Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rozdil_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
4.52 Mб
Скачать

2.5. Склад місцевих податків і зборів в Україні

Згідно чинного законодавства до місцевих віднесено 2 види податків і 14 видів зборів. Місцеві податки:

1) з реклами;

2) комунальний.

Місцеві збори:

  1. за парковку автотранспорту;

  2. ринковий;

  3. за видачу ордера на квартиру;

  4. курортний;

  5. за участь у бігах на іподромі;

  6. за виграш на бігах на іподромі;

  7. з осіб, які беруть участь у грі на тоталізаторі на іподромі;

  8. за право використання місцевої символіки;

  9. за право проведення кіно- і телезйомок;

  10. за проведення місцевих аукціонів, конкурсного розпродажу і лотерей;

  11. за видачу дозволу на розміщеня об’єктів торгівлі та сфери послуг;

  12. з власників собак.

Місцеві ради (сільські, селищні, міські) відповідно до переліку місцевих податків і зборів, передбаченого Законом України “Про систему оподаткування”, запроваджують на своїй території місцеві податки, визначають механізм їх справляння та порядок сплати. Крім того, вказаним законодавчим актом визначено обов’язковість запровадження сільськими, селищними та міськими радами за наявності об’єктів оподаткування або умов, з якими пов’язано запровадження певних податків і зборів – комунального податку, а також зборів: за парковку автотранспорту, ринкового, за видачу ордера на квартиру, за видачу дозволу на розміщення об’єктів торгівлі та сфери послуг, з власників собак.

Місцеві органи самоврядування по кожному виду місцевих податків та зборів розробляють положення, яким регламентується порядок сплати та перерахування в місцевий бюджет податків та зборів у відповідності із встановленим переліком та граничними ставками. Органи місцевого самоврядування визначають також органи (підприємства, установи та організації), які повинні вести облік платників податків (зборів) і нести відповідальність за їх стягнення та перерахування до місцевого бюджету; затверджують форми звітів по даних податках, порядок та строки їх надання у податкові органи.

В Законі України “Про місцеве самоврядування в Україні” (ст. 26) до складу повноважень сільських, селищних та міських рад віднесено право надавати пільги по місцевих податках і зборах у вигляді повного або часткового звільнення від їх сплати певних категорій платників або відстрочки в сплаті місцевих податків та зборів.

Відповідальність за правильність обчислення, своєчасність та повноту перерахування місцевих податків та зборів до місцевих бюджетів покладається на платників відповідно до діючого законодавства.

Розглянемо більш детальніше кожен вид місцевих податків та зборів та діючий порядок їх справляння. Основні елементи механізму справляння місцевих податків і зборів наведено у додатку 7.

Податок з реклами

Платниками податку з реклами виступають юридичні особи та громадяни – замовники реклами. Рекламою, згідно чинного законодавства, вважається спеціальна інформація про особи або продукцію, яка розповсюджується у будь-якій формі та будь-яким способом з метою прямого або опосередкованого одержання прибутку. Основними видами реклами є: зовнішня, внутрішня, реклама на транспорті, телебаченні і радіо, у друкованих засобах масової інформації, з використанням телефонного та документального електрозв’язку та ін. Зовнішня реклама розміщується на спеціальних конструкціях, щитах, екранах, які знаходяться під відкритим небом. Внутрішня реклама розміщується всередині будинків, приміщень, споруд.

До засобів розповсюдження інформації відносять: пресу (газети, журнали, прейскуранти, каталоги, довідники та ін.), ефірне, супутникове та кабельне телебачення, радіомовлення, ілюстровані зображувальні засоби, афіші, плакати, календарі, аудіо- та відеозаписи, світлові табло, комп’ютерні програми та інше майно юридичних та фізичних осіб.

Об’єктом оподаткування податком з реклами виступає вартість послуг за встановлення та розміщення реклами. Граничні ставки податку встановлені в наступному розмірі:

– 0,1% вартості послуг за розміщення одноразової реклами;

– 0,5% вартості послуг за розміщення реклами на тривалий час.

Податок сплачується під час оплати послуг за встановлення та розміщення реклами. Перерахування податку до місцевого бюджету здійснюють підприємства (організації, установи), які проводять встановлення та розміщення реклами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]