на такі переліки, що містяться в матеріалах справи); інші дані, що мають значення для проведення експертизи.

Якщо під час проведення експертизи об'єкт (об'єкти) дослідження може бути пошкоджений або знищений, у постанові (ухвалі) повинен міститися дозвіл на його пошкодження або знищення.

Орієнтовний перелік питань, які можуть бути поставлені при проведенні експертизи, надається в Науково-методичних рекомендаціях з питань підготовки та призначення судових експертиз.