Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
философия экзамен.docx
Скачиваний:
40
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
57.36 Кб
Скачать

1)Визначте місце та роль філософії в системі культури і поясніть метафоричний образ філософії як «Нічийної Землі»

2.Проаналізуйте корінні відмінності між філософією та наукою, визначте специфіку філософських проблем.

3. Проаналізуйте та порівняйте точку зору І.Канта та Ф. Енгельса.

4. Співставте погляди різних шкіл ранньогрецької філософії на першооснову освіту.

5. Проаналізуйте вислови Протагора і Сократа

6. Охарактеризуйте метод Сократа і обгрунтуйте, що діалог можна вважати найбільш продуктивною формою комунікації в сучасному глобалізованому світі.

7. Проаналізувавши умови,що надали філософії Сократа статусу «етичного раціоналізму»…

8. Проаналізуйте погляди Платона на процес пізнання і поясніть їх зв'язок з філософським вченням про ідеї.

9. Проаналізуйте філософські погляди Платона та Аристотеля на людину, обґрунтуйте їх соціальну спрямованість та визначте спільні та відмінні риси цих концепцій.

10.Визначити основний внесок Арістотеля в розвиток філософської думки, поясніть, чуму К. Маркс назвав його Македонським грецької філософії та першим енциклопедичним розумом серед греків.

11. Охарактеризуйте у чому схожість і відмінність шляхів досягнення щастя з позиції епікуреїзму та стоїцизму.

12. Поясніть як і чому змінився статус філософії в епоху Середньовіччя та проаналізуйте основні світоглядні ідеї, що формуються в цю епоху.

13. Визначте основні ціннісно-світоглядні орієнтири людини епохи Середньовіччя та їх віддзеркалення у філософській спадщині цього періоду.

14. Проаналізуйте трансформацію поглядів на співвідношення віри та розуму в Середньовічній філософії: Тертуліан, Августин, Абеляр, Аквінський.

15. Визначте основні положення та ідеї християнської філософії, проаналізувавши онтологічні та соціальні погляди Августина Блаженного та Томи Аквінського

16. Використовуючи роботу Піко делла Мирандоле «Речь о достоинстве человека» визначити, чим відрізняється уявлення про людину в епоху Відродження від Середньовіччя.)

17. охарактеризуйте чинники, що визначили провiдну роль гносеологiчнои проблематики в фил. Нового часу та визначте мiсце науки в життi суспільства, виражене гаслом бекона «знання-сила»

18. порівняйте основні методологічні ідеї ф.бекона і р.декарта та их роль в розробцi iдейних засад новоев-ропейськои культури

19. визначте внесок канта в розробку етичнои науки та прокоментуйте його твердження, що "Зоряне небо наді мною і моральний закон в мені" виступають основоположними цинностями.

20. визначте внесок гегеля в розвиток евр. Філософ. Думки, проаналiзувавши основний категоріальний апарат його діалектичного бачення.

21. проанализировав работу К.Маркса «…», обозначьте основные категории, которые выражают сущность материалистического понимания истории.

22. Розглянувши життєвий шлях Сковороди та його основні філософські ідеї, обґрунтуйте справедливість вислову: «Сковорода – український Сократ»

23. Проаналізувавши основні проблеми, що складають предмет дослідження філософії екзистенціалізму, розкрити зміст його основних категорій.

«Людина, народжена свободною, приречена на свободу», проаналізувавши проблему співвідношення свободи і відповідальності в екзистенціоналізмі.

24. Розкрийте зміст вислову Ж.-П. Сартра :

25. Поясніть важливі вихідні принципи екзистенціалізму : людина свого роду "проект" та "існування в ній передує сутності"

26.Охарактеризуйте основні етапи розвитку позитивізму ,визначивши методологічну специфіку кожного з них.

27. Проаналізувавши запропоновану Куном загальну схему історико- наукового процесу визначте його основні етапи та відповідні категорії ,що їх характеризуют.

28.Проанализируйте как в е исторического развития разными философами решалась проблема познаваемости мира?

29.Розглянувши позиції представників емпіризму та раціоналізму…

30. Визначивши категорії об’єкт та суб’єкт пізнання, обґрунтуйте діалектичний характер їх взаємодії в процесі історичного розвитку.

31-32. Охарактеризувавши зміст 3 основних законів діалектичного…

33.Співставивши образ людини в античній та середньовічній філософії визначте якими соціально-політичними та культурними чинниками обумовленео розмаїття цих моделей

34. Проаналізувавши ціннісно-світоглядні орієнтації людини Середньовіччя та епохи Відродження, визначте основні детермінанти специфічних уявлень щодо картини світу та місця людини в ньому в ці історичні періоди.

35. Розкрийте співвідношення понять "людина", "індивід", "індивідуальність", "особистість".

36. Розкрийте діалектику взаємодії біологічного та соціального в людині, проаналізувавши обмеженість абсолютизації в історії філософської думки біологізаторських та соціологізаторських підходів.

37. Поясніть, що таке соціалізація особистості.

38. Розкрийте психологічні механізми втечі від свободи за Е. Фроммом "Втеча від свободи". 39. Поясніть необхідність діалектичного підходу при оцінці ролі суб'єктивних і об'єктивних чинників. 40. Охарактеризуйте послідовність виникнення історичних форм сусп. свідомості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]