Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Титриметрия. КО титрование.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
326.91 Кб
Скачать

Класифікація методів титриметрії за способом титрування

  1. Пряме титрування. Розчин досліджуваної речовини безпосередньо титрують розчином титранту. Наприклад, розчин хлоридної кислоти титрують стандартним розчином натрій гідроксиду, ферум(ІІ) сульфат – калій перманганатом, калій хлорид – арґентум(І) нітратом тощо.

  2. Зворотне титрування. До розчину, що аналізують, додають у надлишку певний об'єм розчину допоміжної речовини відомої концентрації, яка реагує з досліджуваною речовиною в еквівалентній кількості. Надлишок допоміжного стандартного розчину відтитровують розчином основного титранту. Цей метод використовують, якщо основний титрант не взаємодіє з розчином, який підлягає аналізу, або неможливо підібрати відповідний індикатор. Наприклад, при визначенні вмісту галогенідів тіоціанатометричним методом (методом осадження) стандартний розчин амоній тіоціанату не реагує з галогенід-іонами (Cl-, Br-, I-). Тому до певного об'єму розчину солі галогеніду додають точно відміряний об'єм розчину титранту арґентум(І) нітрату у надлишку. Частина AgNO3 реагує з галогенід-іонами, утворюючи осад AgCl. Надлишок AgNO3, що не прореагував, відтитровують стандартним розчином NH4SCN. За різницею витрат AgNO3 визначають, скільки його витрачено на осадження галогенід-іонів, і виходячи з цього, розраховують вміст галогенід-іонів у розчині.

  3. Замісникове титрування. Дослідний компонент за допомогою допоміжної речовини переводять у сполуку, яка стехіометрично взаємодіє з розчином титранту. Цей метод використовують, якщо дослідна речовина не взаємодіє з розчином титранту або взаємодіє не в стехіометричному співвідношенні. Наприклад, визначення окисників методом йодометрії здійснюють методом заміщення. До розчину окисника додають розчин сульфатної кислоти та розчин відновника калій йодиду. Відбувається реакція з виділенням еквівалентної кількості йоду. Йод, що виділився, титрують стандартним розчином натрій тіосульфату. За результатами титрування та закону еквівалентів розраховують вміст окисника у досліджуваному розчині.

Як при визначенні концентрації стандартних розчинів, так і при виконанні аналізів, титрування проводять двома способами: піпетування і титрування окремих наважок.

Титрування способом піпетування: на аналітичних терезах зважують наважку речовини та готують її розчин у мірній колбі. Певний об'єм (аліквотну частину) цього розчину відбирають піпеткою і титрують стандартним розчином. Титрування виконують не менш трьох разів при відтворюваності результатів. Для розрахунків беруть середній результат.

При титруванні окремих наважок – точну наважку речовини, розраховану на одне титрування, розчиняють у невеликому об'ємі розчинника та відтитровують. При цьому способі титрування необхідно брати не менш трьох наважок і розраховувати середнє значення з одержаних результатів.

Спосіб окремих наважок порівняно зі способом піпетування потребує більших витрат часу, але він точніший внаслідок запобігання помилок, пов'язаних з неточністю об'ємів мірного посуду.