Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БАНКІВСЬКА СПРАВА БОРЕЙКО.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
649.73 Кб
Скачать

Запитання для самоконтролю

1. Виникнення банків.

2. Визначення терміну “банк”.

3. Структура банківської системи України.

4. Види банків.

5. Банківські об’єднання.

6. Функції НБУ.

7. Правові основи діяльності НБУ.

8. Структура управління та організації НБУ.

9. Рада НБУ та її повноваження.

10. Правління НБУ та його повноваження.

Тема 2. Комерційні банки, їх статутний фонд та ресурси План

1. Поняття , види комерційних банків.

2. Заснування, реєстрація та управління КБ.

3. Ресурси банку та їх структура.

Література: [1, 2, 3, 4, 10].

1. Комерційний банк – це автономне, економічно самостійне, незалежне комерційне підприємство, яке функціонує за умов повної економічної самостійності, партнерських взаємовідносин з клієнтами в межах державного контролю за його діяльністю з боку органів банківського нагляду.

Згідно Закону України “Про банки і банківську діяльність” банк – це юридична особа, яка має виключне право на підставі ліцензії Національного банку України здійснювати у сукупності такі операції: залучення у вклади грошових коштів фізичних і юридичних осіб та розміщення зазначених коштів від свого імені, на власних умовах та на власний ризик, відкриття і ведення банківських рахунків фізичних та юридичних осіб.

За формою власності комерційні банки можуть бути:

- унітарними, тобто заснованими на принципах єдиновладдя. Такі банки мають єдиного власника в особі держави чи приватної особи (в Україні не дозволяється);

- з колективною формою власності (ВАТ, ЗАТ, ТОВ, кооператив).

Сьогодні в Україні функціонує два унітарних державних комерційних банки (Статутний капітал – 100 % належить державі): Державний ощадний банк України (Ощадбанк) та Державний експортно-імпортний банк України (Укрексімбанк).

Види комерційних банків:

Ощадні – спеціалізуються на кредитуванні населення за рахунок залучення невеликих за розмірами строкових депозитів.

Іпотечні – здійснюють кредитні операції на тривалий строк, під заставу нерухомості.

Інвестиційні та інноваційні банки спеціалізуються на акумуляції тимчасово вільних коштів на тривалі строки (у тому числі через облігаційні позики) і надання довгострокових кредитів.

Облікові і депозитні банки спеціалізуються на здійсненні короткострокових депозитних і кредитних операцій.

Акціонерні банки формують свій Статутний фонд шляхом випуску і розміщення акцій банку. Всі емітовані акції повинні бути іменними. Випускати акції на пред’явника в Україні законом заборонено. Власником капіталу є банк. Акціонери не мають права вимагати повернення своїх внесків.

Банки у виді ТОВ формують свій Статутний фонд за рахунок внесків учасників. При цьому кожний учасник зберігає право власності на свою частку. Відповідальність кожного учасника обмежена розміром його внеску до Статутного фонду.

Кооперативні банки створюються за територіальним принципом: місцеві та центральний кооперативний банки. Кожний учасник не залежно від розміру його внеску має 1 голос. Мінімальна кількість учасників банку (в межах області) – 50 осіб. Клієнтами кооперативного банку можуть бути тільки його учасники.

Поділ банків за розміром Статутного фонду:

- малі до 5 млн. євро (мінімум 1млн. євро);

- середні – 5-10 млн. євро.

- великі – 10 – 30 млн. євро.

- найбільші – понад 30 млн. євро.

Поділ банків за розміром їх активів:

- малі до 50 млн. грн.;

- середні – 50 – 100 млн. грн.

- великі 100 млн. грн. – 1 млрд. грн.

- найбільші – понад 1 млрд. грн.

- В Україні станом на 01.01.2006 р. було 149 комерційних банків.

Найбільші КБ України: Приватбанк – капітал 2,3 млрд. грн.; Аваль – 2,1, Державний експортно-імпортний банк – 1,3, Укрсиббанк – 1,1, Укрсоцбанк – 1,0 млрд. грн., Промінвестбанк – Статутний капітал понад 195 млн. грн. (2000 р.)

2. Для заснування нового державного банку потрібне рішення КМ України, позитивний висновок НБУ, передбачені у Державному бюджеті України кошти на формування його Статутного фонду. Комерційні банки створюються з дозволу НБУ шляхом їх державної реєстрації (їх Статуту).

