Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка акт фп 2012 чисто.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
679.42 Кб
Скачать

Тема 9: Актуальні питання правового регулювання державних і місцевих запозичень, надання гарантій та фінансування публічного боргу

Зміст публічного боргу. Правова природа боргових зобов’язань, які випливають з публічного кредиту.

Правове регулювання відносин в сфері державного боргу України. Поняття і склад державного боргу. Державний борг і бюджетна заборгованість. Правове регулювання бюджетних запозичень та надання гарантій. Види бюджетних запозичень. Граничний обсяг державного внутрішнього і зовнішнього боргу України.

Поняття, склад, види і форми державного внутрішнього боргу України. Облігації внутрішніх державних позик і казначейські зобов'язання України. Умови і порядок випуску державних цінних паперів та регулювання їх обігу. Порядок розміщення облігацій державних позик. Виплата доходу за облігаціями державних позик та їх погашення. Порядок випуску і розміщення казначейських зобов'язань України. Виплата доходу за казначейськими зобов'язаннями України. Боргові зобов'язання (гарантії) Уряду України.

Управління державним внутрішнім боргом України. Методи управління державним внутрішнім боргом України. Обслуговування державного внутрішнього боргу України. Фонд обслуговування державного внутрішнього боргу України.

Правове регулювання державного зовнішнього боргу України. Поняття і склад державного зовнішнього боргу України. Форми державного зовнішнього боргу України: міждержавні (міжнародні) позики Уряду України, гарантійні зобов'язання Уряду України. Управління державним зовнішнім боргом України. Обслуговування державного зовнішнього боргу України.

Правове регулювання муніципального боргу в Україні. Правове регулювання місцевих запозичень та місцевих позик. Облігації місцевих (муніципальних) позик. Умови і порядок випуску муніципальних цінних паперів та регулювання їх обігу. Види і форми муніципального боргу в Україні, порядок його пошатення.

Державні та місцеві гарантії, їх особливості та порядок надання. Порядок погашення заборгованості суб'єкта господарювання перед державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) за виконання гарантійних зобов'язань.

Фінансування державного (муніципального) боргу.

Правове регулювання відносин з надання кредитів, за рахунок коштів державного (муніципального) запозичення. Правове забезпечення боргової безпеки України.

Тема 10: Актуальні питання фінансово-правового регулювання загальнодержавного обов’язкового соціального страхування

Конституційно-правові основи створення та діяльності централізованих позабюджетних цільових фондів. Загальна характеристика фінансово-правового регулювання відносин, що виникають при формуванні, розподілі та використанні фінансових ресурсів публічних позабюджетних фондів. Особливості правового режиму централізованих позабюджетних цільових фондів.

Правовий режим страхових внесків до централізованих позабюджетних цільових фондів. Єдиний внесок до фондів державного соціального страхування. Правові засади діяльності Пенсійного фонду України. Основні функції та завдання Пенсійного фонду України. Формування бюджету Пенсійного фонду України. Правове забезпечення діяльності Пенсійного фонду України, стан та тенденції його удосконалення. Формування та затвердження бюджетів фондів соціального страхування

Правове регулювання організації та діяльності Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Органи управління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Джерела формування коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Правові основи діяльності Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Формування фінансових ресурсів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та порядок їх використання.

Правовий режим Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України. Організаційна структура Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України. Фінансування страхових виплат, соціальних послуг та профілактичних заходів Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

Казначейське обслуговування фондів державного соціального страхування.

Правові питання діяльності Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Правовий статус та керівні органи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.