Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
501-finansi-kovalychuk-forkun.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
3.69 Mб
Скачать

Тема 12

ймовірність, тим більшим є страховий внесок і розмір

відшкодування. Фінансування ж має плановий характер

формування та використання фондів грошових коштів.

За деякими видами страхування наближається до категорії

кредит. Особливо це проявляється в адресному формуванні фондів

страхування життя окремим страхувальником, які повертаються або

платникові, або його спадкоємцям.

Кредитний характер страхування може проявлятися й у розрахунку розмірів страхових внесків. Так, розрахунок нетто-ставки (ціни страхової послуги) базується на методичному підході, згідно з яким за тривалий розрахунковий період (5-Ю років) загальна сума нетто-платежів (страхових внесків) за сукупністю страхувальників повертається їм у вигляді страхового відшкодування в разі настання страхового випадку.

# Нетто-ставка - ціна страхового ризику, основна частина страхових тарифів, призначена для формування ресурсів страхових організацій на виплату страхового відшкодування (у майновому страхуванні) і страхових сум (в особистому страхуванні).

Нетто-платіж - сплачувана страхувальником страхова плата за страхування, передбачена договором чи законом.

Економічна сутність, зміст і функції страхування перетворюють його на особливий фінансовий інструмент, об'єктивно необхідний ринковій економіці.

До основних принципів страхування належать:

Ч> вільний вибір страховика і виду страхування. Цей принцип певною мірою стосується лише добровільних видів страхування, де вільність вибору обох сторін (страхувальника і страховика) очевидна;

% страховий ризик - це ймовірна подія або сукупність подій, на випадок яких здійснюється страхування;

Ч> страховий інтерес випливає з права власності або володіння тим чи іншим об'єктом;

Qj> максимальна сумлінність - висока довіра між: сторонами;

\ страхові відшкодування та виплати не повинні приносити страхувальнику прибутку: матеріальний і фінансовий стан страхувальника після відшкодування збитків має бути таким самим, як і до страхового випадку. Відхилення, як правило, бувають у бік зниження рівня відшкодування на суму франшизи.

Страхування і страховий ринок 415

Страхові відшкодування здійснюються в одній із чотирьох форм:

Ф перерахуванням належних коштів на рахунок страхувальника (застрахованого) або вигодонабувача;

© оплатою витрат на ремонт пошкодженого страхового об'єкта;

® відновленням об'єкта;

® заміною знищеного, пошкодженого або викраденого предмета (об'єкта) на новий відповідник.

Згідно з законодавством України виплачені страховиком суми відшкодування чи страхові суми, а також відповідники знищених, пошкоджених чи викрадених переданих об'єктів, у володіння страхувальникові фізичними та юридичними особами, не декларуються як доходи, і не додаються до сукупного доходу у звітному періоді обліку і не підлягають оподаткуванню.

Ф Франшиза - визначена договором страхування частина збитків, яка в разі страхового випадку не підлягає відшкодуванню страховиком.

Визначається в сумі або у відсотках до страхової суми. Завдяки застосуванню франшизи досягається поєднання самострахування зі страхуванням. Розрізняється умовна та безумовна франшиза:

*" умовна франшиза - обумовлена частина збитків, яка не підлягає відшкодуванню в разі збитків, які нижчі або дорівнюють значенню цієї частини. У разі перевершення суми збитків значення обумовленої частини збитків виплати проводяться в повному обсязі.

•" безумовна франшиза - обумовлена частина збитків, яка у всякому разі не підлягає поверненню страхувальникові при виплатах по страховій події.

Як правило, призначення суми умовної франшизи проводиться на порядок більший, ніж призначення суми безумовної франшизи;

кг- суброгація - передання страхувальником страховикові права на стягнення заподіяної шкоди з третіх (винних) осіб у межах виплаченої суми;

из* контрибуція - право страховика на звернення до інших страховиків, які за переданими полісами несуть відповідальність перед одним і тим же конкретним страхувальником з пропозицією розділити витрати на відшкодування збитків;

т> співстрахування і перестрахування - дії страховиків, коли прийнятий ризик значною мірою перевищує їх фінансову спроможність і надійність по виконанню своїх зобов'язань перед страхувальниками по перерозподілу відповідальності за взятий на страхування ризик;

416

Тема 12

о®* співстрахування - це страхування об'єкта за одним спільним договором кількома страховиками;

в^ перестрахування - це страхування страховиком ризиків з виконання всіх або частини своїх обов'язків перед страхувальником у іншого страховика.

Співстрахуванню і перестрахуванню належить велика роль у збалансуванні страхового портфеля, забезпеченні фінансової стабільності й рентабельності страхових операцій, цивілізованості бізнесу. Через перестрахування здійснюється вихід на міжнародні ринки.

чж диверсифікація - поширення активності страховиків за рамки основного бізнесу.

Згідно з Законом України "Про страхування" в нашій країні така "активність" страховиків дуже обмежена. Закон передбачає, що предметом діяльності страховика може бути лише страхування, перестрахування і фінансова діяльність, пов'язана з формуванням і розміщенням страхових резервів, а також управління ними.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]