Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!Вопросы Э.Ан.1-30.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
658.94 Кб
Скачать

4. Сутність методів ланцюгових підстановок.

Він є найуніверсальнішим і використовується для розрахунку впливу факторів в усіх типах факторних моделей. Цей спосіб полягає у визначенні впливу окремих факторів на зміну величини результативного показника з допомогою поступової заміни базисної величини кожного факторного показника у факторній моделі на фактичну величину у звітному періоді. З цією метою визначають низку умовних величин результативного показника, які враховують зміну одного, потім двох, трьох, факторів, припускаючи, що інші фактори є незмінними. Порівняння величини результативного показника до та після заміни рівня того чи того показника нейтралізує (елімінує) вплив усіх інших факторів, крім одного, та уможливлює визначення впливу останнього на приріст результативного показника. При цьому передовсім підлягають заміні кількісні параметри, далі структурні, в останню чергу якісні. Якщо у формулі міститься багато кількісних, структурних або якісних показників, послідовність заміни залежить від оцінки того, які з них є основними, а які похідними, які первинні, а які — вторинні.

Напрям впливу визначається як змістом, так і математичним виразом. При цьому потрібно керуватися правилом: як зменшуване береться величина, що розраховується виходячи з фактичних умов, а як від’ємник — величина, що відображає базисний рівень факторів.

5. Аналіз обсягу виробництва продукції(надання послуг) в натуральному і вартісному виразі. Загальний і факторний аналіз динаміки обсягу випуску продукції.

Обсяг виробництва й обсяг реалізації продукції є взаємозалежними показниками.

Темпи росту обсягу виробництва й реалізації продукції, підвищення її якості безпосередньо впливають на величину витрат, прибуток і рентабельність підприємства. Тому аналіз даних показників має важливе значення. Його основні завдання:

* оцінка ступеня виконання плану й динаміки виробництва й реалізації продукції;

* визначення впливу факторів на зміну величини цих показників;

* виявлення внутрішньогосподарських резервів збільшення випуску й реалізації продукції;

* розробка рекомендацій з освоєння виявлених резервів.

Об'єкти аналізу:

  • обсяг виробництва й реалізації продукції в цілому й по асортиментах;

  • якість і конкурентоспроможність продукції;

  • структура виробництва й реалізації продукції;

  • ритмічність виробництва й реалізації продукції.

Джерелами інформації для аналізу виробництва й реалізації продукції служать бізнес-план підприємства, оперативні плани-графіки, звітність ф. № 1-П (річна) «Звіт по продукції», ф. № 1-П (квартальна) «Квартальна звітність промислового підприємства (об'єднання) про випуск окремих видів продукції в асортименті», ф. № 1-П (місячна) «Термінова звітність промислового підприємства (об'єднання) по продукції», ф. № 2 «Звіт про прибутки й збитки», відомість № 16 «Рух готових виробів, їхнє відвантаження й реалізація» і ін.

Обсяг виробництва й реалізації промислової продукції може виражатися в натуральних, умовно-натуральних, трудових і вартісних вимірниках. Узагальнюючі показники обсягу виробництва продукції одержують за допомогою вартісної оцінки, для чого використовують порівнянні або поточні ціни.

Обсяг реалізації продукції визначається або по відвантаженню продукції покупцям, або по оплаті (виторгу). В умовах ринкової економіки цей показник здобуває першорядне значення. Реалізація продукції є сполучною ланкою між виробництвом і споживачем. Тому, як продається продукція, який попит на неї на ринку, залежить і обсяг її виробництва.

Важливе значення для оцінки виконання виробничої програми мають і натуральні показники обсягів виробництва й peaлізації продукції (штуки, метри, тонни й т.д.). Їх використовують при аналізі обсягів виробництва й реалізації продукції по окремих видах і групам однорідної продукції.

Умовно-натуральні показники, як і вартісні, застосовуються для узагальненої характеристики обсягів виробництва продукції. Нормативні трудовитрат використовуються також для узагальненої оцінки обсягів випуску продукції в тих випадках, коли в умовах багатопродуктового виробництва не представляється можливим виразити загальний його обсяг у натуральних або умовно-натуральних вимірниках.

Аналіз починається з вивчення динаміки випуску й реалізації продукції, розрахунку базисних і ланцюгових темпів росту й приросту .

Темп росту - відношення фактич. показника до планового.

Темп приросту - різниця між фактом і планом, віднесене до плану.

Середньорічний темп росту (приросту) випуску й реалізації продукції можна розрахувати по середньогеометричній або середбоарифметичній зваженим.

З метою аналізу обсягів випуску складається аналітич. таблиця за допомогою якої визначаються відхилення від минулого планового періоду в абсолютних і відносних величинах.

Одночасно з аналізом обсягу виробництва проводиться оцінка по асортиментах. Вона може бути виконана:

1. по способі найменшого %

2. по питомій вазі в загальному переліку найменувань кіл-ті виробів по яких план виконаний

3. за допомогою середнього %, який розраховується розподілом загального фактич випуску в межах плану до загального випуску в відповідності. із планом.

Збільшення обсягу виробництва (реалізації) по одним видах і скорочення по інших видах продукції приводить до зміни її структури, тобто співвідношення окремих виробів у загальному їхньому випуску.

Зміна структури виробництва дуже впливає на всі економічні показники: обсяг випуску у вартісній оцінці, матеріалоємність, собівартість продукції, прибуток, рентабельність. Якщо збільшується питома вага більш дорогої продукції, то обсяг її випуску у вартісному вираженні зростає, і навпаки. Те ж відбувається з розміром прибутку при збільшенні питомої ваги високорентабельної й відповідно при зменшенні частки низькорентабельної продукції.

Розрахунок впливу структури виробництва на рівень перерахованих показників можна зробити способом ланцюгової підстановки, що дозволяє абстрагуватися від всіх факторів, крім структури продукції:

Якщо продукція однорідна, то для розрахунку впливу структурного фактору на обсяг її виробництва у вартісному вираженні можна використовувати також спосіб абсолютних різниць і середньозважених цін.

Вплив якості продукції на вартісні показники роботи п/п.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]