Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМІСТ МІЙ.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
114.03 Кб
Скачать

Забезпеченість трудовими ресурсами в тов «Агрофірма «Лиманський»» Очаківського району

Трудові ресурси

2008 р.

2009 р.

Відхилення, %

Потреба

Факт.

%

Потреба

Факт.

%

Всього,

вт. ч.:

- у рослинництві

- у тваринництві

350

311

39

336

301

35

96

97

90

256

221

35

239

210

29

93

95

83

-3

-2

-7

Аналізуючи забезпеченість трудовими ресурсами в ТОВ «Агрофірма «Лиманський»», можна сказати, що кількість працівників в господарстві з кожним роком зменшувалась і, як показують дані таблиці 3.3, ніколи не відповідали потребі.

Отже, можна зробити висновок, що структура кадрів працівників потребує подальшого вдосконалення, а зокрема збільшення їх зайнятості як в рослинництві так і в тваринництві. Існуючий склад працівників рослинництва у звітному році не може забезпечити виконання виробничої програми без додаткового притягнення робітників зі сторони. Це стосується також галузі тваринництва, адже вона також не забезпечена необхідним складом трудових ресурсів.

Найважливішим фактором росту виробництва продукції є людський фактор. Порівняно швидку віддачу можна отримати, якщо залучити до дії організаційно-економічні та соціальні резерви, в першу чергу активувати людський фактор, досягти того, щоб кожен робітник на своєму робочому місці працював сумлінно, з віддачею. Для прискорення віддачі вкладених коштів, зростання темпів ефективності праці необхідно підвищити організованість і дисципліну. В реалізації людського фактору значна роль належить матеріальному стимулюванню, дотриманню принципів оплати праці.

Для здійснення виробничої діяльності сільськогосподарським підприємствам потрібні основні засоби або, інакше кажучи, засоби праці.

Основні засоби - матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій.

До основних засобів ТОВ «Агрофірма «Лиманський»» належать: земельні ділянки, капітальні витрати на поліпшення земель, будинки та споруди, машини та обладнання, транспортні засоби, інструменти, прилади та інвентар, робоча і продуктивна худоба, багаторічні насадження, інші основні засоби.

Розглянемо рівень забезпеченості і використання основних засобів в таблиці 3.4.

Таблиця 3.4