Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАОЧКА древ.мира 2011.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
150.53 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

КРАМАТОРСЬКИЙ ЕКОНОМІКО-ГУМАНІТАРНИЙ| ІНСТИТУТ

КАФЕДРА ІСТОРІЇ ТА КУЛЬТУРОЛОГІЇ|

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА ТА МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ

з дисципліни

Історія стародавнього світу”

для студентів спеціальності 6. 020302 “Історія”

(заочна форма навчання)

Краматорськ 2011

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

КРАМАТОРСЬКИЙ ЕКОНОМІКО-ГУМАНІТАРНИЙ| ІНСТИТУТ

КАФЕДРА ІСТОРІЇ ТА КУЛЬТУРОЛОГІЇ

Затверджено:

Проректор з навчально-методичної

і наукової роботи

к.е.н.,проф. Л.А. Останкова

(підпис) (Прізвище, ініціали)

Протокол № __від ___________

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА ТА МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ

З дисципліни

Історія стародавнього світу”

Для студентів спеціальності 6. 020302 “Історія” (заочна форма навчання)

Схвалено на засіданні кафедри

історії та культурології

та рекомендовано до друку

Протокол № 2 від 02.11.2011

Краматорськ 2011

ББК 63.3 (0)3

Робоча навчальна програма та методичні вказівки до виконання контрольних робіт з дисципліни «Історія стародавнього світу» для студентів спеціальності 6.020302 «Історія» (заочної форми навчання) / Укладач: В.Б. Гарін - Краматорськ: КЕГІ, 2011 – 17с.

1. ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Ціль і задачі курсу

Ціль курсу - глибоке вивчення історичного розвитку давніх цивілізацій Африки, Азії і Європи. Показати, що історія давнього світу виступає послідовними, цілісними етапами, у рамках яких вирішувалися глобальні задачі розвитку і становлення світової цивілізації. Наочно продемонструвати роль особистого й економічного чинників в історичному процесі, не перебільшуючи значення народних мас і прямувань, класової і соціальної боротьби. Одночасно показати, що давня історія є сукупністю різнонаправлених прямувань, кожне з яких мало свої тимчасові рамки, свою динаміку й учасників, переслідувало свої цілі.

Основна ідея даного курсу - спадкоємність у розвитку процесу становлення земної цивілізації, взаємозв'язок матеріальних і духовних чинників суспільного розвитку, а також самоцінність кожного історичного етапу.

Рекомендації по вивченню курсу

Успішне опанування даною дисципліною можливо тільки в контексті вивчення інших гуманітарних і суспільних наук і предметів, насамперед історії світової культури, історії суспільної думки, політології і соціології.

Такою необхідною умовою успішного оволодіння курсу є його достатнє забезпечення літературними джерелами і науковими дослідженнями.

У процесі вивчення курсу виконують контрольні роботи.

Робота складається з двох питань. Питання обираються самостійно. Контрольна робота виконується на стандартних аркушах формату А4, загальним обсягом 10-15 сторінок. Після вибору теми необхідно ознайомитися з літературою по ній і скласти план майбутньої контрольної роботи. Мінімальний обсяг використовуваної літератури повинний складати 7-8 джерел. Після складання плану обов'язковим є наступний порядок: вступ, основний текст, висновки і список використаної літератури за абеткою. Титульний лист виконується за стандартним зразком (див. додаток 1).

Контрольна робота повинна бути виконана акуратно, змістовно і грамотно. Роботи варто подавати у встановлений термін до деканату заочного факультету.

2. Програма навчальної дисципліни

2.1.Теоретична частина

Тема 1. Зародження староєгипетської цивілізації. Періоди Раннього та Давнього царств

Географічне та політичне положення Давнього Єгипту. Передумови виникнення староєгипетської цивілізації, різноманітні концепції походження народу Давнього Єгипту. Періодизація історії Давнього Єгипту, початок формування класового суспільства і держави. Мена - перший фараон Єгипту. Об'єднання країни і створення централізованої держави. Економіка і господарство Давнього Єгипту.