Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАОЧКА древ.мира 2011.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
150.53 Кб
Скачать

Тема 2. Єгипет Середнього царства

Соціально-економічне положення Єгипту в період Середнього царства. Видатні фараони ХІІ династії /Аменемхет I, Сенусерт I, Аменемхет ІІ, Сенусерт ІІІ, Аменемхет ІІІ/. Боротьба фараонів із номархами. Захоплення Єгиптом Нубії, Синаю й оазисів у Лівійській пустелі. Встановлення контролю над усім плином Нілу і нові зовнішньоторговельні можливості. Похід у країну Ретену. Результати розвитку єгипетського товариства періоду Середнього царства.

Тема 3. Єгипет Пізнього царства

Соціально-політичне й економічне положення країни на початку XI ст. до н.е. Утвердження лівійської династії, її діяльність. Ефіопська династія в Єгипті. Вторгнення в Єгипет ассірійських військ. Правління саїської династії. Діяльність фараона Нехо. Боротьба Єгипту з Вавилоном, битва під Єрусалимом, Державний переворот Амасиса і його наслідки. Завоювання Давнього Єгипту персами. Значення давньоєгипетської цивілізації.

Тема 4. Найдавніші цивілізації Ближнього Сходу

Геополітичне положення і кліматичні умови Месопотамії. Шумери - найдавніше населення Дворіччя. Економіка і культура давніх шумерів. Знамениті шумерські міста і їхня історична доля /Эріду, Ур, Ларса, Лагаш, Урук/. Семітські племена й утворення держави Аккад. Цар Саргон - легенда і дійсність. Завоювання Саргоном міст Шумера і перше об'єднання всієї території Месопотамії.

Тема 5. Давня Ассирія та хетське царство

Державно-політичний устрій давньої Ассирії. Ассірійська патріархальна сім'я і її особливості. Соціально – політичні та економічні особливості хетської держави. Причини падіння ассірійської держави.

Тема 6. Давні держави Малої Азії та Палестини

Фрігія, Лідія, Ізраїль, Фінікійські міста. Географічне положення і населення Фрігії. Розвиток фінікійської торгівлі. Народ Ізраїлю і його поход у землю " обітовану". Біблія й історія. Завоювання Єрусалима і Сирії. Розкол Ізраїлю на дві держави. Палестина і Вавилон. Падіння давніх царств Ізраїлю й Іудеї.

Тема 7. Ранньогрецькі держави

Критська держава. Перші грецькі міста. Архаїчна Греція. Економічний розвиток архаїчної Греції. Становлення та розвиток полісів. Грецька колонізація. Підйом Спарти і будівництво Афін. Троянська війна і її наслідки. Переселення в Грецію племен дорійців.

Тема 8. Давня Греція в VI ст. до н.е

Давні Спарта та Афіни. Змова Кілону. Законодавство Солона. Афінська демократія. Перетворення Афін у найбільший торгівельно-економічний центр Греції. Реформаторська діяльність Клисфена. Знищення грецьких родових філ. Демократизація афінської армії. Введення остракізму і його соціально-політичні наслідки.

Тема 9. Греко - персидські війни

Греки і перси у VI ст. до н.е. Політика Дарія І. Марафон. Фермопіли. Бій у Сахалінської протоці. Підсумки греко-персидських війн.

Тема10. Греція у V ст. до н.е.

Утворення Делоської спілки. Особливості економічного розвитку Греції в V ст. до н.е. Військова сутичка Спарти й Афін. Калліїв мир. Політична діяльність Перикла. Причини і хід Пелопонеської війни. Афінська експедиція проти Сіракуз. Поразка Афін і встановлення миру зі Спартою. Соціально-політичні наслідки громадянських війн.

Тема 11. Греція та Македонія

Встановлення македонського панування у Греції. Великий похід Олександра Македонського та його наслідки. Битва на ріці Гранік. Битва під Іссою і її військово-політичні наслідки. Завоювання Фінікії. Походи в Середню Азію й Індію. Утворення держави Олександра Македонського.

Тема 12. Становлення Давнього Рима

Поява в Італії латинян. Легенда про виникнення Риму. Ромул - фундатор і перший цар Рима. Правління семи перших царів. Встановлення в Римі республіканського ладу. Соціальна структура давньоримського товариства. Боротьба плебеїв із патриціями. Створення римської армії. Введення інституту народних трибунів.

Тема 13. Становлення римської республіки

Державний устрій римської республіки. Перша Латинська війна і її результати. Самнітські війни і розширення території римської республіки. Боротьба римлян із грецькими містами-колоніями. Італійський похід царя Пірра і його наслідки. Підпорядкування Римом усього Апеннінського півострова.

