Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цезарь.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
417.79 Кб
Скачать

2. Комплексний аналіз діяльності підприємства ВАТ «ЛАННІВСЬКИЙ ЦУКРОВИЙ ЗАВОД»

2.1. Характеристика діяльності ВАТ «Ланнівський цукровий завод»та його техніко-економічний аналіз

У червні 1909 року на землях, що належать графові Мекленбург-Стрелицькому і принцесі Саксен-Альтенбургськой, був побудований Ланнівський цукровий завод (другий в Карлівськом маєтку). Завод був малопотужний: у добу переробляв не більше 3 тис.центнерів буряка. Електромоторів не було, устаткування, механізми приводилися в рух паровими машинами через загальні трансмісії. Парові казани мали тиск до 8 атмосфер, Робочі працювали по 12 годин на добу, проживали в казармах по 60-70 чоловік в секції.

В період Великої Жовтневої социалістичної революції і під час громадянської війни при заводі з робочих були створені озброєні загони, які захищали завод від всіляких білогвардійських банд. У 1920 році в боротьбі проти белобандитів загинув секретар парторганізації завода тов. Колісниченко.

У 1923 році завод був реконструйований. Встановлені нова парова машина на 160 л.с, вакуум-апарат 1-го продукту, два парові казани продуктивністю 15 тонн пари в годину. Була також реконструйована випарна станція, розширений цех фільтрації і дефекосатурації.

В результаті проведеної роботи значно збільшилася переробка цукрового буряка в добу: до 6 тис.центнерів. На відкриття заводу прибув Голова Ради Міністрів України Влас Яковлевич Чубар.

З 1925 по 1938 рік завод іменувався ім'ям В.Я. Чубаря. До 1941 року завод збільшив свою продуктивність і переробляв вже до 6400 центнерів цукрового буряка в добу.

Під час Великої Вітчизняної війни німецько-фашистські загарбники при відступі висадили завод, повністю були зруйновані будівлі цехів і складів.

Після війни з І948 по І952 року на місці руїн велись роботи по будівництву нового заводу. І в 1952 році був налагоджений Ланнівський цукровий комбінат, оснащений сучасним устаткуванням. Продуктивність його при запуску складала 6 тис.центнерів буряка в добу.

За період з 1952 року по теперішній час, з метою збільшення потужності, завод неодноразово піддавався реконструкції.

Так, за цей період упроваджена нова техніка: встановлення бурякомийку КМЗ, дифузійний двозахідний апарат безперервної дії, два турбогенератори вітчизняного виробництва АП-1,5 і АР-4-3, 5 центрифуг з програмним управлінням для 1-го продукту пшдприємства «Зангерхаузен» і 10 центрифуг для 2-го і 3-го продуктів. Замість фільтропресів і механічних фільтрів встановлені дискові для фільтрації соку і сиропу. Це значно скоротило чисельність робочих звільнивши їх від важкої фізичної праці на фільтропресах і мехфільтрах. Парові казани переведені на рідке паливо (мазут), процес горіння палива в казанах автоматизований. Встановлено також два вакуум-апарати і два парові казани.

Роботи в мийному відділенні і газовій печі механізовані. Автоматизовано живлення випарної станції і інших об'єктів.

У 1975 році продуктивність заводу доведена до 16830 центнерів буряка в добу.

Велика робота проведена також по автоматизації і механізації виробничих процесів, по модернізації належного устаткування. Все це понизило витрату робочої сили на 100 центнерів переробленого буряка з 38 днів в 1965 році до 16,62 в 1975 році.

Багато зроблено по впорядкуванню території заводу і робочого селища. Побудовано 15 км. доріг із твердим покриттям до райцентру, прокладено більше 9000 кв.метров тротуарів, посаджено багато декоративних і фруктових дерев. Незрівнянно покращали культурно-побутове обслуговування трудящих, а також культура виробництва.(Із стендів музейної кімнати заводського клубу і копії довідки "Короткі історичні дані про роботу заводу і здійснення заходів щодо нарощування потужності і технічного переозброєння. 1972 р.)

На підставі замовлень «Востокиінторг» № 25/74008 і 0211/438 в 1971 році і 1975 року завод виготовляв і відправляв на експорт цукор-пісок до Алжиру, Ірану, Болгарської Народної Республіки, Афганістану і Монгольської Народної Республіки.

Ланнівський цукровий комбінат полягає у ведені Міністерства харчової промисловості Головного управління цукрової промисловості "Укрглавсахар" Полтавського бурякоцукрового тресту.