Засновниками недержавних комерційних банків можуть бути фізичні та юридичні особи.

Не допускається участь у створенні КБ посадових осіб державних органів управління, військовослужбовців, працівників суду, прокуратури, держбезпеки, внутрішніх справ, держарбітражу, держнотаріату, депутатів всіх рівнів, політичних та профспілкових організацій і громадських фондів.

Кількість засновників недержавного КБ повинна бути не менше 3, частка кожного не повинна перевищувати 35 %.

Мінімальний розмір Статутного капіталу:

- для місцевих КБ – 1 млн. євро;.

- для КБ, які діють на території однієї області – 3 млн. євро;

- для банків, які діють на території України – 5 млн. євро;

- для банків з іноземним капіталом до 50 % статутного фонду – 8 млн. євро;

- для банків з іноземним капіталом 50 і більше % статутного фонду – 15 млн. євро

Для формування Статутного капіталу в територіальному управлінні НБУ у двотижневий термін після подання необхідних для реєстрації документів відкривається накопичувальний рахунок. Кошти на накопичувальному рахунку повинні бути акумульовані не пізніше ніж за 15 днів до закінчення строку розгляду документів. Як правило на формування статутного капіталу банкам відводиться 60 днів.

Статутний фонд КБ у формі акціонерного товариства створюється шляхом випуску та продажу акцій, які можуть бути: - звичайними та привілейованими.

Власники звичайних акцій отримують дивіденди при наявності прибутку, тоді як власники привілейованих акцій отримують фіксовані дивіденди незалежно від результатів роботи КБ.

Для реєстрації КБ подаються такі документи:

- заява,

- установчий договір;

- статут;

- рішення про створення банку (протокол установчих зборів);

- бізнес-план;

- інформацію про фінансовий стан учасників (висновок аудито-рів);

- документи про ділову репутацію учасників (анкета, довідку про сплату статутних внесків, відсутність судимості – для фізичних осіб);

- бухгалтерську звітність засновників (для юридичних осіб – фінансовий звіт за останні 4 квартали, для фізичних осіб – довідку з ДПА про джерело походження коштів);

- відомість про кількість та склад органів управління і контролю КБ (спостережну раду (наглядову раду для державного банку), правління (раду директорів), ревізійну комісію);

- відомості про керівних осіб банку - голову, його заступників, членів виконавчого та спостережних органів, головного бухгалтера та його заступників (наявність вищої економічної чи юридичної освіти (копія диплому), стажу роботи в банках (витяг з трудової книжки), три рекомендації працівників, які працюють в банках і кандидатури яких погоджуються з НБУ, довідку з МВС про відсутність судимості). Голова правління (ради директорів) та головний бухгалтер приступають до роботи при отримання письмової згоди НБУ;

- копія звіту про проведення відкритої підписки на акції (для ВАТ);

- документ, яки підтверджує наявність приміщення (власного чи орендованого);

- копія платіжних документів про сплату збору за реєстрацію КБ.

Реєстрація КБ здійснюється у місячний термін після подання всіх необхідних документів.

Рішення про створення КБ з національним капіталом приймає комісія НБУ з питань нагляду і регулювання діяльності банків, а з іноземним капіталом – правління НБУ.

КБ за погодження з регіональними управліннями НБУ можуть створювати, як на території України так і за її межами свої філії та представництва.

Для збільшення на вимогу НБУ, або виходячи з власних інтересів, розміру Статутного фонду банк здійснює емісію акцій – тобто відкриває на них додаткову підписку.

Емісія акцій дозволяється тільки після закінчення попередньої підписки.

Проспект емісії при першій підписці готується засновниками, при наступних – правлінням банку.

Випускати акції на пред’явника КБ заборонено.

Дивіденди виплачуються банком щорічно при умові дотримання ним нормативу регулятивного капіталу (8 % від розміру зважених до ризику активів і позабалансових зобов’язань – для працюючих банків, 15 % - протягом перших 12 місяців для новостворених банків, 12 % - для новостворених банків протягом наступних 12 місяців).

Якщо в попередньому році діяльність банку була неприбутковою то в наступному розмір суми виділеної на виплату дивідендів не може перевищувати 50 % різниці між капіталом банку і рівнем регулятивного капіталу.

Вищим органом управління недержавного КБ є загальні збори учасників, а між зборами – спостережна рада, державного КБ – наглядова рада.

