Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R_05.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
80.38 Кб
Скачать

В3. Форми розширеного відтворення основних фондів

Технічне переозброєння діючого підприємства — здійснення у відповідності з планом (програмою) його технічного розвитку без розширення існуючих виробничих площ комплексу заходів, що передбачають підвищення до сучасних вимог технічного рівня окремих дільниць, виробництва за рахунок впровадження нової техніки й технології, механізації та автоматизації виробничих процесів, модернізації застарілого і заміни спрацьованого устаткування.

Реконструкція діючого підприємства — здійснюване за єдиним проектом повне або часткове переоснащення виробництва. За необхідності можуть бути споруджені нові чи розширені існуючі допоміжні та обслуговуючі об’єкти. Реконструктивними вважаються також роботи по будівництву нових виробничих об’єктів замість тих, подальша експлуатація яких визнана недоцільною.

Розширення діючого підприємства — спорудження за новим проектом його другої та наступних черг, додаткових виробничих комплексів, нових цехів чи розширення існуючих, а також допоміжних та обслуговуючих господарств, комунікацій тощо.

Нове будівництво (новобудова) — спорудження окремих виробничих об’єктів або підприємств, здійснюване на нових земельних ділянках і за затвердженим проектом.

5.4. Ефективність відтворення і використання основних фондів

  • Ефективність відтворення і використання основних фондів різногалузевих підприємств визначається за допомогою системи показників, наведених на рис. 5.5.

  • Напрями інтенсифікації відтворення та шляхи кращого використання основних фондів підприємств представлені на рис. 5.6.

5.5. СТРУКТУРА, НОРМУВАННЯ І ВИКОРИСТАННЯ ОБОРОТНИХ ФОНДІВ ПІДПРИЄМСТВА

А. Склад і виробничо-технічна структура

В оборотні фонди підприємства включаються:

  • виробничі запаси — запаси сировини, основних і допоміжних матеріалів, покупних напівфабрикатів, палива, тари, ремонтних деталей і вузлів, малоцінних інструментів, господарського приладдя та інших подібних предметів, що швидко спрацьовуються;

  • незавершене виробництво — це предмети, обробку (переробку) яких не завершено підприємством. Вони перебувають безпосередньо на робочих місцях або в процесі транспортування від одного робочого місця до іншого;

  • напівфабрикати власного виготовлення — це ті предмети праці, що їх повністю оброблено (перероблено) у даному виробничому підрозділі підприємства, але які потребують подальшої обробки в інших підрозділах (насамперед, поковки, штамповки, відливки та інша продукція заготовчого виробництва.

  • витрати майбутній періодів — це грошові витрати, які здійснено в даний період, але які буде відшкодовано за рахунок собівартості продукції (роботи, послуг) у наступні періоду; до них відносяться витрати на підготовку виробництва, освоєння випуску нових виробів, раціоналізацію і винахідництво, придбання науково-технічної інформації, передплату періодичних видань тощо.

  • Виробничо-технічна структура оборотних фондів — співвідношення окремих елементів і стадій функціонування цих фондів. У структурі оборотних фондів переважають виробничі запаси. Тенденцією динаміки структури оборотних фондів є поступове зменшення відносних розмірів виробничих запасів і збільшення частки незавершеного виробництва та видатків майбутніх періодів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]