Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!Вопросы Э.Ан.1-30.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
658.94 Кб
Скачать

12. (См.19) Аналіз ефективності використання основних фондів. Класифікація показників використання основних фондів.

Ефективність використання основних фондів можна виявити за допомогою показників фондовіддачі і фондомісткості, рентабельність.

 

Для аналізу обчислюємо фондовіддачу за звітний рік (фактичну і планову) і порівнюємо з минулим роком. Збільшення фондовіддачі у звітному році в порівнянні з плановим періодом та минулим роком говорить про більш ефективне використання основних фондів.

Натуральні вимірники фондовіддачі мають обмежене використання, і їх розраховують на підприємствах, цехах і дільницях, які виробляють один вид продукції; трудові вимірники застосовуються в цехах і на дільницях, де випускають кілька видів продукції. Якщо в розрахунку фондовіддачі обсяг виробництва продукції виразити через добуток чисельності працівників Т і продуктивності їхньої праці П, а вартість основних фондів - через добуток чисельності Т і фондоозброєності праці за однозмінної роботи Ф3, то матимемо відношення: ФВ=ТП:ТФГ-П:Ф3.

Отже, фондовіддача основних фондів прямо пропорційно залежить від продуктивності праці і обернено пропорційно - від її фондоозброєності.

Для підвищення фондовіддачі необхідно, щоб темпи зростан­ня продуктивності праці випереджали темпи зростання її фондо­озброєності.

У процесі аналізу вивчається динаміка показників виконання плану, проводяться міжгосподарські порівняння. Показник фон­довіддачі визначається для всіх основних фондів виробничого призначення та для активної їх частини (машини і обладнання).

Фондомісткість – це показник, обернений до фондовіддачі, він показує, скільки в середньому (за вартістю) використовується на підприємстві основних виробничих фондів для випуску продукції вартістю в 1 гривню.

   

При розрахунку показників фондовіддачі вихідні дані необхідні привести в порівняльний вигляд, тобто об’єм продукції необхідно скорегувати на зміну оптових цін і структурних змін, а вартість основних засобів – на їх переоцінку.

Аналіз фондовіддачі проводиться в 2 напрямках: вивчення і вимірювання впливу окремих факторів на фондовіддачу; виявлення впливу фондовіддачі на об’єм виробництва.

На рівень фондовіддачі впливають різні фактори, пов’язані як з зміною об’єму продукції, так і з ефективністю використання ОВФ, особливо активної її частини.

Рівень фондовіддачі залежить перш за все від зміни структури фондів (питомої ваги), від об’єму продукції з гривні. вартості активної частини.

Підвищення долі активної частини фондів у загальній її вартості є стимулюючим фактором росту фондовіддачі.

Головна причина зниження фондовіддачі – неефективне використання ОФ (простої обладнання, недовикористання виробничих потужностей, низький коефіцієнт змінності, наявність невстановленого обладнання і тощо)

На приріст продукції впливає як збільшення обладнання та основних фондів у цілому, так і ефективність використання ОФ (фондовіддача). Важливо окремо визначити вплив кожного з цих факторів. Для цього використовуємо метод абсолютних різниць. Розрахунок впливу змін на обсяг продукції: 

Зміни середньої вартості ОФ = абсолютне відхилення по середньорічній вартості ОПВФ * Фондовіддачу базисного періоду(план,минулий рік)

Зміни фондовіддачи= абсолютне відхилення по фондовіддачі за звітний період * Середньорічна вартість ОПВФ за звітній період

Негативно можуть вплинути на рівень фон­довіддачі та обсяг виробництва продукції зниження частки акти­вної частини фондів, збільшення частки дорогого обладнання, надпланові цілоденні та внутрішньозмінні простої техніки. Ана­літик повинен вивчити причини цих простоїв і знайти резерв їх скорочення.

Вплив факторів на зміну виробництва продукції:

Першого рівня (1-3):1. Середньорічна вартість основних виробничих фондів. 2. Частка активної частини фондів. 3. Віддача активної частини фондів.

Другого рівня (3.2.1 - 3.2.5): 1.Структура обладнання. 2.Цілоденні простої. 3.Коефіцієнт змінності. 4.Внутрішньозмінні простої. 5.Середньогодинний виробіток.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]