Виконавчим органом недержавного КБ є правління (рада директорів), яке очолює голова правління (ради директорів), державного КБ – правління, яке очолює голова.

Ревізійна комісія – недержавного КБ обирається загальними зборами учасників, державного – наглядовою радою

3. Для здійснення комерційної і господарської діяльності банки повинні мати у своєму розпорядженні певну суму грошових коштів, тобто ресурсів.

Ресурси комерційного банку - це сукупність грошових коштів, що перебувають у його розпорядженні і використовуються для виконання активних операцій .

Активні операції – це фінансові операції з розміщення вільних коштів банку з метою отримання прибутку.

Операції, з допомогою яких комерційні банки формують свої ресурси називаються пасивними.

Структура ресурсів КБ:

Власний капітал банку (23,7 % - середній показник в Україні; в світі коливається від 10 до 90 %):

- статутний капітал;

- резервний фонд;

- страхові фонди;

- прибуток поточного року;

- нерозподілений прибуток минулих років;

- інші фонди (покриття зношення основних машин, економічного стимулювання, охорони праці, інноваційний, розвитку виробництва, надання кредитів працівникам банків).

Залучені та позичені кошти (76,3 %):

- депозити до запитання;

- строкові депозити.

Власний капітал виконує такі функції:

- захисну (захист інтересів вкладників);

- оперативну (придбання, або оренда приміщень для банків, обладнання їх меблями та організаційною і обчислювальною технікою, впровадження системи захисту):

- регулюючу (за його розміром регулюючі органи, в першу чергу НБУ впливають на діяльність КБ).

Джерелами збільшення статутного фонду є:

- кошти нових акціонерів, залучені через емісію додаткових акцій та паїв;

- кошти, одержані реінвестуванням дивідендів через придбання нових паїв або акцій учасниками;

- кошти отримані після обміну облігацій банків на акції;

- кошти одержані внаслідок індексації акцій.

Резервний фонд банку формується за рахунок прибутку та не може бути більшим 50 % Статутного фонду. Щорічний розмір відрахувань до резервного фонду з прибутку повинен бути не менше 5 % до досягнення 25 %, встановленого НБУ, мінімального розміру регулятивного (власного) капіталу.

Залучені ресурси це тимчасово вільні кошти вкладників, мобілізовані банком на певних умовах і на певний термін (строкові вклади) та вклади до запитання.

Це можуть бути кошти:

- юридичних осіб;

- фізичних осіб;

- банків і фінансово-кредитних установ;

- бюджету.

Строкові вклади – це кошти на вкладних депозитних рахунках в банку (фізичних і юридичних осіб), відкритих для зберігання коштів вкладників на обумовлений період:

- залишки коштів на вкладних (ощадних) рахунках (допускаються додаткові внески протягом періоду зберігання, та зняття частини за погодженням з банком);

- залишки коштів на депозитних рахунках (забороняються додаткові внески і видача коштів протягом періоду зберігання);

- залишки коштів на анонімних рахунках (в Україні відкривати анонімні рахунки заборонено).

Вклади до запитання – це кошти на рахунках, відкритих у банку для здійснення поточних операцій у національній та іноземній валюті:

- залишки коштів на поточних бюджетних та тимчасових поточних рахунках;

- залишки фондів економічного стимулювання та інших фондів клієнтів;

- залишки коштів на рахунках кредитно-фінансових установ;

- залишки коштів депонованих на окремих рахунках для забез-печення гарантії платежів.

Кошти на цих рахунках використовуються для здійснення поточних операцій, але все одно на них на певний час залишається частина не використаних коштів, які банки використовують для проведення активних операцій з метою отримання прибутку.

Позичені ресурси – це грошові кошти кредиторів та інвесторів, мобілізовані банками на певних умовах на міжбанківських та фондових біржах:

- кредити одержані в інших банках;

- кредити одержані в НБУ;

- кошти інвесторів вкладені в боргові зобов’язання банків (облі-гації, сертифікати).

Облігації банк може випускати після повної сплати заявленого статутного фонду і в розмірі не більше 25 % від нього.

Залучені кошти, одержані кредити і реалізовані боргові зобов’язання сукупно визначають розмір балансових зобов’язань банку (його пасив).

Активні і пасивні операції КБ відображаються відповідно в Активі і Пасиві його Балансу.