Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РПС-заочники.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
113.15 Кб
Скачать

Тема: Природно-ресурсний потенціал України і його економічна оцінка

Природно-ресурсний потенціал і його структура. Місце України у світових сировинних і паливно-енергетичних ресурсах та ступінь забезпеченості власних потреб.

Кількісна і якісна оцінка природних ресурсів та природних умов. Балансові, промислові, геологічні та прогнозні запаси сировини і палива.

Характеристика природно-ресурсного потенціалу економічних районів, їх сировинних, паливних, біологічних, земельних, водних, рекреаційних та інших ресурсів.

Ресурсозбереження як головний напрям використання природно-ресурсного потенціалу. Основні шляхи ресурсозбереження та їх практичне освоєння. Вторинні ресурси, їх класифікація та економічна оцінка.

Екологічні проблеми України. Охорона довкілля. Раціональне природокористування.

РОЗДІЛ II. РОЗМІЩЕННЯ ПРОДУКТИВНИХ СИЛ УКРАЇНИ

Тема: Народногосподарський комплекс України

Економіка республіки як єдиний народногосподарський комплекс. Місце в світовому промисловому і сільськогосподарському виробництві. Сучасна галузева структура народного господарства та тенденції її розвитку. Стратегія і тактика структурної перебудови.

Виробничий потенціал народного господарства. Кількісна і якісна характеристика основних виробничих фондів. Поняття про оборотні фонди. Фондомісткість галузей народного господарства. Промисловість як фактор, що визначає територіальну організацію господарства.

Науково-технічний потенціал. Характеристика його складових частин. Кількість наукових установ. Національна Академія наук України як центр фундаментальних досліджень. Чисельність наукових кадрів. Система підготовки наукових співробітників. Матеріально-технічна база наукових установ. Зв’язки науки та виробництва. Інноваційна діяльність в умовах функціонування ринкових відносин. Державні витрати на науку та освіту.

Потенціал соціальної сфери. Соціально-культурні галузі: освіта, куль­тура, охорона здоров’я. Матеріально-побутові галузі: торгівля і громад­ське харчування, побутове обслуговування, житлово-комунальне господарство.

Основні напрями покращання розміщення продуктивних сил на подальшу перспективу. Зрушення в галузевій структурі народного господарства під впливом соціальної переорієнтації та науково-технічного прогресу.

Посилення процесів інтеграції і просторової концентрації виробництва. Удосконалення міжрайонних економічних зв’язків. Протидіючі фактори. Об’єктивний характер формування міжгалузевих комплексів. Національна безпека України. Гарантування економічної, соціальної і екологічної безпеки.

Тема: Паливно-енергетичний комплекс

Роль паливно-енергетичного комплексу в народному господарстві та його структура. Галузі паливно-енергетичного комплексу як районоутворюючий фактор. Їх вплив на розвиток та територіальну організацію народного господарства. Вплив науково-технічного прогресу на розвиток і розміщення паливно-енергетичного комплексу України. Енергетичні програми.

Розміщення галузей паливної промисловості. Паливний баланс та його структура. Оптимізація паливного балансу на сучасному етапі та на довгострокову перспективу. Джерела надходження на Україну енергоносіїв. Зв’язки республіки з державами СНД та іншими країнами.

Вугільна промисловість. Місце галузі в паливному балансі країни. Економічна характеристика вугільних басейнів. Порівняльна забезпеченість вугіллям економічних районів. Основні вантажопотоки вугілля. Соціально-економічні та екологічні проблеми Донбасу та Львівсько-Волинського вугільного басейну. Проблеми і перспективи розвитку кам’яновугільної і буровугільної галузей промисловості.

Нафтова промисловість. Місце галузі в паливному балансі країни. Потреба в нафтопродуктах і забезпеченість власною нафтою економічних районів. Розміщення нафтопереробної промисловості та її потужності. Основні напрями транспортування нафти. Розвиток нафтопровід­ного транспорту. Проблеми та перспективи розвитку нафтової та нафто­переробної промисловості і забезпечення країни нафтопродуктами. Зав­дання екологізації галузі.

Газова промисловість. Місце галузі в паливному балансі. Особливості розміщення газових ресурсів і забезпеченість ними економічних районів. Основні газовидобувні райони. Основні напрями транспортування газу. Підземні газосховища. Проблеми та перспективи розвитку газової промисловості. Екологізація галузі.

Електроенергетика. Роль електроенергетики в розвитку народного господарства. Умови, фактори і наукові основи розміщення об’єктів електроенергетики. Створення єдиної енергетичної системи. Енергетич­ні потужності. Типи електростанцій: теплові, атомні і гідравлічні, в тому числі гідроакумулюючі. Основні райони концентрації теплових, атомних і гідравлічних електростанцій. Найбільші енергетичні бази. Сучасний стан електроенергетики. Обсяги виробництва електроенергії і електробаланс країни. Структура виробництва та споживання. Проблеми енергопостачання та шляхи їх вирішення. Екологічні проблеми електроенергетики. Можливості використання нетрадиційних джерел енергії (енергії сонця, вітру, внутрішнього тепла Землі тощо).