З 1943 року по 1954 рік документи частково збереглися, упорядковані і здані спочатку в районний, а потім в обласний архів. Експертизі документи не піддавалися. В 1975 році проводилася научно-технічна обробка документів. Документи впорядковані по 1973 рік.

Відкрите акціонерне товариство "Ланнівський цукровий завод" засноване відповідно до наказу №406-АТ регіонального відділення Фонду державного майна України по Полтавській області від 16.11.1996 p., шляхом перетворення державного підприємства Ланнівський цукровий завод Ланнівського цукрокомбінату у відкрите акціонерне товариство згідно до Закону України "Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі" від 10 липня 1996 року №290/96-ВР.

Загальна площа посіву цукрових буряків в 1999 році становила 90га, в 2000 році 96га. Заготовлено цукрових буряків в 2000 році 108632 тон.

Відкрите акціонерне товариство "Ланнівський цукровий завод" створене для проведення приватизації державного майна підприємства Ланнівський цукровий завод Ланнівського цукрокомбінату шляхом продажу акцій, залучення недержавних інвестицій у процесі приватизації та для здійснення переробки цукрового буряку й інших видів діяльності, передбачених Статутом, з метою одержання прибутків, збільшення доходів акціонерів згідно з чинним законодавством України.

Майно «відкритого акціонерного товариства "Ланнівський цукровий завод" складається з основних засобів та оборотних активів, а також інших цінностей, вартість яких відображено в балансі акціонерного товариства.

Відкрите акціонерне товариство "Ланнівський цукровий завод" є власником:

майна, переданого йому засновником у власність;

продукції, виробленої акціонерним товариством внаслідок господарської діяльності;

іншого майна, набутого на підставах, незаборонених чинним законодавством.

Ризик випадкової загибелі або пошкодження майна, що є власністю акціонерного товариства або передане йому в користування, несе акціонерне товариство.

Акціонерне товариство має самостійний баланс, розрахунковий, валютний та інші рахунки в банках; товарний знак, який затверджується Правлінням акціонерного товариства і реєструється в Торгово-промисловій палаті України; печатку зі своєю назвою та інші реквізити.

Акціонерне товариство має право продавати., передавати безкоштовно, обмінювати, передавати в оренду юридичним та фізичним особам засоби виробництва, інші матеріальні цінності, використовувати та відчужувати їх іншими способами.

Акціонерне товариство має право укладати угоди ( контракти ), зокрема угоди купівлі-продажу, підряду, страхування майна, перевезення, зберігання , доручення і комісії та інші угоди згідно чинного законодавства , набувати майнових та особистих немайнових прав, нести обов'язки, виступати від свого імені позивачем та відповідачем в суді, арбітражному суді третейському суді.

Відкрите акціонерне товариство "Ланнівський цукровий завод" в своїй діяльності має право: наймати працівників за контрактом або в інших формах передбачених чинним законодавством, самостійно встановлювати форми , системи і розміри оплати праці, а також інші види доходів працівників, створювати тимчасові підрядні, в тому числі творчі колективи з числа працівників заводу та інших громадян для виконання робіт на основі угод громадсько-правового характеру, відряджати в межах України та за кордон працівників акціонерного товариства та інших організацій, а також осіб, які працюють за договорами підряду та надають послуги даному підприємству;

реалізувати власну продукцію та майно, придбані товари, виконувати роботи та надавати послуги за цінами і тарифами, встановленими самостійно або на договірній основі;

самостійно вибирати банківсько-кредитні установи для відкриття своїх рахунків, отримувати кошти від будь-яких фінансово-кредитних установ або підприємств на договірних засадах та комерційній основі, а також надавати банкам, підприємствам та громадянам на договірних засадах право використовувати вільні кошти акціонерного товариства згідно з чинним законодавством України;

засновувати банківські, інвестиційні, кредитні, страхові та трастові установи згідно з чинним законодавством України;

використовувати фірмовий знак, який відтворюється на речах, виробах, продукції, на транспортних засобах, що належать акціонерному товариству;

самостійно планувати усі види своєї діяльності;

самостійно визначати порядок використання прибутку, який залишається в його розпорядженні;

здійснювати емісію цінних паперів згідно з чинним законодавством України;

акціонерне товариство зобов'язане додержуватись технічних умов, стандартів на виготовлення продукції, виконання робіт, правил технічної безпеки та протипожежної безпеки, вимог законодавства щодо охорони навколишнього середовища;

майно акціонерного товариства не підлягає реквізиції або конфіскації в адміністративному порядку, за винятком випадків прямо передбачених законодавством України.

