Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
для студентов ККР.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.07.2019
Размер:
433.15 Кб
Скачать

Назвіть основні етапи у проведенні соціологічного дослідження. Охарактеризуйте їх.

Соціологічне дослідження - це спосіб отримання знань про соціальний світ, заснований на суворому зборі фактів і їх логічному поясненні. Воно полягає в систематизованому низку кроків, спрямованих на забезпечення максимальної об'єктивності у вивченні проблеми. В ідеальному варіанті соціологічне дослідження слід подібної поетапної процедури, хоча на практиці це не завжди представляється можливим.

  1. Вибір досліджуваної проблеми. Діапазон харчування, відкритих для соціальних досліджень, настільки ж великий, Як і діапазон моделей людської поведінка. Отже, необхідно знайте проблему, що заслуговує уваги і піддається дослідженню з допомогою метода наукових методів.

  2. Огляд літератури. За допомогою літератури визначають не було-лі раніше проведено таке дослідження.

  3. Побудова гіпотези. Завершивши огляд літератури, дослідники зазвичай приходять до експериментального припущенням, що стосується взаємозв'язку, яка, на їхню думку, існує між двома змінними. Вони вибудовують цю взаємозв'язок у формі гіпотези

  4. Вибір програми досліджень. Після того як дослідники сформулювали свою робочу гіпотезу, їм належить визначити, яким чином буде здійснюватися збір даних для подальшого їх аналізу і перевірки гіпотези.

5. Збір даних.

6. Аналіз результатів. Після того як дослідники отримають у своє розпорядження необхідні дані, їм належить проаналізувати їх для знаходження відповідей на питання, закладені в їх дослідний проект. Аналіз передбачає пошук значимих зв'язків між фактами, з'ясується в ході дослідження.

7. Висновки. Після аналізу даних дослідникам належить зробити певні висновки.

Специфіка кожного з етапів визначається конкретним видом соціологічного дослідження. Їх виділяють залежно від узятих за основу критеріїв. Найважливішими з них є мета дослідження, глибина потрібного аналізу, метод збирання первинної соціологічної інформації, об'єкт дослідження, терміни проведення, відносини між замовником і виконавцем, сфера соціальної дійсності, яку вивчають.

Визначте поняття і види соціологічного дослідження. Соціологічне дослідження - це інструмент соціологічного вивчення соціальних явищ в їх конкретному стані з допомогою методів, що дозволяють кількісні та якісні збори, вимірювання, узагальнення, аналіз соціологічної інформації. Мета соціологічного дослідження - отримати точні об'єктивні дані про досліджуваному явищі. Соціологічне дослідження включає чотири змінюють один одного етапу: - підготовку дослідження; збір первинної соціологічної інформації; - підготовку зібраної інформації до обробки та її обробку; - аналіз отриманої інформації, підбиття підсумків дослідження, формулювання висновків і рекомендацій. Розрізняють три основних види соціологічного дослідження:    1. Розвідувальне дослідження використовується для попереднього обстеження певного процесу чи явища. Потреба в такому попередньому етапі, як правило, виникає тоді, коли проблема або мало, або взагалі не вивчена. Зокрема, він успішно застосовується для отримання додаткової інформації про предмет і об'єкт, для уточнення і коригування гіпотез і завдань, інструментарію і меж обстежуваної сукупності в поглибленому, широкомасштабному дослідженні, а також для виявлення труднощів, які можуть зустрітися в подальшому.     2.Опісательное дослідження - більш складний вид соціологічного аналізу, який дозволяє скласти відносно цілісне уявлення про досліджуваному явищі, його структурних елементах. Осмислення, облік такої всебічної інформації допомагають краще розібратися в обстановці, більш глибоко обґрунтувати вибір засобів, форм і методів управління суспільними процесами. 3.Аналітіческое соціологічне дослідження ставить за мету найбільш поглиблене вивчення явища, коли потрібно не тільки описати структуру, але і дізнатися, що визначає його основні кількісні і якісні параметри. Якщо в ході описового дослідження встановлюється, чи є зв'язок між характеристиками досліджуваного явища, то в ході аналітичного дослідження з'ясовується, чи носить виявлена зв'язок причинний характер.

