Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма_остання.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
713.73 Кб
Скачать

3.3.4. Інформаційна підтримка малого підприємництва

Для створення належного доступу суб’єктів малого підприємництва до потенційної кадрової та ресурсної підтримки буде здійснюватись ефективне інформаційне забезпечення. Воно передбачатиме:

- широке використання можливостей телебачення, преси, веб-сайтів, видання інформаційних бюлетенів, довідників;

- спрощення доступу до ділової інформації (про ресурсну та товарну бази, постачальників товарів і послуг, джерела й умови кредитування, потенційних інвесторів, комерційні пропозиції, кон’юнктуру ринку);

- надання юридичних, фінансових, податкових консультацій, розробка та розповсюдження пакетів типових документів (статут, бізнес-план, угоди тощо);

- забезпечення публічного обговорення проектів регуляторних актів, які суттєво впливають на ринкове середовище;

- організації в обласному центрі, містах і районах області виставок-ярмарків, участі підприємців у всеукраїнських та міжнародних конференціях, виставках, семінарах, конкурсах з метою обміну досвідом, залучення сучасних технологій, використання інноваційних ідей;

- проведення масової роз’яснювальної роботи місцевими органами виконавчої влади з питань практичного застосування чинного законодавства, яке регулює підприємницьку діяльність.

В районах області через інформаційні центри будуть надаватись консультації фермерським господарствам. Для зниження безробіття на селі проводитиметься роз’яснювальна, навчальна робота щодо розвитку «зеленого» туризму, кустарно-меблевого виробництва тощо.

Для забезпечення надання кваліфікованої та розгалуженої інформаційної підтримки з використанням новітніх інформаційних та телекомунікаційних мереж будуть використовуватись можливості:

- районних Центрів підтримки та розвитку підприємництва;

- інформаційно-консультативного центру при облдержадміністрації та відповідних центрів при райдержадміністраціях і виконавчих комітетах міських рад;

- регіональної торгово-промислової палати;

- інформаційно-консультативного пункту Житомирської регіональної комісії підприємців Ради підприємців України при Кабінеті Міністрів.

3.4. Пріоритетні та інноваційні програми

Враховуючи результати вивчення тенденцій в підприємництві області,

завдання, визначені Національною програмою розвитку малого підприємництва, стратегією економічного і соціального розвитку області та іншими програмними документами, пріоритетами в малому бізнесі у 2005-2006 роках будуть:

Залучення молоді до підприємницької діяльності

Недостатній розвиток інфраструктури підтримки молодіжного підприємництва в області вимагає комплексного вирішення існуючих проблем. З метою створення умов для активізації молодіжного підприємництва, адаптації молоді до умов ринкової економіки розроблена обласна програма підтримки молодіжного підприємництва на 2003-2005 роки. Логічним продовженням її реалізації буде програма на 2006-2008 роки.

Буде реалізовано низку заходів для залучення молоді до підприємницької діяльності і підтримки молодіжної ініціативи. Посилиться співробітництво органів виконавчої влади і громадських об’єднань молодих підприємців у вирішенні питань молодіжного підприємництва. Буде проводитись активне їх залучення до участі у роботі координаційної ради з питань розвитку підприємництва при облдержадміністрації.

Підтримка жіночого підприємництва здійснюватиметься шляхом:

- проведення тренінгів та семінарів для безробітних жінок з метою набуття ними впевненості у власних силах;

- рекламування успіху жінок-підприємців та інформування громадськості про роль жінок в економіці через засоби масової інформації;

- забезпечення пріоритетності доступу до механізмів мікрокредитування, фінансової підтримки;

- посилення ролі жіночих громадських об’єднань у захисті прав і інтересів суб’єктів підприємницької діяльності.

Підтримка власного товаровиробника

Ефективним важелем стимулювання процесів підвищення доходів населення, становлення середнього класу є розвиток малих підприємств, які виготовляють товари народного споживання. Пріоритети фінансової підтримки будуть надаватись реалізації бізнес-проектів виробничого спрямування. Серед цих підприємств особлива увага приділятиметься реалізації проектів із залученням до малого підприємництва інвалідів та інших мало захищених верств населення.

В аграрні сфері перевага надаватиметься товаровиробникам, які використовуватимуть новітні високоефективні технології виробництва сільськогосподарської. Особлива увага приділятиметься сільському зеленому туризму.

Підтримка інноваційних проектів

Поглиблення інноваційної спрямованості розвитку підприємництва досягатиметься за рахунок запровадження механізмів правової, фінансової, організаційної, кадрової та освітньої підтримки інноваційних проектів у сфері малого бізнесу, сприяння їх доступу до нових технологій. Широко використовуватимуться розробки навчальних закладів, науково-дослідних установ області, налагоджуватиметься тісна співпраця з науковцями інших регіонів країни.

В області удосконалюватиметься каталог інвестиційних та інноваційних проектів, до якого буде встановлено максимальний доступ підприємницьких структур регіону, країни та інших держав, з якими налагоджені партнерські відносини. Це дозволить збільшити залучення приватного капіталу, підприємств, спеціалізованих фінансових установ, міжнародних донорських проектів.

Органами місцевої влади підтримуватиметься ініціатива щодо створення та розвитку діяльності спеціальних центрів технологічного супроводження інноваційних бізнес-проектів і захисту інтелектуальної власності на базі технічних вищих учбових закладів.

Житомирською регіональною комісією Ради підприємців України при Кабінеті Міністрів буде створено інформаційно-консультативний пункт, який здійснюватиме вивчення проектів регуляторних актів, аналіз їх регуляторного впливу, концентруватиме пропозиції підприємців області щодо покращення підприємницького середовища та надаватиме підприємцям безпосередні консультації з юридичних, фінансових та інших питань їх діяльності.

Додаток 1 до програми

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]