На території Карлівського району розташовано три цукрових заводи: ВАТ "Ланнівський цукровий завод", ВАТ "Халтурінський цукровий завод ", ВАТ "Жовтневий цукровий завод ". Це змушує в даних складних економічних умовах вести господарство так, щоб вчасно проводити розрахунки з постачальниками цукрових буряків, випускати цукор високої якості, що відповідає ГОСТу, ускладнює знаходити ринки збуту готової продукції та знаходити сировину для виробництва цукру.

Організаційно – управлінська структура підприємства ВАТ «Ланнівський цукровий завод» представлена в додатку Б.

Основні виробничі продукти і номенклатура

Предметом діяльності відкритого акціонерного товариства "Ланнівський цукровий завод" може бути:

заготівля та переробка буряка, в тому числі з давальницької сировини, переробка тростинного цукру-сирцю, виробництво цукру та побічної продукції;

фірмова торгівля власною продукцією, роздрібна та оптова торгівля іншими продовольчими та непродовольчими товарами, паливно-енергетичними та паливно-мастильними матеріалами, в тому числі товарообмінні операції;

закупівля, в тому числі від населення, зберігання та збут сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки, в тому числі товарообмінні (бартерні) операції на внутрішньому та зовнішньому ринках;

збуто-постачальницька та виробнича діяльність у сфері забезпечення сільськогосподарських товаровиробників комбікормами, насіннєвим матеріалом, паливно-мастильними матеріалами, засобами захисту тварин і рослин, іншими засобами виробництва, у тому числі на дилерських засадах;

лізингова діяльність, прокат техніки, інших знарядь сільськогосподарського виробництва та переробки сільськогосподарської продукції;

ремонт та технічне обслуговування сільськогосподарських та іншої техніки, автомобілів, інші види технічного сервісу;

виробництво сільськогосподарської продукції;

виробництво продовольчих та непродовольчих товарів з власної та придбаної сировини;

транспортні послуги населенню, організаціям та підприємствам; автомобільні перевезення вантажів у межах України та за її межами;

торговельно-закупівельна діяльність, збуто-постачальницька, заготівельно-збутова та інша посередницька діяльність на дилерських і агентських засадах;

громадське харчування;

маркетингові послуги;

інвестиційна діяльність;

побутові послуги;

юридичні послуги;

медичні послуги населенню;

заснування банківських, інвестиційних, кредитних, страхових та трастових установ згідно чинного законодавства;

здійснення зовнішньо-економічної діяльності в порядку передбаченому чинним законодавством;

рекламна діяльність;

проведення аукціонів, ярмарок, лотерей;

виробництво електроенергії для технологічних потреб;

виробництво та продаж теплової енергії.

Товариство може здійснювати інші види діяльності, що не заборонені законодавством. Відкрите акціонерне товариство "Ланнівський цукровий завод" є юридичною особою від дня його державної реєстрації і здійснює свою діяльність відповідно до чинного законодавства України, Статуту та підстатутних документів.

Відкрите акціонерне товариство "Ланнівський цукровий завод" є власником:

майна, переданого йому засновником у власність;

продукції, виробленої акціонерним товариством внаслідок господарської діяльності;

іншого майна, набутого на підставах, незаборонених чинним законодавством.

Ризик випадкової загибелі або пошкодження майна, що є власністю акціонерного товариства або передане йому в користування, несе акціонерне товариство.

По результатам роботи ВАТ "Ланнівський цукровий завод" за 2007, 2008, 2009 роки можна сказати, що обсяг виробництва продукції був найвищим у 2008 році і становив 19529,1 тис.грн. У 2009 році цей показник становить 17324,3 тис.грн. Так як значних змін у середньосписковій чисельності працівників даного підприємства за проаналізовані роки не відбулось то середньорічний виробіток найвищим був у 2008 році: на одного працівника, всього - 28099 грн/чол, на одного працівника основного виробництва - 34382 грн/чол, на одного робітника основного виробництва- 40183 грн/чол.

Виручка від реалізації продукції у 2009 році становить 61419 тис.грн. - це найвищий показник серед періодів які порівнюються (2006 рік - 11351,8 тис.грн., 2007 рік - 13564,5 тис.грн., 2008 – 39507тис. грн) витрати на виробництво реалізованої продукції у 2008 році найбільші - 19279,9 тис.грн.

