Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма_остання.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
713.73 Кб
Скачать

3.2. Фінансово - кредитна та інвестиційна підтримка

Розбудова розгалуженої та сучасної системи фінансово-кредитної підтримки малого бізнесу в області сприятиме усуненню об’єктивних перешкод для його розвитку, серед яких основними є відсутність майна, як ліквідної застави для забезпечення гарантій повернення кредиту, регулярна потреба в мінікредитах для поповнення оборотних коштів, а також в фінансових ресурсах для започаткування власної справи тощо.

Враховуючи те, що банківські установи області не готові повною мірою вирішити проблеми фінансування малого бізнесу, а особливо підприємців-фізичних осіб, Програмою передбачено залучення широкого кола джерел фінансування та інвестування. Метою є об’єднання фінансових можливостей всіх джерел підтримки підприємництва, створення оптимальних механізмів ефективного цільового використання фінансових та інвестиційних ресурсів.

Фінансово-кредитна підтримка має прямі та непрямі напрямки. Першими визначені:

- розвиток небанківського кредитування – кредитних спілок, інвестиційних, лізингових фондів, венчурного, страхового капіталу тощо;

- залучення коштів місцевих бюджетів (по можливості) та при наявності відповідних рішень органів місцевого самоврядування усіх рівнів для підтримки підприємництва;

- формування за участю органів місцевої влади та місцевого самоврядування за погодженням мережі фінансово-кредитної підтримки малого бізнесу: районних і міських фондів підтримки підприємництва, інвестиційних та інноваційних фондів, кредитних спілок;

- залучення коштів міжнародних кредитних ліній, грантів, розвиток мікрофінансових установ за підтримки міжнародних фондів;

- створення схем банківського мікрокредитування для дрібних суб’єктів малого підприємництва, особливо підприємців-фізичних осіб.

Непрямими напрямками визначені:

- встановлення диференційованих ставок податків та зборів в залежності від рівня пріоритетності та прибутковості підприємницької діяльності;

- пільгова система патентного обслуговування;

- знижки орендної плати за користування комунальним майном за рішенням відповідного органу місцевого самоврядування.

Враховуючи особливості структури малого бізнесу області, а саме значну питому вагу підприємців-фізичних осіб і фермерів, найбільші перспективи має розвиток мережі кредитних спілок, які, використовуючи вільні фінансові ресурси громадян, здатні у короткий термін задовольнити потреби підприємців у сільській місцевості і надати допомогу розвитку фермерства.

З метою посилення роботи у цьому напрямку планується залучити місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування до активної пропаганди позитивного досвіду роботи кредитних спілок, надання їм ресурсної та консультативної допомоги. Осередками формування спілок стануть і районні центри підтримки розвитку підприємництва.

Планується розширити діяльність Регіонального фонду підтримки підприємництва та збільшити обсяги надання фінансової підтримки малому підприємництву, у тому числі за рахунок виділення коштів з обласного бюджету у сумі не менше 350 тис. гривень, з місцевих бюджетів при наявності рішеннь органів місцевого самоврядування про спрямування цих коштів – не менше 332 тис. гривень. Витрачання коштів буде здійснюватись за такими напрямами:

- надання фінансової підтримки суб’єктам малого підприємництва на конкурсній основі, що працюють в пріоритетних сферах діяльності, шляхом погашення частини відсотків за банківськими кредитами;

- навчання та підготовка кадрів для малого і середнього бізнесу;

- допомога у проведенні науково-технічної та фінансової експертизи, підготовки бізнес-проектів;

- проведення заходів з підтримки малого бізнесу спільно з громадськими і профспілковими об’єднанням підприємців;

- надання фінансової допомоги молодим підприємцям – переможцям конкурсу бізнес-проектів підприємницької діяльності;

- удосконалення шкільної економічної освіти шляхом організації підвищення кваліфікації вчителів економіки, надання середнім школам допомоги спеціалізованою літературою;

- надання фінансової та ресурсної підтримки на створення на паритетних умовах бізнес-інкубатора.

В сучасних умовах дефіциту коштів фінансова допомога як важіль стимулювання розвитку і підвищення ефективності підприємницької діяльності буде надаватись на основі співфінансування заходів та конкурсного відбору. Переваги надаватимуться проектам, що забезпечать розвиток депресивних територій та сільської місцевості, пріоритетних видів діяльності, створення нових робочих місць і самозайнятість соціально вразливих категорій населення. При цьому на пряму фінансово-кредитну допомогу дійсним і потенційним суб’єктам підприємництва буде направлятись не менше 50% загальних обсягів фінансування.

