Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кр1 непроды.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
80.5 Кб
Скачать

46Дати порівняльну характеристику асортименту полотнопрошивних та ниткопрошивних нетканих матеріалів

Полотнопрошивні займають в асортименті нетканих матеріалів найбільшу питому вагу. Це масивні, товсті, пухкі неткані матеріали, що мають високі теплозахисні властивості. Полотнопрошивні матеріали випускають для технічних цілей і для виготовлення одягу (численні ватини, теплозахисні матеріали, що утеплюють прокладки, полотнини для виробів дитячого асортименту, костюмно-платтяні полотнини).

В асортименті бавовняних полотнопрошивних матеріалів переважають полотнини технічного призначення. Для побутового використання випускають, наприклад, полотна з одностороннім начосом, що містить 50 % бавовни і 50 % віскозних волокон, які прошиті бавовняною пряжею.

В асортименті шовкових полотнопрошивних переважають фільтрувальні, каркасні для штучного хутра, полотнини для покривал, ковдр, декоративні і підкладкові. Для виготовлення одягу випускають полотнини з віскозних, віскозно-капронових, віскозно-нітронових полотен, які прошиті комплексною капроновою ниткою.

Випускаються і напівшерстяні пальтові полотнопрошивні полотна.

Усі полотнопрошивні матеріали в процесі носки, прання, хим. чищення дають піллінг-ефект. Структура полотнопрошивних матеріалів більш рухлива, чим відповідних їм за волокнистим складом і масі тканин, тому полотнопрошивні М мають підвищену розтяжність і дають велику усадку.

Ниткопрошивні полотнини більш різноманітні за зовнішнім виглядом, ніж полотнопрошивні: від витончених прозорих і напівпрозорих сорочкових і гардинних до масивних костюмно-платтяних і меблево-декоративних. Зовні полотнини схожі на трикотажні. Виробляють полотнини суворі, вибілені, гладкофарбовані, меланжеві, із друкованими малюнками, зі смугами або клітками з кольорових ниток настилу, за типом строкатовязаним і ін. Застосуванням фасонної пряжі досягається ефект букле.

В асортименті бавовняних полотнин для використання в побуті випускають різноманітні рушникові полотнини (відбілені і з кольоровими просновками).

Напівшерстяні ниткопрошивні полотнини випускають для одягу й оббивки меблів. Зовні вони нагадують строкатовязаний трикотаж зі стовщеними поперечними смугами.

В асортименті шовкових ниткопрошивних полотнин типу тканин найбільшу питому вагу займають костюмно-платтяні і декоративні полотнини, випускають також сорочкові і полотнини технічного призначення.

Костюмно-платтяні полотнини виробляють з об'ємної синтетичної пряжі або текстурированних ниток, прошитих такою же пряжею, поліефірними або капроновими нитками.

47Характеристика асортименту голкопробивних нетканих матеріалів

Голкопробивні полотнини випускають для виготовлення одягу (утепляючі прокладки і ватини), а також для технічних цілей.

Напівшерстяні голкопробивні підкладкові полотнини, що утеплюють, виробляють з відновленої вовни (20- 80 %), змішаної з віскозними, капроновими, лавсановими, нітроновими волокнами.

Шовкові голкопробивні полотнини (теплоізоляційні і підкладкові) для швейних виробів виробляють з тонких, штучних і синтетичних волокон.

Голкопробивні полотнини завдяки високій пористості мають високі теплозахисні властивості, гарну повітря- і паропроникність. Полотнини виробляють з волокон, стійких до прання і хімічного чищення. Великим недоліком голкопробивних теплоізоляційних матеріалів є здатність коротких тонких пружних хімічних волокон проколювати матеріали верха, проникати на поверхню швейних виробів і псувати їхній вид. Це відбувається в процесі носки, прання і хімічного чищення одягу.

48Які споживчі властивості тканин ви знаєте?Споживчі властивості тканин характеризуються визначеними показниками якості, що контролюють як на стадії розробки, так і на стадії випуску тканин. У першому випадку визначають більш широке коло показників, у другому – ті з них, що можуть змінитися в результаті порушення технологічного процесу. Контроль якості тканин, що випускаються, здійснюють на відповідність окремих показників якості нормам стандартів технічних умов.

Споживчі властивості тканин умовно можна розділити на наступні групи: геометричні; властивості, що впливають на термін служби тканини; гігієнічні; естетичні.