Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R_01-2.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
130.05 Кб
Скачать

ЧАСТИНА ПЕРША

Підприємство в сучасній системі господарювання

Розділ 1

Підприємство як суб’єкт господарювання

Розділ 2

Основи підприємницької діяльності

Розділ 3

Управління підприємствами

Розділ 1. ПІДПРИЄМСТВО ЯК СУБ’ЄКТ ГОСПОДАРЮВАННЯ

Ключові програмні питання

1.1. Визначення, цілі і напрямки діяльності

1.2. Правові основи функціонування

1.3. Класифікація і структура підприємств

1.4. Добровільні та інституціональні об’єднання підприємств (організацій)

1.5. Ринкове середовище господарювання підприємств та організацій

1.1. Визначення, цілі і напрямки діяльності

А. Визначення терміна

  • Підприємство — організаціонно відокремлена та економічно самостійна первинна ланка сфери народного господарства, яка виготовляє продукцію (виконує роботу або надає платні послуги).

  • Будь-яке підприємство має історично усталену конкретну назву (завод, фабрика, шахта, електростанція тощо). Воно може включати кілька організаційних утворень (комбінат, об’єднання). У більшості країн світу такі організаційні утворення прийнято називати фірмами (корпораціями).

Б. Місія і загальнофірмові цілі

  • Місія — це головна мета підприємства, тобто чітко позначена причина його існування. Місія сучасного підприємства зводиться до виробництва продукції (надання послуг) для задоволення потреб ринку та одержання максимально можливого прибутку.

***

  • На основі встановленої загальної місії визначаються загальнофірмові цілі, які мають бути:

1. Конкретними і вимірювальними, що дає можливість їм бути реальною вихідною базою для наступних правильних господарських і соціальних рішень стосовно діяльності підприємства (фірми, корпорації);

2. Зорієнтованими у часі, тобто мати конкретний горизонт прогнозування (прогноз розвитку подій на тривалі і відносно короткі періоди часу — відповідно на 5—10 років і 1—2 роки;

3. Досяжними, аби слугувати підвищенню ефективності діяльності підприємства;

4. Взаємно підтримуючими, тобто дії і рішення, що необхідні для досягнення однієї мети, не повинні перешкоджати реалізації інших цілей діяльності підприємства (фірми, корпорації);

5. Чітко сформульованими по кожному виду (напрямку) діяльності підприємства, що робить їх реальними щодо досягнення у часі.

В. Головні напрямки діяльності Паралельно і послідовно здійснювані

  • Вивчення ринку товарів (ситуаційний аналіз), що передбачає комплексне дослідження ринку, рівня конкурентоспроможності продукції, вимог споживачів, методів формування попиту і каналів просування товарів.

  • Інноваційна діяльність — здійснення нових науково-технічних розробок, конструкторсько-технологічної підготовки виробництва; використання ефективних нововведень; формування інвестиційних ресурсів для інноваційної діяльності.

  • Виробнича діяльність — обґрунтування обсягу випуску продукції у відповідності з потребами ринку, узгодження програми випуску виробів (виробничої програми) і виробничої потужності підприємства, забезпечення виробництва необхідними ресурсами, дотримання оперативно-календарних графіків виготовлення продукції.

  • Комерційна діяльність — організаційно-економічні заходи щодо досягнення очікуваних прибутковості (дохідності) та інших показників фінансової результативності виробництва.

  • Післяпродажний сервіс — здійснення обумовлених угодою (договором) пуско-налагоджувальних робіт по поставленому устаткуванню та гарантійного технічного обслуговування і ремонту відповідних виробів (проданої побутової техніки).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]