Перспективним напрямком досягнення програмної мети будуть дії облдержадміністрації, інших місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо здійснення комплексу заходів по нарощуванню залучення інвестицій у розвиток малого бізнесу.

В рамках регіональної політики планується проведення аналізу стану соціально-економічного розвитку кожного району, міста та розроблення конкретних заходів щодо підвищення їх інвестиційної привабливості. Буде здійснена диверсифікація шляхів залучення інвестицій в економічну та соціальну сферу регіонів і на цій основі збільшення обсягів фінансування з різних джерел для створення нових та розвитку діючих малих підприємств.

Пріоритети у інвестиційній підтримці будуть надані суб’єктам малого бізнесу, які працюватимуть у галузі переробки сільськогосподарської продукції, виробництва товарів народного споживання, транспорту, сільського та молодіжного житлового будівництва, комунально-побутового обслуговування населення та бізнесу на селі.

Прозорість і гласність витрачання коштів забезпечуватимуть Наглядова рада Регіонального фонду підтримки підприємництва, до складу якої включені депутати обласної ради, представники територіального представництва Держпідприємництва України, громадських організацій підприємців області, інших громадських і профспілкових об’єднань громадян тощо.

3.3. РЕСУРСНЕ ТА ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ,

ПОДАЛЬШЕ ФОРМУВАННЯ ІНФРАСТРУКТУРИ

Одним з основних стимулюючих факторів у розвитку малого підприємництва стане державна та регіональна політика щодо його підтримки, зокрема в фінансовому, матеріальному, кадровому та організаційному забезпеченні розвитку. Діяльність суб’єктів малого бізнесу буде направлена в першу чергу на створення нових робочих місць.

3.3.1. ФОРМУВАННЯ ІНФРАСТРУКТУРИ РОЗВИТКУ

МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА

Враховуючи те, що основні чинники, що стримують розвиток підприємництва, зосереджені на районному та міському рівні – реєстрація, системи контролю і дозвільної практики, регулювання орендних і земельних відносин тощо, у 2005 році планується створити мережу з 23 районних Центрів підтримки та розвитку підприємництва.

Основними завданнями і напрямками діяльності Центрів будуть:

- сприяння розвитку і підвищення ефективності підприємницької діяльності у районі (місті);

- встановлення конструктивних, прозорих, ділових взаємовідносин з місцевими органами виконавчої влади;

- надання консультативно-методичної допомоги з питань відкриття власної справи, допомога у складанні бізнес-планів;

- вирішення питань фінансової підтримки, пошуку потенційних партнерів, інвесторів;

- розв’язання проблемних питань розвитку та існування суб’єктів підприємництва, правовий захист;

- проведення маркетингових досліджень тощо;

В даних Центрах буде сконцентрована інформація про бізнес-пропозиції підприємницьких структур всіх форм власності та видів діяльності, інвестиційні пропозиції підприємств, інноваційні проекти. Ці установи матимуть власних фахівців з юридичних, фінансових та інших питань, які надаватимуть консалтингові послуги.

При створенні центрів буде задіяна на паритетних умовах фінансова, матеріально-технічна й інформаційна база райдержадміністрацій, міськвиконкомів, головного управління економіки облдержадміністрації, Житомирської регіональної торгово-промислової палати, Житомирської товарної аграрно-промислової біржі та агроторгових домів.

Робота Центрів підтримки і розвитку підприємництва проводитиметься у тісному зв’язку з місцевими осередками громадських і профспілкових об’єднань підприємців, що активізуватиме їх діяльність.

Значна увага приділятиметься посиленню ролі громадських, профспілкових та фахових об’єднань підприємців. Здійснюватиметься координація їх діяльності, організація спільних нарад, семінарів, конференцій, “круглих столів”, обговорення проектів регуляторних актів, розроблятимуться плани заходів по співпраці органів виконавчої влади з підприємцями. Органами влади проводитиметься робота щодо залучення міжнародної технічної допомоги. Буде підвищена роль і активність роботи Координаційної ради з питань розвитку підприємництва при облдержадміністрації та відповідних рад у районах і містах області.

Створенню стабільного підприємницького середовища буде сприяти розширення мережі регіональних і професійних об'єднань підприємців (роботодавців), посилюватиметься їх взаємодія з місцевими органами виконавчої влади та місцевого самоврядування. Зростатиме кількість сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

Формування розвиненої інфраструктури базуватиметься на адекватності рівню розвитку малого підприємництва регіону, раціональному територіальному розміщенні, функціональній концентрації на гострих проблемах діяльності малих підприємств, доступності послуг для підприємців, залученні державних і недержавних ресурсів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]