Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Індустріальне вугор.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
317.44 Кб
Скачать

Загальні відомості про індустріальне рибництво

Поряд з традиційним ставовим рибництвом в кінці 60-х років ХХ століття почали інтенсивно розвиватись індустріальні методи ведення галузі, які в багатьох рисах подібні з методами вирощування сільськогосподарських тварин у стійловому утриманні. Такі форми промислового рибництва як виробництво риби у замкнених водних системах забезпечувала більш повний контроль за умовами середовища та надала можливість автоматизувати промисловий процес. Все швидшого розповсюдження почало набувати вирощування риби у садках і басейнах з використанням природних та промислових теплих вод. Станом на 1980 рік у бувши країнах СРСР працювали 34 таких господарства. Загальна площа садків та басейнів становила 180 тис. м2 (з них 132 тис. м2 садків , 48 тис. м2 басейнів). Основного розвитку рибництво на теплих водах набуло в Україні та Росії. Так на Україні було 60 тис. м2 садків і 35 тис. м2 басейнів. В Росії 70 тис. м2 садків і 10 тис. м2 басейнів. За даними Міністерства рибного господарства СРСР середній вихід риби з 1 м2 басейна у 1983 році склав близько 80 кг. На даний час основним об’єктом вирощування в нашій країні є короп, на долю якого припадає близько 71% всієї продукції. Серед інших видів важливе місце посідає виробництво форелі 19,3% та рослиноїдних риб 6,7%.

Основним направленням використання теплих вод в Німеччині спочатку існування галузі було заводське отримання личинок та вирощування посадкового матеріалу (цьоголітки та дволітки), утримання плідників. Таке використання теплих вод дозволило перебудувати систему ведення рибного господарства, перейти на дворічний оборот коропового господарства та однорічний форелевого, що забезпечило значне збільшення виробництва риби в країні. Так у 1980 році у риборозплідниках на теплих водах було отримано більше 400 млн. личинок коропа. Зараз у Німеччині є ряд господарств, які займаються індустріальним рибництвом де короп за рік досягає маси 1,5 кг. При цілорічному утриманні у теплій воді зрілі статеві продукти отримують від риб у більш ранньому віці, при чому від однієї самки декілька разів на рік.

У США теплі води використовують в основному для вирощування канального сома та форелі. Канального сома вирощують в садках. Щільність посадки 400 шт. на м3 . за 6 місяців вирощування маса риб збільшується до 680 гр, що забезпечує отримання з 1 м200 кг товарної продукції. На теплих водах ТЕЦ і АЕС, що працюють на морській воді розводять креветок, устриць та інших безхребетних, а також морських риб.

Широко використовують промислові та природні теплі води у рибному господарстві Японії. Основні об’єкти культивування у прісних водах країни є короп та вугор виробництво яких сягає 50 тис. т. Лососевих вирощують більше 17 тис. т, тіляпію 3,5 тис. т.

В Англії теплі води ТЕЦ і АЕС використовують для вирощування деяких морських видів риб, а також креветок, устриць та мідій. Приклад цієї країни довів, що темп росту риб в теплих водах в двічі перевищує звичайний.

Короткий огляд стану рибництва на теплих водах за кордоном показує, що розвитку цієї галузі тваринництва приділяється все більше уваги. Вдосконалюється технологія вирощування риби, впроваджуються більш ефективні методи її розведення, виявлений цілий ряд перспективних об’єктів рибництва.

Вибір видів і порід риб для розведення, форм і біотехніки рибництва обумовлений рядом факторів і в першу чергу кліматичними умовами, потребам ринку, наявності кормів.

Мета даного курсового проекту полягає у ознайомленні та вивченні основних технік розведення вугра в умовах індустріальних рибницьких господарств басейнового типу.