Средньомісячна заробітна плата на підприємстві ВАТ "Ланнівський цукровий завод" зросла від 546,36 грн. у 2007 році до 744,01 грн. у 2009 році.

На підприємстві темп зростання фонду оплати праці вище, ніж темп зростання продуктивності праці, так за 2008р. у порівнянні з відповідним періодом минулого року продуктивність праці зменшилась на 1,2 % тоді як фонд оплати праці за 2008 рік збільшився на 21,3 %. У 2009 році фонд оплати праці становить – 6080,3 тис.грн. Середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника в 2009 році склала 1256,25 грн., а темп зростання середньомісячної заробітної плати одного штатного працівника в порівнянні з 2008 роком склав 124,5 % .

Зростання заробітної плати обумовлено підвищенням посадових окладів, тарифних ставок, відрядних розцінок в 1,34 рази.

На протязі всього року підприємство дотримувалось вимог чинного законодавства стосовно мінімальної заробітної плати і на кінець року вона становила 744,01 грн. в місяць.

Середньооблікова чисельність працівників основного виробництва у 2008 році дорівнює 636 чол., у 2009 – 668 чол., а середньооблікова чисельність робітників основного виробництва у 2008 році дорівнює 578 чол., у 2009 році – 595 чол., середньорічний виробіток на одного працівника основного виробництва становить у 2008 році – 14614, у 2009 – 34382. Середньорічний виробіток на одного робітника основного виробництва становить у 2009 році – 2896, у 2009 – 40183.

Для всіх категорій працюючих на підприємстві встановлені щорічні відпустки тривалістю 24 календарних днів. Додаткові відпустки за працю зі шкідливими умовами надаються згідно затвердженому переліку професій і посад працюючих, який надає право на додаткову відпустку. Додаткові відпустки 2008 році надані 186 чол. з них 82 жінки.

Ведеться облік виконання норм виробітку, чисельності працюючих, формування фонду оплати праці і статзвіті по праці.

Дані які відображають операційні витрати діяльності підприємства ВАТ «Ланнівський цукровий завод» представлені в таблиці 2.1

Таблиця 2.1

Операційні витрати

Показники

Один.

виміру

2008 р.

фактично

2009 р.

фактично

Темпи

зростання

Матеріальні затри

тис. грн.

36395

39658

1,08

Витрати на оплату праці

тис. грн.

5509

5960

1,08

Відрахування на соціальні заходи

тис. грн.

2096

2272

1,08

Амортизація

тис. грн.

1325

1060

0,8

Інші операційні витрати

тис. грн.

979

797

0,81

Разом

тис. грн.

46304

49747

1,075

З вищенаведеної таблиці видно, що у 2008р., відбулося збільшення затрат на матеріальні затрати на 8 %; збільшення витрат на оплати праці у 2009 році на 8%, збільшення відбулося за рахунок збільшення чисельності виробничого персоналу; зменшилися амортизаційні підрахунки на 0,92%. Взагалі операційні витрати в 2009 році в порівняні з попереднім періодом зменшилися на 0,19%, це свідчить про не значні зменшення об’ємів виробництва продукції на підприємстві ВАТ «Ланнівський цукровий завод».

2.2 Аналіз фінансового стану ВАТ «Ланнівський цукровий завод»

Під аналізом фінансової звітності підприємства розуміють виявлення взаємозв'язків між різними показниками його фінансово-господарської діяльності, включеними в звітність.

Джерелами інформації для проведення даного аналізу є наступні форми бухгалтерської звітності:

1. Баланс підприємства за 2009 рік (таблиця В1 додатку В);

2. Звіт про фінансові результати за 2009 рік (таблиця В2 додатку В);

Горизонтальний та вертикальний аналіз актива балансу підприємства

Сутність горізонтального аналізу полягає у наступному: в балансі підприємства проводяться розрахунки у абсолютному та відносному порівнянні кожної позиції балансу за певний період. Цінність результатів даного аналізу суттево знижується в умовах інфляції, але дані можно використовувати у міжгосподарських порівняннях. Горізонтальний та вертикальний аналіз актива представлені у таблиці В5 та В7 (Додаток В)

Велике значення для оцінки фінансового стану має вертикальний аналіз балансу, який дає уявлення про фінансовий облік у виді відносних показників. Ціль такого аналізу - розрахунок питомої ваги окремих статей в сумі балансу та оцінка його змін. За допомогою вертикального аналізу можна проводити міжгосподарські порівнювання підприємств, а відносні показники зглажують негативний вплив інфляційних процесів 9.

