Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
програма орган-економ практики (4Туризм) 2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
398.34 Кб
Скачать

4. Зміст організаційно-економічної практики

4.1. Оформлення на практику. Знайомство з туристичною фірмою

Перед початком практики студент знайомиться з керівником практики від підприємства, правилами внутрішнього розпорядку в організації і своїм графіком виходу на роботу. Проходить інструктаж з протипожежної профілактики і техніки безпеки.

Загальна характеристика підприємства – бази практики. Назва, місце розташування фірми, її реквізити. Рік утворення, організатори. Форма власності (ТОВ, СП, приватне акціонерне), код фірми в міському статуправлінні.

Визначення типу підприємства, його місце знаходження, основний контингент клієнтів. Оцінити масштаби діяльності (місце організації на ринку туристичних або готельних послуг). Уточнити перелік основних і додаткових послуг готельного підприємства. Виділити основні характерні особливості роботи підприємств сфери послуг. Нормативно-правова база функціонування підприємства. Порядок створення організації. Форма та умови господарювання. Ліцензування та процес сертифікації послуг на підприємстві.

4.2. Організаційна структура підприємства

Вивчення і оцінка існуючої організаційної структури управління підприємством за штатним розкладом. Структура управління фірмою, штатний розклад, посадові інструкції.

Порядок управління трудовим колективом. Форма власності і перспективи її зміни. Стан зовнішньоекономічної діяльності готельного комплексу (туристичної організації).

4.3. Характеристика діяльності туристичної фірми

Форми організації поїздок: індивідуальний і груповий туризм; класи туризму (внутрішній, міжнародний, іноземний); види туризму (країни, регіони, міста).

4.4. Організаційні основи діяльності туристичної фірми

Організація договірних відносин з туристськими фірмами. Організація діяльності туристських маршрутів / внутрішній туризм, зарубіжний туризм. Структура фірми, її вертикальні та горизонтальні зв’язки.

Вивчення нормативних документів пов’язаних з туристською діяльністю. Посадові обов’язки персоналу туристичної фірми. Державного комітету туризму України по обслуговуванні громадян України туристськими послугами. Організація прийому замовлень на туристські послуги.

4.5. Договірні відносини з партнерами і клієнтами. Страхування туристів

Договірні відносини з партнерами (із готелями, транспортними, підприємствами харчування) і з клієнтами.

Страхування туристів і забезпечення безпеки.

Вивчення маршрутів за якими працює туристська фірма. Види маршрутів та їх характеристика. Аналіз попиту на ті чи інші види маршрутів.

Туристська документація, що регулює процес надання послуг клієнтам. Види нормативних документів, що використовуються працівниками туристської фірми в процесі діяльності.

4.6. Пакет туристичних послуг, їх характеристика. Розробка турів, організація транспортних подорожей. Туристська документація. Реклама.

Розробка турів, програма перебування, прайс-листи; види транспорту; структура туристського потоку.

Склад туристського продукту (туристичні послуги, товари). Пакет туристських послуг (віза, транспортні перевезення, розміщення, харчування, екскурсії). Види маршрутів і турів.

Організація транспортних подорожей. Вивчення інструкцій про організацію транспортних туристських послуг. Ознайомлення з принципами організації перевезень туристів на різних видах транспорту. Обов’язки туристичної фірми по забезпеченню туристам безпеки в процесі транспортних подорожей.

4.7. Вивчення і аналіз кадрового, інформаційного, технічного і правового забезпечення туристичної фірми

Функції управління. Кадри управління. Організація праці керівників і спеціалістів на підприємстві

Положення про відділ кадрів, його структура і функції працівників, порядок розподілення їх обов’язків. Порядок найму працівників, його документальне оформлення. Організація робочих місць, планування приміщень, стан нормування праці працівників.

Структура і штат адміністративно-управлінського персоналу. Якісний та кількісний склад за підрозділами. Відповідність отриманої освіти працівників вимогам посадових інструкцій підприємства. Баланс робочого часу і ступінь його використання (складання фотографії робочого дня одного з керівників підприємства для визначення ефективного робочого часу). Дослідити фонд заробітної плати і систему оплати праці за штатним розписом.

Проаналізувати порядок створення резерву керівних кадрів, форми і методи роботи з ними. Організація атестації керівних працівників і спеціалістів.

Організація роботи по підбору, підготовці і перепідготовці кадрів. Процес адаптування на підприємстві.