Охарактеризуйте програму соціологічного дослідження. Програма соціального дослідження - виклад теоретико-методологічних передумов (загальної концепції) у відповідності з основними цілями робиться роботи і гіпотез досліджень із зазначенням правил процедури, а також логічної послідовності операцій для перевірки гіпотез. Програма соціальних досліджень звичайно включає в себе відносно докладний, чітке і завершене виклад наступних питань: Методологічна частина - формулювання та обґрунтування проблеми, зазначення мети, визначення об'єкта і предмета дослідження, логічний аналіз основних понять, формулювання гіпотез і завдань дослідження; методичну частина - визначення обстежуваної сукупності, характеристику використовуваних методів збору первинної соціальної інформації, логічну структуру інструментарію для збору цієї інформації, логічні схеми її обробки на ЕОМ. Проблемна ситуація - деяка суперечність між усвідомленням науково-пізнавальної або практичної потреби і незнанням способів її задоволення. Основна мета дослідження визначається як теоретико - прикладна (пошук типового вирішення проблеми з подальшим його застосуванням до практики) або переважно прикладна, тобто пов'язана з практичним регулюванням певних соціальних процесів. Проблема - розрізняється відповідно до мети дослідження. Гносеологічного (логіко-пізнавального) і предметного характеру. Гносеологічні проблеми - це проблеми, викликані браком інформації про стан, тенденції зміни важливих з точки зору ідеологічної і управлінської функцій соціальних явищ і процесів. Предметні проблеми - протиріччя, викликане зіткненням інтересів тієї чи іншої групи населення, соціальних інститутів, які спонукають їх до дій, що дестабілізують їх життєдіяльність. Об'єкт - в широкому сенсі, носій тієї чи іншої соціальної проблеми. Певна соціальна реальність, яка не залежить від дослідника. Предмет - властивості, сторони, відносини і процеси даної реальності (тобто даного об'єкта), що виділяються дослідником для цілеспрямованого вивчення. Концентрований вираз взаємозв'язку проблеми та об'єкта дослідження. В одному і тому ж об'єкті може бути виділено декілька предметів дослідження. Гіпотези дослідження - набір прийомів, методів, що застосовуються дослідником, загальна спрямованість дослідження задаються до його початку сформульованими гіпотезами. Гіпотеза - це наукове припущення, висунуте для пояснення будь-яких чинників, явищ і процесів, які треба підтвердити або спростувати. Цілі - найчастіше практична, так, як покликані, дати перш за все інформацію для вироблення рекомендацій, підготовки та прийняття управлінських рішень, здатних підвищити їх ефективність. Завдання - формулюються відповідно до його метою і гіпотезами і містять в собі пошук відповіді на питання: які шляхи і засоби вирішення досліджуваної проблеми.

Дайте визначення терміна «суспільство» та охарактеризуйте його основні ознаки. Суспільство - це система зв'язків і взаємодій, що склалися між людьми в процесі їхньої життєдіяльності. Суспільство характеризується наступними ознаками: 1. Спільність території, зазвичай збігається з державними кордонами. Адже територія - основа соціального простору, в якому складаються і розвиваються відносини і взаємодії між індивідами. 2. Цілісність і стійкість, тобто здатність підтримувати і відтворювати високу інтенсивність внутрішніх зв'язків. Товариство набуває цілісності завдяки наявності соціальної структури. Під соціальною структурою в соціології розуміють стійкі соціальні утворення, зв'язки, відносини і т.д. 3. Автономність і високий рівень саморегуляції, що виражається у здатності створювати необхідні умови для задоволення потреб індивідів. Товариство має тієї самодостатністю, що дозволяє йому без втручання ззовні здійснювати своє основне призначення - надавати людям такі форми організації життя, які полегшують їм досягнення особистих цілей. 4. Інтегративність. Кожне нове покоління людей в процесі соціалізації включається у сформовану систему соціальних відносин, підпорядковується сформованим нормам і правилам. Цей процес забезпечується за допомогою культури, яка є однією з основних підсистем, що складають суспільство.