Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кр1 непроды.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
80.5 Кб
Скачать

45Як поділяється асортимент нетканих матеріалів за призначенням?

За призначенням розрізняють НМ:

  • Для виробництва одягу та взуття (штучне хутро, костюмно-платтяні, сорочечці та ін.);

  • Для домашнього вжитку (портьєрні, меблево-декоративні, килимові, для скатертин, серветок, постільної білизни та ін.);

  • Для гігієнічних виробів (медичні маски, серветки, простирадла для одноразового використання, продуктові та спеціальні серветки);

Для промислового застосування (ізоляційні, фільтрувальні, каркасні для штучної шкіри, хутра, замші

44Які способи виготовлення нетканих матеріалів вам відомі? До механічної технології виготовлення нетканих матеріалів відносять в'язально-прошивний, голкопробивний і валяльний способи. До фізико-хімічної технології відносять клейові способи, при яких скріплення настилу здійснюється сухими або рідкими зв'язувальними речовинами. Комбінована технологія - з'єднання механічної і фізико-хімічної технології (при виготовленні одного матеріалу поєднуються два способи). Механічна технологія:

Вязально-прошuвной спосіб містить у собі елементи шиття і в'язання. У залежності від виду настилу в'язально-прошивні матеріали поділяються на полотно-, нитко і тканепрошивні. Скріплення відбувається прошивною системою ниток (пряжі).

На полотнопрошивних - прошивається шар волокон; ниткопрошивних - прошиваються нитки; тканинопрошивних - прошивається каркас: тканини, неткані або трикотажні полотнини.

Голкопробивний спосіб заснований на скріпленні волокнистого полотна волокнами цього полотна. Плита, вкрита голками з зазубринами вдаряє по волокнистому полотну. При цьому волокна захоплюються зазубринами з поверхні і протаскуються через полотно, скріплюючи настил. Використовується для виготовлення теплозахисних матеріалів для пошиття курток, пальто, стьобаних виробів, для виготовлення зимових ковдр, декоративних виробів, основи для синтетичної шкіри, підлогових покрить.

Відмінність валяльного способу одержання нетканих матеріалів від одержання повсті (волока) в тім, що між шарами волокон до валки прокладається шар ниток. Матеріали валяльного способу за зовнішнім виглядом нагадують сукно або драп, але більш тверді і пружні.

При фізико-хімічному способі волокна настилу склеюють шляхом просочення рідким зв’язуючим (клейові емульсії) або гарячим пресуванням (введенні в настил термопластичні волокна розплавляються, вкривають волокнисту масу і при затвердінні звязуються нею). Такі способи називаються клейовими. Вони характеризуються невеликою товщиною і масою, мають твердість і пружність. Застосовують в основному в якості підкладкових матеріалів при виготовленні одягу, килимів, оббивних, декоративних і ін.

Комбіновані способи забезпечують краще скріплення настилу, тому що з'єднання відбувається одночасно двома або декількома способами. Такі полотнини відрізняються твердістю, міцністю і використовуються як підкладковий матеріал при виготовленні швейних виробів і взуття.