Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!Вопросы Э.Ан.1-30.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
658.94 Кб
Скачать

28.Аналіз ділової активності

Ділову активність можна охарактеризувати як мотивований макро- і мікрорівнем керування процес стійкої господарської діяльності організацій, спрямований на забезпечення її позитивної динаміки, збільшення трудової зайнятості й ефективне використання ресурсів з метою досягнення ринкової конкурентоспроможності. Ділова активність виражає ефективність використання матеріальних, трудових, фінансових і інших ресурсів по всім бізнес-лініям діяльності й характеризує якість керування, можливості економічного росту й достатність капіталу організації.

Значення аналізу ділової активності укладається у формуванні економічно обґрунтованої оцінки ефективності й інтенсивності використання ресурсів організації й у виявленні резервів їхнього підвищення.

У ході аналізу вирішуються наступні завдання:

1) вивчення й оцінка тенденції зміни показників ділової активності;

2) дослідження впливу основних факторів, що обумовили зміну

показників ділової активності й розрахунок величини їхнього конкретного впливу;

3) узагальнення результатів аналізу, розробка конкретних заходів щодо залучення в оборот виявлених резервів.

Ділова активність характеризується якісними й кількісними показниками. Якісними критеріями є: широта ринків збуту (як внутрішніх, так і зовнішніх), ділова репутація організації і її клієнтів, конкурентоспроможність товару, і т.д.

Кількісна оцінка дається по двох напрямках:

1) дослідження динаміки й співвідношення темпів зростання абсолютних показників: основних оціночних показників діяльності організації (виторг і прибуток) і середня величина активів;

2) вивчення значень і динаміки відносних показників, що характеризують рівень ефективності використання авансованих і спожитих ресурсів організації.

При вивченні порівняльної динаміки абсолютних показників ділової активності оцінюється відповідність наступному оптимальному співвідношенню, що отримав назву «золотого правила економіки організації»:

Трчп > ТрВ > ТрА > 100%,

де Трчп - темп зростання чистого прибутку;

ТрВ - темп росту виторгу від продажів;

ТрА - темп росту середньої величини активів.

Виконання першого співвідношення (чистий прибуток росте випереджальним темпом у порівнянні з виторгом) означає підвищення рентабельності діяльності (Рд): Рд = ЧП / В *100.

Виконання другого співвідношення (виторг росте випереджальним темпом по

порівнянню з активами) означає прискорення оборотності активів (Оа): Оа =В / А * 100.

Випереджальні темпи збільшення чистого прибутку в порівнянні зі збільшенням активів (ТРЧП > ТРА) означають підвищення чистої рентабельності активів (ЧРа): ЧРа=ЧП / А * 100.

Виконання останньої нерівності (збільшення середньої величини активів у динаміку) означає розширення майнового потенціалу. Однак його виконання необхідно забезпечити лише в довгостроковій перспективі. В короткостроковій перспективі (у межах року) припустиме відхилення від цього співвідношення.

Відносні показники ділової активності характеризують рівень ефективності використання ресурсів організації, що оцінюється з допомогою показників оборотності окремих видів майна і його загальної величини й рентабельності коштів організації і їхніх джерел.

У загальному випадку оборотність коштів, вкладених у майно, оцінюється наступними основними показниками: швидкість обороту (кількість оборотів, що роблять за аналізований період капітал підприємства або його складові) і період обороту - середній строк, за який відбувається один оборот коштів. З метою кількісного виміру впливу зміни оборотності оборотних активів на фінансове становище (розмір використовуваного в обороті капіталу) варто обчислити суму додатково залучених в оборот (вивільнених з обороту) коштів у зв'язку зі зміною оборотності.

При прискоренні оборотності оборотних активів відбувається вивільнення коштів , що позитивно позначається на фінансовому становищі, знижуючи залежність від зовнішніх джерел фінансування при відносно постійному розмірі власного капіталу. Уповільнення оборотності викликає додаткове залучення коштів в оборот (величина зі знаком «+») і робить на фінансове положення негативний вплив.

Тривалість знаходження коштів в обороті визначається сукупним впливом ряду різно направлених зовнішніх і внутрішніх факторів. До числа перших варто віднести сферу діяльності підприємства, галузеву приналежність, масштаби підприємства й ряд інших. Не менший вплив на оборотність активів роблять економічна ситуація в країні, сформована система безготівкових розрахунків і пов'язані з нею умови господарювання підприємств

Показники рентабельності є відносними характеристиками фінансових результатів і ефективності діяльності підприємства. Вони вимірюють прибутковість підприємства з різних позицій і групуються в відповідності з інтересами учасників економічного процесу.

Відносні показники ділової активності організації-показують кількість обертів, які здійснюють активи, джерела фінансування і окремі їх елементи протягом звітного періоду, а також показники тривалості оберту в днях.

Коефіцієнт оборотності активів обчислюється як відношення виручки від реалізації (робіт, послуг) до середньої величини підсумку балансу підприємства і характеризує ефективність використання підприємством усіх наявних ресурсів, належно від джерел їхнього залучення.

Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості розраховується як відношення чистої виручки від реалізації (робіт, послуг) до середньорічної величини дебіторської заборгованості і показує швидкість обертання дебіторської заборгованості підприємства за період, що аналізується, розширення або зниження комерційного кредиту, що надається підприємством.

Строк погашення дебіторської заборгованості розраховується як відношення тривалості звітного періоду до коефіцієнта оборотності дебіторської заборгованості підприємства.

Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості розраховується як відношення собівартості реалізованої продукції до середньорічної величини кредиторської заборгованості і показує швидкість обертання кредиторської заборгованості підприємства за період, що аналізується, розширення або зниження комерційного кредиту, що надається підприємством.

Строк погашення кредиторської заборгованості розраховується як відношення тривалості звітного періоду до коефіцієнта оборотності кредиторської заборгованості підприємства.

Коефіцієнт оборотності матеріальних запасів розраховується як відношення собівартості реалізованої продукції до середньорічної вартості матеріальних запасів і характеризує швидкість реалізації товарно – матеріальних запасів підприємства.

Тривалість обороту матеріальних запасів розраховується як відношення тривалості звітного періоду до коефіцієнта оборотності матеріальних запасів.

Коефіцієнт оборотності власного капіталу розраховується як відношення чистої виручки від реалізації продукції (робіт, послуг) до середньорічної величини власного капіталу підприємства і показує ефективність використання власного капіталу підприємства.

Коефіцієнт рентабельності активів розраховується як відношення чистого прибутку підприємства до середньорічної вартості активів і характеризує ефективність використання активів підприємства.

Коефіцієнт рентабельності власного капіталу – розраховується як відношення чистого прибутку підприємства до середньорічної вартості власного капіталу і характеризує ефективність вкладених коштів до даного підприємства.

Коефіцієнт рентабельності діяльності розраховується як відношення чистого прибутку підприємства до чистої виручки від реалізації продукції (робіт, послуг) і характеризує ефективність господарської діяльності підприємств.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]