Як показали проведені розрахунки, збільшення валюти балансу відбулося за рахунок збільшення довгостроковой фінансовой заборгованості, запаса готової продукції, поточних фінансових інвестицій, та грошових коштів в іноземній валюті.

Ріст грошових коштів в іноземній валюті сприяє збільшенню ліквідності та платоспроможності підприємства, що в свою чергу є значним критерієм для інвесторів, тобто сприяє росту інвестиційной привабливості підприємства.

На підприємстві відбулося скорочення виробничих запасів, що сприяло збільшенню оборотності оборотних запасів, а також скороченню витрат на збереження запасів.

Горизонтальний та вертикальний аналіз пасива балансу підприємства

Горизонтальний та вертикальний аналіз пасива балансу ВАТ "Ланнівський цукровий завод" показані у таблиці В6 та В8 (Додаток В)

Проаналізував структуру пасиву балансу можна відмітити скорочення кредиторської заборгованості за товари, роботи, послуги, а також поточної заборгованості по довгострокових зобов'язаннях. Це свідчить про ріст ліквідності та фінансової стійкості підприємства.

Аналіз абсолютних показників фінансової стійкості. Основою стабільності стану підприємства служить його стійкість. На стійкість підприємства впливають різні фактори стану підприємства на товарному ринку; потенціал у діловій співпраці; ступінь залежності від зовнішніх кредиторів і інвесторів; наявність неплатоспроможніх дебіторів; ефективність фінансових та господарських операцій та ін. Такий різновид факторів поділяє саму стійкість по видам:

внутрішня;

зовнішня;

загальна (цінова);

фінансова.

Внутрішня стійкість- це такий загальний фінансовий стан підприємства, при якому забеспечується стабільно високий результат його функціонування. В основі її досягнення полягає принцип активного реагування на зміну внутрішніх та зовнішніх факторів.

Зовнішня стійкість підприємства зумовлена стабільністю економічної середи, у рамках якої здійснюється його діяльність. Вона досягається відповідною системою управління ринковою економікою у масштабі всієї держави.

Загальна стійкість підприємства - це такий рух грошових потоків, при якому забезпечується постійне збільшення коштів, що надійшли над витратами.

Платоспроможність - це здатність підприємства повністю виконувати свої платіжні зобов’язання, які випливають із торгових, кредитних та інших операцій платіжного характеру.

Найвищою формою стійкості підприємства є його здатність розвитку в умовах внутрішнього та зовнішнього середовища. Для цього підприємство повинно бути кредитоспроможним.

Кредитоспроможнім є підприємство при наявності у нього передумов для одержання кредиту і спроможності своєчасно повернути його з відсотками за рахунок прибутку або інших фінансових ресурсів.

Таким чином, фінансова стійкість підприємства – це такий стан його фінансових результатів і ресурсів, їх розподіл і використання, який забеспечує розвиток підприємства на основі зросту прибутку і капіталу при збереженні платоспроможності в умовах припустимого рівню риску.

Абсолютними показниками фінансової стійкості є показники, які характеризують ступінь забезпеченості запасів та витрат джерелами їх формування.

До абсолютних показників фінансової стійкості відносяться:

  1. Наявність власних джерел формування запасів та витрат (СОС), представляють собою різницю між власним капіталом та необоротними активами, де власний капітал визначається по пасиву баланса підприємства і є сумою 1, 2 і 5-го розділів і складає 27831 тис. грн на початок і 30998 тис. грн. на кінець звітнього періоду, а розміри запасів і витрат відображені у 2-му розділі активу баланса і складає по балансу ТОВ "Ланнівський цукровий завод" на початок звітнього періоду 35332 тис. грн і на кінець звітнього періоду 32217 тис. грн.

  2. Наявність власних та довгострокових запозичених джерел формування запасів та витрат (СД) визначаються шляхом збільшення попереднього показника на суму довгострокових пасивів.

  3. Наявність загальної величини джерел формування запасів та витрат (ОИ) визначається шляхом збільшення попереднього показника на суму короткострокових позичених засобів.

Для наочності зведемо аналіз абсолютних показників фінансової стійкості ВАТ "Ланнівський цукровий завод" у таблицю 2.2

Таблиця 2.2