Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соціальний розвитокГлава 6.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
260.61 Кб
Скачать

Основні висновки

1. Демократія є таким політичним режимом, який передбачає і забезпечує взаємний контроль основних суб’єктів соціальної взаємодії. У мікросередовищі діє безпосередня демократія (осо­бис­тісний вибір, забезпечення інтересів і контроль). У більш склад­них соціальних утвореннях домінує представницька демо­кратія – передоручення влади, контроль, право на подання, пред­ставництво і захист інтересів іншим соціальним структурам: партіям, профспілкам і громадським організаціям. Повна (розвинена) де­мократія передбачає забезпечення прав людини, представництво інтересів, політичну систему (обмеження державної влади, демо­кра­тичний контроль тощо).

2. У новітній час демократія проявляє себе як необхідний компонент промислових складно організованих суспільств. Залежно від їх історичного досвіду, розрізняють три найбільш характерні історичні форми демократії: англійську, французьку, американську.

3. У процесі розвитку демократія забезпечує вільний вибір історичної перспективи, ціннісну злагоду в суспільстві, легітимність подання і розв’язання конфліктів, задовільну комунікацію основних суб’єктів розвитку, адекватну соціалізацію (формування достатньої кількості соціальних новаторів), соціальну мобі­лізацію, справед­ливу стратифікацію і винагороду.

Контрольні запитання, коментарі, тести, проблемні ситуації

1. Що таке демократія? Які ви знаєте види демократії? Чим між собою відрізняються безпосередня і представницька демократія?

2. Чи гарантує розподіл влад (законодавчої, виконавчої і судо­вої) повну демократію? Чи можлива демократія без такого розпо­ділу влад? Яка із влад, при їх демократичному розподілі, є най­суттєвішою для ствердження демократії?

3. Які потенційні загрози утримує в собі демократія як народовладдя? Назвіть можливі відхилення від демократії за умов гіперболізації принципу прав людини? Чи можлива деформація такого елемента демократії, як політична система (впорядкована за законами даного суспільства сукупність партій та інших пред­ставницьких органі­зацій)?

4. Яка із передумов гарантує більше демократії: наявність громадянського суспільства, політичної системи, забезпечення прав людини?

5. Дайте порівняльну характеристику історичних форм демо­кратії: англійської, французької, американської. Яка з них найбільш ім­понує Вам? Яка з названих форм демократії найбільш сприй­нятлива для наслідування в Україні?

6. Демократія передбачає законність, яка включає насильство і примус. Де та межа, коли насильство і примус набувають неде­мократичні чи антидемократичні форми?

7. Четвертою владою вважаються засоби масової інформації. Чи є масовість і розгалуженість засобів масової інформації, їх мо­гутність впливу на громадську думку достатнім і необхідним чин­­ником демократичного устрою суспільства? За яких умов засоби масової інформації є необхідною, а за яких – достатньою передумовою демократії?

8. Яке значення для демократії має освіченість, культур­ність і соціальна консолідованість основної маси населення?

9. Який аспект розвитку забезпечує демократія? Чи можливий розвиток без демократії? І навпаки: чи можлива демократія без розвитку? У випадку історичної альтернативи, що обрали б осо­бисто Ви: демократію без розвитку чи розвиток без демократії?

10. Як на Вашу думку, чого більше бракує сучасній Україні: демократії чи розвитку? Залежно від варіанту відповіді. запро­понуйте програму переходу від демократії до розвитку; від роз­витку до демократії.

11. За яких умов можливе органічне поєднання демократії і розвитку взагалі, в сучасній Україні, зокрема?