Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РПС-заочники.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
113.15 Кб
Скачать

Тема: Металургійний комплекс

Місце металургійного комплексу в економіці України та його струк­тура. Районоутворююча роль металургії.

Чорна металургія. Структура чорної металургії. Технологічні особливості металургійного процесу. Економічна оцінка сировинної і паливної баз. Умови, чинники і принципи розміщення підприємств чорної металургії. Основні металургійні центри. Сучасний стан чорної металургії і обсяги виплавки чорних металів. Вплив науково-технічного прогресу на розміщення об’єктів чорної металургії. Реконструкція металургійних ком­бінатів. Основні проблеми та перспективи розвитку і розміщення галузі.

Кольорова металургія. Галузева структура кольорової металургії. Технологічні особливості виплавки кольорових металів і економічна оцінка сировинних і паливно-енергетичних баз. Сучасний стан кольорової металургії. Основні центри. Обсяги виробництва і забезпечення країни в кольорових металах. Основні проблеми та перспективи розвит­ку галузі. Охорона навколишнього середовища і здоров’я людей в цент­рах розміщення підприємств чорної та кольорової металургії.

Тема: Машинобудівний комплекс

Роль машинобудівного комплексу в народному господарстві. Струк­тура машинобудівного комплексу. Умови і чинники, що впливають, принципи, що обумовлюють розвиток та розміщення підприємств машинобудування. Вплив науково-технічного прогресу на розвиток та розміщення комплексу.

Галузева структура машинобудівного комплексу. Техніко-економіч­ні показники машинобудівного виробництва (металомісткість, матеріаломісткість, енергомісткість, трудомісткість, капіталомісткість та ін.). Розміщення найважливіших галузей: верстато- і приладобудування, важ­ке машинобудування, виробництво енергетичного устаткування, електронна та електротехнічна промисловість, транспортне, сільськогосподарське машинобудування і тракторобудування та ін. Військово-про­мисловий комплекс і його місце в машинобудівному комплексі. Основ­ні райони і центри машинобудування.

Проблеми і перспективи розвитку машинобудівного комплексу. Необ­хідність структурної перебудови машинобудівного комплексу. Удосконалення форм організації виробництва в машинобудівному комплексі України.

Тема: Хіміко-лісовий комплекс

Значення галузей хіміко-лісового комплексу в народному господарстві. Структура комплексу.

Хімічна промисловість. Галузева структура хімічної промисловості. Умови і чинники, що впливають на розміщення підприємств хімічної промисловості. Економічна оцінка сировинної бази. Необхідність комплексного використання сировини. Хімічні комбінати. Спеціалізація та концентрація виробництва.

Розміщення галузей хімічної промисловості. Обсяги виробництва і рівень забезпеченості країни продукцією галузі. Охорона навколишнього середовища та здоров’я людей в районах розміщення хімічної промис­ловості. Застосування безвідходних та маловідходних технологій. Проб­леми та перспективи розвитку і розміщення хімічної промисловості.

Лісова та деревообробна промисловість. Галузева структура. Умови і чинники розміщення підприємств галузі. Економічна оцінка лісових ресурсів. Основні форми організації виробництва. Сучасний стан та особливості розміщення лісозаготівельної, деревообробної, целюлозно-паперової промисловості. Обсяги виробництва та рівень забезпеченості країни продукцією галузі. Проблеми та перспективи розвитку і розміщення галузі. Напрями екологізації виробництва.