Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка акт фп 2012 чисто.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
679.42 Кб
Скачать

Тема 15: Актуальні питання валютного регулювання та валютного контролю

Правове регулювання валютних відносин. Розвиток валютного законодавства України. Поняття і предмет валютного права. Правові основи валютного права України. Система валютного законодавства.

Поняття і зміст валютних відносин. Поняття і статус валюти України, валютних цінностей, іноземної валюти. Право власності на валютні цінності. Поняття валютних операцій та операцій з валютними цінностями. Види валютних операцій. Поточні валютні операції. Валютні операції з руху капіталу. Державний та місцеві валютні фонди. Офіційні валютні резерви.

Валютна політика України та лібералізація валютного законодавства. Повноваження Національного банку України та Кабінету Міністрів України в сфері валютного регулювання. Валютний (обмінний) курс та порядок його встановлення. Повноваження державних органів і функції банківської системи у сфері валютного регулювання. Рівні валютно-правового регулювання. Міждержавне валютне регулювання. Внутрішньодержавне валютне регулювання. Форми валютного регулювання. Валютна монополія. Валютні обмеження.

Правовий режим валютних операцій. Ліцензії Національного банку України на здійснення валютних операцій. Правила здійснення операцій з іноземною валютою на території України. Порядок використання надходжень в іноземній валюті. Порядок організації торгівлі іноземною валютою. Організація внутрішнього валютного ринку України. Передумови та етапи становлення внутрішнього валютного ринку України. Сучасна система регулювання валютного ринку в Україні. Порядок ввезення, переказування і пересилання з-за кордону, а також вивезення, переказування і пересилання за кордон резидентами і нерезидентами валюти України. Порядок організації розрахунків в іноземній валюті. Порядок відкриття і види банківських рахунків в іноземній валюті. Переоформлення та закриття валютних рахунків. Валютне кредитування.

Особливості правового регулювання, суб’єкти та сфера валютного контролю. Органи і агенти валютного контролю. Функції державних органів і банківської системи України у сфері валютного контролю. Національний банк України як орган валютного контролю. Комерційні банки як агенти валютного контролю.

Зобов'язання щодо декларування валютних цінностей та іншого майна.

Відповідальність за порушення валютного законодавства.

Правозахисна діяльність прокуратури в сфері додержання валютного законодавства і здіснення валютного контролю. Проблеми відповідальності за правопорушення у валютній сфері.

Плани лекцій

Тема 1: Актуальні питання теорії фінансового права

  1. Проблеми сучасного визначення предмета та методу фінансового права.

  2. Принципи фінансового права.

  3. Система фінансового права та система фінансового законодавства, їх співвідношення.

  4. Дія норм фінансового права та конкуренція фінансово-правових приписів, співвідношення законності та доцільності у фінансовому праві

  5. Суб’єкти фінансового права та фінансових правовідносин, проблема представництва у фінансовому праві.

Тема 2: Правовий режим публічних фондів коштів,