Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кр1 непроды.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
80.5 Кб
Скачать

51. Характеристика естетичних властивостей тканин

Ці властивості формують зовнішній вигляд тканини, який залежить від її фактури, кольору, блиску, малюнка, драпіруваності

Під фактурою тканини розуміють характер її поверхні. Виділяють наступні типи фактур: рівна, гладка, шорстка, візерункове-рельєфна, войлокообразная, ворсова

Колір також надає велику увагу на зовнішній вигляд тканини. На гладких тканинах кольору сприймаються більш яскравими і світлими, а не шорстких - темнішими

Блиск тканини залежить від її фактури, ступеня гладкості поверхні волокон, характеру обробки і величини крутки складових ниток

Драпіруваність - здатність тканини утворювати складки під дією власної маси. Вона залежить від жорсткості тканини

49Характеристика групи властивостей, що впливає на термін придатності тканин

Властивості, які впливають на строк придатності тканини особливо важливо для білизняних, підкладкових, меблевих тканин, для робочого одягу й ін. Мають велике значення і для асортименту тканин для одягу.

До властивостей, що впливають на термін придатності тканини, відносять наступні : Міцність при розтяганні – один з основних показників, який визначає термін придатності виробу, хоча при експлуатації прямому розриву виріб не підлягає (немає наявних ознак розриву). Цей показник характеризують розривним навантаженням (Рр) – найбільшим зусиллям, що витримує випробувальна смужка тканини при її розтяганні до розриву. Вимірюється у Н (ньютонах).

Розтяжність тканини і стійкість виробів характеризуються подовженням тканини при розриві.

Стійкість до стирання – одне з основних властивостей, за яким можна прогнозувати зносостійкість тканини. Визначають стійкість до стирання тканини за площиною (підкладкові, білизняні), або за згинами (сорочкові, костюмні, пальтові), або тільки ворсу (ворсові тканини). Цей показник оцінюють за кількістю циклів (оборотів) приладу до повного руйнування тканини або витирання її окремих ниток.

Усадка, або зміна розмірів після мокрих і теплових обробок – властивість тканини, що враховують при пошитті виробів, коли вони виготовлено з однієї і тієї ж тканини і коли зшиті з різних тканин.

За величиною усадки тканини поділяють на безусадочні, коли усадка по основі й утоку складає до 1,5 %, малоусадочні – по основі до 3,5%, по утоці до 2,0%, усадочні - відповідно до 5 і до 2,0%.

Стійкість до світла ця властивість особливо важливо для оцінки якості тканин, що піддаються тривалому впливові світла. Оцінюють тканини за втратою міцності випробувальних смужок після дії на них світла протягом визначеного часу.

50Характеристика групи гігієнічних властивостей тканин

Гігієнічні властивості мають важливе значення практично для всіх одежних і білизняних тканин. Для білизняних, літніх платтяних, сорочкових тканин більш важливими є гігроскопічність, паро- і повітропроникність, для зимових теплозахисні властивості, для плащових – водотривкість.

Гігроскопічність – властивість тканини поглинати і віддавати водяну пару з навколишнього повітряного середовища. Чим більше тканина поглинає вологи, тим вона гігроскопічніша. Визначають цей показник за масою (кількістю) поглиненої вологи щодо маси сухої тканини і виражають у відсотках.

Проникність – здатність тканини пропускати пари води (поту), повітря, сонячні промені. При оцінці якості тканин враховують такі показники, як повітро-паропроникність. Ці властивості мають важливе значення для сорочкових, платтяних і інших, особливо ті, що експлуатуються в літній час, тканин, а також для всіх тканин дитячого асортименту.

Водостійкість – здатність тканини опиратися проникненню через неї води. Це властивість особлива важливо для оцінки якості плащових тканин. Для додання плащовим тканинам водотривкості їх піддають водонепроникній або водовідштовхувальній обробці.

Теплозахисні властивості – здатність тканини захищати тіло людини від несприятливих впливів низьких температур навколишнього середовища. Якщо тканина у виробі не утримує тепло, то температура в підодяговому просторі буде знижуватися. Виходячи з цього, теплозахисні властивості оцінюють за падінням температури при проходженні через зразок тканини теплового потоку.

Електризуємість – здатність тканини утворювати і накопичувати заряди статичної електрики. Встановлено, що при електризації в результаті тертя можуть виникнути позитивні або негативні заряди (різної полярності). Позитивні заряди не відчутні для організму людини, а негативні, котрі властиві синтетичним тканинам, несприятливо впливають на людину.

Маса (поверхнева щільність) тканини впливає на втомленість людини. І не випадково, що в останні роки великою популярністю користується легкий зимовий одяг зі стьобаних тканин з матеріалом, що утеплює (синтепон, пух-перо).