Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7 денежные.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
259.58 Кб
Скачать

2. Документальне оформлення і облік коштів на поточному рахунку

  1. Вивчіть Інструкцію про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затверджену постановою Правління НБУ від 21.01.2004р. №22.

  2. Майте на увазі, що поточний рахунок відкривається суб'єктам підприємницької діяльності, зареєстрованим у встановленому чинним законодавством порядку.

  3. Для відкриття рахунка підприємство представляє в банк наступні документи: заяву на відкриття рахунка, підписану керівником і головним бухгалтером; копію свідчення про державну реєстрацію в органі державної виконавчої влади; копію статуту; копію документа, що підтверджує узяття підприємства на податковий облік; картку зі зразками підписів і відбитком печатки; копію документа про реєстрації в органах Пенсійного фонду України.

  4. При відкритті рахунка банк повідомляє про це податкову інспекцію за місцем реєстрації власника в триденний термін.

  5. У даний час підприємство може мати декілька поточних рахунків у різних банках.

  6. Підприємство само обирає форму розрахунків з іншими підприємствами й організаціями.

  7. Для здійснення операцій за поточним рахунком в банк надаються документи, форми яких затверджені Національним банком України. Документи, що надійшли в банк, дійсні тільки при наявності в них підписів, що повинні бути ідентичні підписам у банківській картці. Виправлення, підчищення і помарки в таких документах не допускаються.

  8. Первинними документами, на підставі яких здійснюються операції на поточному рахунку, є:

- при розрахунках готівкою - грошові чеки і повідомлення на переказ готівки;

- у випадку безготівкових перерахувань - платіжні доручення, платіжні вимоги-доручення, платіжні вимоги, розрахункові чеки, акредитиви. Найбільш розповсюдженою формою розрахункових документів є платіжні доручення, інші форми застосовуються рідше.

  1. Списання і видача коштів з поточного рахунка підприємства здійснюється банком у визначеній черговості, що встановлюється рішенням Кабінету Міністрів України і Національного банку України. У робочі дні банк видає підприємству виписки з його поточного рахунка, що містять перелік зроблених за звітний період операцій. До виписки додаються відповідні виправдувальні документи, на підставі яких були зараховані і списані кошти (на зарахування - другий екземпляр платіжного доручення, якщо постачальник і покупець знаходяться в одному банку, копія супровідної відомості, банківська електронна пошта й ін., на списання грошей - платіжне доручення, меморіальний ордер банку й ін.)

  2. Виписка банку фактично являє собою другий екземпляр особового рахунка підприємства, відкритого банком. Зберігаючи грошові кошти підприємства, банк вважає себе його боржником, тобто на цю суму має кредиторську заборгованість. Виходячи з цього, залишки коштів і надходження на поточний рахунок банк записує за кредитом поточного рахунка, а зменшення свого боргу, списання з рахунка, видачу готівкою - за дебетом. Обробляючи виписку банку, бухгалтер повинний пам'ятати про цю особливість і записувати зараховані суми і залишок - за дебетом поточного рахунка, а списання - за кредитом.

  3. Банківські виписки, що видаються клієнтам з поточного рахунка, можуть трохи відрізнятися за формою через використання різної обчислювальної техніки, але обов'язковими реквізитами є: номер поточного рахунка клієнта; дата попередньої виписки і її вихідний залишок, що є вхідним для наступної виписки; суми перерахувань, що збільшують або зменшують сальдо рахунка; залишок коштів на дату виписки.

  4. Отримана з банку виписка перевіряється й обробляється: підбираються всі розрахунково-платіжні документи, проставляються кореспондуючі рахунки. Усі прикладені до виписки документи погашаються штампом "Погашено". Крім цього бухгалтер перевіряє законність операцій, арифметичні підрахунки, своєчасність і обґрунтованість проведених банком операцій за поточним рахунком і при виявленні помилок повідомляє про це банк. Про помилково зараховані або списані з поточного рахунка суми бухгалтер письмово повинний повідомити банкові для внесення виправлень. У наступних виписках банк робить виправлення, а в бухгалтерському обліку торговельного підприємства суми або списуються або відновлюються.

  5. На полях перевіреної виписки проти сум операцій і на документах указуються коди рахунків, що кореспондують з рахунком 31 "Рахунки в банках". Крім того, на документах указується порядковий номер його запису у виписці банку. Ці документи необхідні для контролю за рухом коштів, перевірок і наступного збереження документів.

  6. Виписка банку є регістром аналітичного обліку і служить підставою для бухгалтерських записів в облікових регістрах за рахунком 31 “Рахунки в банках”. Це активний, балансовий рахунок коштів, залишок якого за дебетом на початок і кінець місяця відбиває наявність на поточному рахунку вільних коштів. Оборот за дебетом рахунка 31 показує надходження готівки з каси, одержання коштів від реалізації продукції, кредитів банку, надходження заборгованості від покупців і замовників і т.д. Оборот за кредитом цього рахунка відбиває зменшення коштів у зв'язку з видачею готівки в касу, погашенням заборгованостей постачальникам, підрядчикам, бюджетові, банкові за отримані кредити, тобто списання грошових коштів.

  7. На суму грошових коштів, що надійшли, на поточний рахунок відповідно до виписок банку в бухгалтерському обліку роблять запис за дебетом рахунка 31 “Рахунки в банках" і кредитом рахунків 30"Каса", 36 "Розрахунки з покупцями і замовниками", 37 "Розрахунки з іншими дебіторами " і ін.

  8. Списання коштів з поточного рахунка підприємства відбивається за кредитом рахунка 31 “Рахунка в банках” у кореспонденції з дебетом рахунків 30 "Каса", 63 "Розрахунки з постачальниками і підрядчиками, 64 "Розрахунки за податками і платежами", 65 "Розрахунки за страхуванням" і ін.

  9. Оформіть платіжне доручення (рис. 7.5).

Поступ. в банк плат.

0401062

ПЛАТІЖНЕ ДОРУЧЕННЯ №

від «____»_________

Платник ДЕБЕТ СУМА

Банк платника

О держувач КРЕДИТ

Банк одержувача

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]