Тема 14. Боротьба Рима з Карфагеном

Карфаген і його соціально-політичний устрій. Причини війн Рима проти Карфагена. Перша Пунічна війна і її результати. Друга Пунічна війна. Похід Ганнібала в Італію. Диктатура Фабія Максима. Битва під Каннами. Африканська експедиція римлян /Сципіон/. Битва під Замою. Закінчення Другої Пунічної війни і капітуляція Карфагена.

Тема 15. Рим у ІІ ст. до н.е.

Утворення римських провінцій і їхній політичний устрій. Завоювання Римом Іспанії і Іллірії. Македонська війна, битва під Кіноскефалами. Соціально-політичні результати Македонської війни. Боротьба Рима з державою Селевкідів. Мир з Антиохом ІІІ. Зовнішня політика Рима в Азії. Наслідок союзних договорів із Пергамом і Родосом. Утворення нових римських провінцій.

Тема 16. Завойовницька політика Рима в ІІ ст. до н.е.

Друга Македонська війна і її результати. Битва під Істмою і встановлення римського панування на території всієї Греції. Третя Пунічна війна. Облога Карфагена, руйнація Карфагена й утворення римської провінції "Африка". Повстання проти Рима в Іспанії і завоювання Лузітанії.

Тема 17. Перехід Рима до класичного рабства

Соціальна структура й економіка Рима на початку I ст. до н.е. Нові римські стани - нобілітет, вершники, люмпен –пролетаріат. Розпад імперії Селевкидів і утворення римської провінції “Азія”. Сицилійське повстання рабів і його наслідки. Політична діяльність братів Гракхів. Військова реформа Гая Гракха.

Тема 18. Соціально-політична боротьба в Римі на рубежі II - I ст. до н.е.

Югуртинська війна і її результати. Військова реформа Гая Марія. Боротьба з тевтонами і кімврами. Друге Сицилійське повстання рабів. Консулат Гая Марія. Причини Союзницької війни в Італії, її хід і результати. Початок політичної діяльності Корнелія Сули. Рішення проблеми римського громадянства.

Тема 19. Диктатура Сули

Політична боротьба в Римі в I ст. до н.е. Війна Рима з Понтійським царством. Військова діяльність Корнелія Сули. Битва біля Колінських воріт і встановлення диктатури Сули. Соціально-політичні наслідки диктатури Сули. Збільшення числа римських громадян і обмеження влади народних зборів.

Тема 20. Рим у I ст. до н.е.

Соціально-економічне положення римської республіки в I ст. до н.е. Аграрна реформа і її значення. Спроба державного перевороту консула Емілія Лепіда. Військово-політична діяльність Гнея Помпея. Громадянська війна в Італії. Повстання в Іспанії й ослаблення римської республіки.

Тема 21.Велике повстання рабів під керівництвом Спартака

Причини і початок повстання Спартака. Військові успіхи Спартака, Подальший хід повстання. Розгром армії повсталих. Причини поразки повстання Спартака, його історичне значення. Консулат Помпея і Краса. Політичні реформи в Римі. Боротьба з піратством на Середземному море. Завоювання Римом Східного Середземномор'я. Створення нових римських провінцій.

Тема 22. Перший тріумвірат

Створення Першого тріумвірату. Завоювання Юлієм Цезарем Галлії. Парфянський похід Краса. Велике галльське повстання. Політичне і військове протиборство Цезаря і Помпея. Диктатура Юлія Цезаря. Битва під Фарсалами і поразка Помпея. Єгипетський похід Юлія Цезаря. Завоювання Римом Понтійського царства.

Тема 23. Передумови встановлення римської імперії

Політична і військова діяльність Юлія Цезаря. Убивство Цезаря і початок громадянської війни. Марк Антоній і Гай Октавіан. Створення Другого тріумвірату. Битва під Філіпами і поразка республіканців. Антоній і Клеопатра. Боротьба Октавіана з Антонієм. Морський бій біля мису Акцій і його військово-політичні результати. Перемога Октавіана в боротьбі з Антонієм.

Тема 24. Встановлення принципату

Імператор Август і його діяльність. Військова реформа Августа. Походи римлян у Німеччину і Панонію. Завоювання Британії. Імператор Нерон. Втрата Британії і повстання в Іудеї. Преторіанські змови. Військовий переворот Веспасіана Флавія. Династія Флавіїв. Завоювання Дакії. Імператор Траян. Походи у Вірменію і Парфію.

Тема 25. Епоха пізньої імперії

Імператор Адріан і відмова від завойовницьких війн. Період “солдатських імператорів”. Імператор Костянтин і прийняття християнства. Перенос столиці в Константинополь, розпад римської імперії на Західну і Східну. Узяття Рима готами, руйнація Рима вандалами і кінець Західної Римської імперії.